The effect of seven-week preparation period on body composition, strength, flexibility and aerobic endurance characteristics of a women volleyball team 7 haftalık hazırlık periyodunun bir kadın voleybol takımının vücut kompozisyonu, kuvvet, esneklik ve aerobik dayanıklılık özelliklerine etkisi - Eyuboğlu, Ender; Dalkıran, Oğuzhan; Aslan, Cem Sinan (Journal of Human Sciences, 2016)
The aim of this study was to determine the effect of seven-week preparation period on body composition, strength, flexibility and aerobic endurance characteristics of female volleyball players of a team in Turkish 1stDivision Volleyball League. Healthy 9 female volleyball players (average age and height values were in 19,00±3,53 years and 176,13±4,30 cm) participated voluntarily in this study. Participants' age, body weight, height, body fat percentage was determined and vertical (squad and active) jump, flexibility and aerobic endurance characteristics were measured. In order to compare differences between pre-test and post-test results Paired Sample t-Test in SPSS (Ver.14) program was used. α set as 0,05. According to the results of the comparison of the data obtained from the pre-test and post-test measurements of the participants, there were no significant differences between two tests on body mass, body fat percentage, counter movement jump, squat jump and anaerobic power, otherwise there were significant differences between tests on flexibility (t=-2,811; p=0,023) and VO2max(t=-8,066; p=0,000). Özet Bu çalışmada amaç; 7 haftalık hazırlık dönemi boyunca yapılan antrenmanların, Türkiye Voleybol Kadınlar 1. Ligi’nde yer alan bir takımın oyuncularının vücut kompozisyonu, kuvvet, esneklik ve aerobik dayanıklılık (VO2max)özelliklerine etkisini belirlemektir. Çalışmaya, herhangi bir sağlık problemi veya spor yaralanması bulunmayan, 19,00±3,53 yaş ve 176,13±4,30 cm boy ortalamasına sahip 9 kadın voleybolcu gönüllü olarak katılmıştır. Oyuncuların fiziksel özelliklerinden yaş, vücut ağırlığı, boy ve vücut yağ yüzdesi tespit edilmiş, ayrıca motorik özelliklerinden aktif ve skuat sıçrama, esneklik ve aerobik dayanıklılık kapasiteleri ön-test ve son-test olarak birer kez ölçülmüştür. Verilerin karşılaştırılmasında SPSS (Ver. 14) paket programında yer alan Paired Sample T-test kullanılmıştır. α değeri 0,05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların ön-test ve son-test ölçümlerinden elde edilen verilerin karşılaştırma sonuçlarına göre; 7 hafta boyunca düzenli uygulanan antrenmanlar sonucunda vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, aktif sıçrama, skuat sıçrama ve anaerobik güç özelliklerinde anlamlı bir değişim olmazken, esneklik (t=-2,811; p=0,023) ve VO2max (t=-7,948; p=0,000)özelliklerinde anlamlı değişimler meydana gelmiştir.