Spatial relationships of life and death at The Foothills of Süphan during The Iron Ages<p>Demir Çağları’nda, Süphan Dağı eteklerinde yaşam ve ölümün mekânsal ilişkileri

Authors

  • Hanifi Biber Yüzüncü Yıl University

Keywords:

Life, death, space, underground chambertomb, Iron Ages, Yaşam, ölüm, mekân, mezar, Demir Çağları

Abstract

In this article, Muş province, Malazgirt in the borders, the Suphan Mountain foothill located and by us Early and Middle Iron Age (ca 1300-600) dated Belliahır location of the settlements and tombs, Civikan location of the settlement and tombs and Kaşıkcı Plateau settlement and the layout of settlement tombs, in other words, is being evaluated how the each other relationships with graves and space. We were collected by archaeological material examining the surface of these areas, through in situ research, photography, made architectural drawings in detail between 2010 and 2011 years. The field work was done with permission and participation of the Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism, later work was complemented by laboratory and made by assessments our team. Life and death in the life of mankind has always been two cases. People born, live for a certain time, and this process ends sooner or later confronts death and called reality. The relationship between these two cases, it is natural that the earth is provided to the places. So while the life of the living is kept on the area, the death is connected with burial. From the moment that there are two different words that mankind has always been associated with each other. However, spatial fiction has varied according to time and society. Sometimes into the places where they lived their dead under the floors of houses or terraces, sometimes they

created out of the living space, which vary according to the different types of burial customs were embedded in the grave. Article spaces that both living areas subject to the

archaeological centers (house) and graves are found. However, in these centers in archeology, the application before the Iron Age can rarely be seen, space, and in the same area of the tomb, the situation is said to be built in a way too close together. This perspective both places and tombs used stone size and construction techniques, also both burial plans and results of the piece pottery periodical analysis is understood in the Iron Age. Muş province, Malazgirt in the borders, had Belliahır location of the settlements and tombs, Civikan settlement and tombs and Kaşıkcı Plateau settlement and tombs have a special case.

 

Özet

Bu makalede, Muş İli, Malazgirt İlçesi sınırları içerisinde, Süphan Dağı eteklerinde yer alan ve tarafımızdan Erken ve Orta Demir Çağlarına (yaklaşık M.Ö. 1300-600) tarihlendirilen Belliahır Mevkii Yerleşme ve Mezarları, Civikan Yerleşim ve Mezarları ile Kaşıkçı Yaylası Yerleşim ve Mezarları’nın yerleşim düzeni, diğer bir deyişle mekan ve mezarların birbiriyle konumsal ilişkileri değerlendirilmektedir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, 2010 ve 2011 yıllarında yaptığımız yüzey araştırmalarında tespit edilen söz konusu merkezler yerinde incelenerek, fotoğrafları çekilmiş, mimari çizimler yapılmış ve izinlerimiz kapsamında arkeolojik materyal toplanmıştır. Daha sonra laboratuarlarımızda ekibimiz tarafından yapılan çalışmalar ve değerlendirmelerle çalışma tamamlanmıştır. Yaşam ve ölüm insanoğlunun hayatında hep var olagelmiş iki olgudur. İnsanlar doğar, belli bir süre yaşar ve er geç bu süreç biter ve ölüm denilen gerçekle yüzleşilir. Bu iki olgunun yeryüzüyle ilişkisi doğaldır ki mekânlarla sağlanmaktadır. Yani hayat yaşam alanlarında sürerken ölüm mezarlarla bağlantılıdır. İnsanoğlunun var olduğu andan itibaren bu iki farklı dünya sürekli olarak birbiriyle ilişkili olmuştur. Ancak mekânsal kurguları zamana ve toplumlara göre değişkenlik göstermiştir. İnsanlar kimi zaman ölülerini yaşadıkları mekânların içine, evlerin tabanı veya sekilerin altına, kimi zaman da yaşam alanlarının dışında oluşturdukları, gömü geleneklerine göre değişiklik gösteren farklı tiplerdeki mezarlara gömmüşlerdir. Makaleye konu arkeolojik merkezlerde de hem yaşam alanları olan mekânlar (evler) hem de mezarlar bulunmaktadır. Ancak bu merkezlerde bölge arkeolojisinde, Demir Çağ öncesinde uygulaması pek görülmeyen, mekân ve mezarların aynı alanda, birbirine çok yakın bir şekilde inşa edilme durumu söz konusudur. Bu açıdan gerek mekânlarda ve mezarlarda kullanılan taşların boyut ve inşa teknikleri, gerek mezar planları ve gerekse merkezlerde ele geçen çanak çömlek parçaların dönemsel analizleri sonucu Demir Çağları’na ait oldukları anlaşılan Muş İli, Malazgirt ilçesi sınırları içerisinde yer alan Belliahır Mevkii Yerleşme ve Mezarları, Civikan Yerleşim ve Mezarları ile Kaşıkçı Yaylası Yerleşim ve Mezarları özel bir duruma sahiptirler.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Hanifi Biber, Yüzüncü Yıl University

Yard. Doç. Dr., Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü, Zeve Kampus Tuşba-Van/Türkiye

References

Belli, O. & Konyar, E. (2003). Doğu Anadolu Bölgesi’nde Erken Demir Çağı Kale ve Nekropolleri Early Iron Age Fortressesand Necropololises in the East Anatolia, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul.

Biber, H., (2013). “Muş-Bulanık’ta Demir Çağ Merkezleri”, Tarhan Armağanı, M. Taner Tarhan’a Sunulan Makaleler/Essays in Honour of M. Taner Tarhan, (Ed.:O. Tekin-M. H.Sayar-E. Konyar), Ege Yayınları, İstanbul, 79-99.

Biber, H., (2015). “Bulanık ve Malazgir’teki Bazı Demir Çağ Kaleleri ve Arzaşkun’un Yeri Sorunu”, Uluslar arası Doğu Anadolu Güney Kafkasya Kültürleri Sempozyumu Bildiriler II/International Symposium on East Anatolia South Caucasus Cultures Proceedings II, (Ed. M. Işıklı-B. Can), Cambridege Scholars publishing, Newcastle, 171-182.

Biber, H. & Çavuşoğlu, R. (2011). “Muş İli ve İlçeleri 2009 Yılı Arkeolojik Yüzey Araştırması (Demir Çağları)”, 28. Araştırma Sonuçları Toplantısı, 2. Cilt, 201-224.

Biber, H., & Çavuşoğlu, R. (2013). “2011 Yılı Muş-Malazgirt Arkeolojik Yüzey Araştırması”, 30. Araştırma Sonuçları Toplantısı, 2. Cilt, 303-320.

Biber, H. & Çavuşoğlu, R. & Erdoğan, S. (2012). “Muş İli ve İlçeleri Arkeolojik Yüzey Araştırması (Demir Çağları) 2010 Yılı Araştırmaları: Bulanık-Malazgirt”, 29. Araştırma Sonuçları Toplantısı,3. Cilt, 373-401.

Burney, C. A. (1958). "Eastern Anatolia in the Chalcolithic and Early Bronze Age", Anatolian Studies VIII, 157-209.

Burney, C. A. (1966). “A First Season of TheUrartianCitadel of Kayalıdere”, Anatolian Studies XVI, 55-111.

Çilingiroğlu, A. (1993) “Van Dilkaya Höyüğü Kazıları, Kapanış”, Kazı Sonuçları Toplantısı XIV1, 469-492.

Çilingiroğlu, A. (1997). Urartu Krallığı Tarihi ve Sanatı, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, İzmir.

Çilingiroğlu, A. & Salvivi, M. (1995). “Rusahinili in Front of Mount Eiduru, the Urartian Fortress of Ayanis (7th Century B. C.”, Studi Micenei Ed Egeo-Anatolici, XXXV, 111-124.

Derin, Z. (1993) “Demir Çağ’da Doğu Anadolu’da Ölü Gömme Gelenekleri”, Ege Üniversitesi, (Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir.

Erdem, A. Ü. (2009). “Van Gölü Havzası’nda Bulunan Demir Çağ Yivli Çanak Çömleğinin Urartu Kalelerindeki Varlığı”, Altan Çilingioğlu’na Armağan. Yukarı Denizin Kıyısında Urartu Krallığı’na Adanmış Bir Hayat, (Edit. H. Sağlamtimur-E. Abay-Z. Derin- A. Ü. Erdem-A. Batmaz-F. Dedeoğlu-M. Erdalkıran. M.B.Baştürk-E. Konakçı), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul, 299-307.

Erdem, A. Ü. & Konyar, E. (2011). “Urartu Çanak Çömleği/Urartian Pottery”, Urartu Doğu’da Değişim/Transformation in the East, (Haz. K. Köroğlu-E. Konyar), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 268-285.

Köroğlu, K. (2000). Çıldır Kuganları”, Arkeoloji ve Sanat 96, İstanbul, 2-11.

Köroğlu, K. (2011). “Urartu: Krallık ve Aşiretler”, Urartu Doğu’da Değişim/Transformation in the East, (Haz. K. Köroğlu-E. Konyar), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 12-51.

Köroğlu, K. & Konyar, E. (2008). “Comments on the Early/Middle Iron Age Choronology of Lake Van Basin”, Anciant Near Eastern Studies 45, 123-146.

Kökten, K. (1947), "1945 Yılında Türk Tarih Kurumu Adına Yapılan Tarih Öncesi Araştırmaları", Belleten XI/43, 431-472.

Luckenbill, D. D. (1988). Ancient Records of Assyriaand Babylonia I, New York.1968.

Mellaart, J. (1988). Yakındoğu’nun En Eski Uygarlıkları, (Çev. B. Altınok), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul.

Mellaart, J. (2003). Çatalhöyük, Anadolu’da Bir Neolitik Kent, (Çev. G. B. Yazıcıoğlu), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.

Özdoğan, M. (2000). “Güneydoğu Anadolu Karma Projesi ve Çayönü Kazıları”, Türkiye Arkeolojisi ve İstanbul Üniversitesi, (Ed. O. Belli), İstanbul Üniversitesi Yayını, 14-19.

Özdoğan, M. (2002). “Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ”, Arkeo Atlas 1, İstanbul, 66-82.

Özfırat, A. (1999). “1997 Yılı Bitlis-Muş Yüzey Araştırması: Tunç ve Demir Çağları”, XVI. Araştırma Sonuçları Toplantısı, II. Cilt, 1-22.

Özfırat, A. (2000). “1998 Yılı Bitlis-Muş İlleri Yüzey Araştırması Tunç ve Demir Çağları”, 17. Araştırma Sonuçları Toplantısı, 2. Cilt, 193-210.

Özfırat, A. (2001a).“1999 Yılı Muş İli Yüzey Araştırması: Tunç ve Demir Çağları”, 18. Araştırma Sonuçları Toplantısı, 2. Cilt, 123-140.

Özfırat, A. (2001b). Doğu Anadolu Yayla Kültürleri, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul.

Özfırat, A. (2003). “Doğu Anadolu Yüksek Yaylası’ndan M. Ö. 2. Binyıl Kurganları”, Belleten 246, Cilt LXVI, 343-356.

Rothman M. S. (1993). “Alpaslan Baraj Gölü Alanında Muş Ovasında Yüzey Araştırmaları Ön Rapor, 1991”, Araştırma Sonuçları Toplantısı X, 279-295.

Sevin, V. (1987). “Urartu Oda-Mezar Mimarisinin Kökeni Üzerine Bazı Gözlemler”, Anadolu Demir Çağları I, (Ed. Altan Çilingiroğlu), İzmir, 35-55.

Sevin, V. (2003). Eski Anadolu ve Trakya, Başlangıcından Pers Egemenliğine Kadar, İletişim Yayınları, İstanbul 2003.

Sevin, V. (2004). “Pastoral Tribes and Early Settlements of the Van Region, Eastern Anatolia”, A View from the Highlnands, Archaeological Studies in Honour of Charles Burney, (Ed. A. Sagona), Ancient Near Eastern Studies 12, Peeters, 179-203.

Sevin, V. (2005). “Son TunçErken Demir Çağı Van Bölgesi Kronolojisi, Kökeni Aranan Bir Devlet: Urartu”, Belleten 252, Ankara, 355-381.

Sevin, V. (2011). “Orta ve Son Tunç Çağı, Doğu Anadolu”, Tarih Öncesinden Demir Çağı’na Anadolu’nun Arkeoloji Atlası, Arkeo Atlas No: 2011/1 (Ed. Necmi Karul), İstanbul, 342-367.

Sevin, V. & Kavaklı, E. (1996). Bir Erken Demir Çağ Nekropolü: Van/Karagündüz, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul.

Uhri, A. (2010). Anadolu’da Ölümün Tarihöncesi, Ege Yayınları, İstanbul.

Downloads

Published

2016-08-21

How to Cite

Biber, H. (2016). Spatial relationships of life and death at The Foothills of Süphan during The Iron Ages&lt;p&gt;Demir Çağları’nda, Süphan Dağı eteklerinde yaşam ve ölümün mekânsal ilişkileri. Journal of Human Sciences, 13(2), 3501–3520. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3846

Issue

Section

Archaeology