Investigating the effect of STEM based laboratory activities on preservice science teacher’s STEM awareness STEM temelli laboratuvar etkinliklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının STEM farkındalıklarına etkisinin incelenmesi - Gökbayrak, Seda; Karışan, Dilek (Journal of Human Sciences, 2017)
The rapid changes in science and technology have changed the traditional education concept by improving the accessibility of information. Current educational understandings require the application of flexible programs that respond to differences in the interests and abilities of the students and that can go into diversity within themselves. One of these approaches is the Science Technology Engineering and Mathematics (STEM) approach. This study aims to explore the effect of STEM based laboratory activities on preservice teachers STEM awareness. The study was conducted in science laboratory practices-I course, which is included in the undergraduate science teacher education program. Quasi-experimental research method was used to investigate the study. Participants were consist of 50 third grade preservice science teachers from Yüzüncü Yıl University Science Teacher Education Department who take the Laboratory Instruction of Science Instruction-I course. FeTeMM awareness scale developed by Buyruk and Korkmaz (2014) was used as data collection tool. Based on the results of the dependent sample t-test scores, STEM-based science laboratory applications increased the experimental group students' awareness of STEM. Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. Özet Bilim ve teknolojideki hızlı değişimler bilgiye ulaşım olanaklarını geliştirerek geleneksel eğitim anlayışını değiştirmiştir. Güncel eğitim anlayışları, öğrencilerin gözlenen ilgi ve yetenekleri doğrultusunda farklılıklara cevap veren ve kendi içinde çeşitliliğe gidebilen esnek programların uygulanmasını gerektirmektedir. Bu anlayışlardan biri olan STEM yaklaşımı ön plana çıkmaktadır. Araştırmada Fen bilgisi öğretmenliği lisans programında yer alan Fen Öğretimi Laboratuvar Uygulamaları-I dersinin STEM temelli etkinlikler ile yürütülmesi sürecinin öğretmen adaylarının STEM farkındalık düzeylerine etkisini ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla nicel araştırma yöntemlerinden öntest-sontest eşitlenmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı Fen Öğretimi Laboratuvar Uygulamaları-I dersini alan üçüncü sınıf 50 katılımcıdan oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Buyruk ve Korkmaz (2014) tarafından geliştirilen STEM farkındalık ölçeği kullanılmıştır. STEM temelli fen laboratuvarı uygulamaları sonrasında deney grubu öğrencilerinin STEM’ e yönelik farkındalık durumları ön test ve son test puanları arasındaki farkın anlamlılığına ilişkin bağımlı örneklem t testi sonuçlarına göre STEM temelli fen laboratuvarı uygulamalarının öğretmen adaylarının STEM farkındalıklarını artırmada anlamlı bir fark oluşturduğu görülmüştür.