Öğretmenlik mesleğine girişte Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yönteminin değerlendirilmesi

Authors

  • Levent Eraslan

Keywords:

kpss, sınav

Abstract

Eğitimin giderek bir uzmanlık işi olması, öğretmenlik mesleğini geliştirmiş; öğretmeni eğitim sürecinde önemli bir konuma getirmiştir. Bu gelişme öğretmenin, öğretmenlik mesleğinin gerekli kıldığı bilgi, beceri ve davranışlar ile donanmış olmasını öngörmektedir. Bu standartlar kullanılarak adaylar arasından eğitim sisteminin  amaçlarına  katkıda bulunabilecek ve alanında kendini geliştirme konusunda yüksek  düzey elde etmiş olanların seçilmesi önem taşımaktadır.

Bu gerçeği gören Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Atatürk Öğretmenler yeni nesil en büyük Cumhuriyetçilik dersini sizden ve sizin yetiştireceğiniz öğretmenlerden alacaktır. Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli bu özellik ve kabiliyetlerle yetiştirmek sizin elinizdedir.”  derken  Türk insanının eğitiminde en önemli ve kritik rolü öğretmenlere yüklemiştir.

Günümüze değin ülkemizde öğretmenlik mesleğine girişte çeşitli yöntemler uygulanmıştır. Günümüzde kullanılan  yöntem ise  Kamu Personeli Seçme Sınavıdır  (KPSS). Bu sınava on binlerce öğretmen adayı girmektedir.  Öğretmen adayları, genel kültür, genel yetenek ve eğitim bilimleri alanlarında çoktan seçmeli sınavlara tabi tutulmakta ve sınav sonucuna göre de öğretmenlik mesleğine atanmaktadırlar.

Bu araştırma genel olarak KPSS sınavını değerlendirmek, özel olarak ise öğretmen adaylarının eğitim bilimleri derslerine ilişkin düşünceleri ile bu sınav ile birlikte açılan KPSS hazırlık kurslarını  incelemek amaçlıdır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Published

2006-12-05

How to Cite

Eraslan, L. (2006). Öğretmenlik mesleğine girişte Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yönteminin değerlendirilmesi. Journal of Human Sciences, 8(1). Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/167

Issue

Section

Sociology