Tourism as a paradox creative sector from socio-cultural perspective: A sociological analysis on Dalyan destination<p>Sosyo-kültürel açıdan paradoks yaratıcı bir sektör olarak turizm: Dalyan destinasyonunda sosyolojik bir çözümleme

Authors

  • F. Özlem Güzel Muğla Üniversitesi, Ortaca Meslek Yüksekokulu Muğla University, Ortaca Vocational Scholl, Lecturer Dr.

Keywords:

Tourism Sociology, Socio-Cultural and Economic Impacts of Tourism, Tourist- Local People Interaction, Sociological Analysis, Dalyan, Turizm Sosyolojisi, Turizmin Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Etkileri, Turist-Yerel Halk Etkileşimi, , Sosyolojik Çözümleme

Abstract

While the local people and tourists being in a confrontation is a desirable situation during the tourism activities’ which has economic income and employment creation impact, taking places on the destinations of which the starting point to be their natural and historical resources, it could emerge as a situation that creates paradoxes as well as, on the regions where the necessary socio-cultural awareness is no generated on the local people. In this context, the purpose of this study is to evaluate perceptions of locals in the scope of socio-cultural and economic in Dalyan destination towards tourists coming to this destination. Based on this aim, depth interview technique which is a qualitative research method based on the idea that it could provide more concrete data is preferred. Data, obtained from interviewed participants in the selected sample were subjected to sociological analysis. As a result of the sociological analysis the concerns of the local people especially about the socio-cultural degeneration on behaviors and movements of youths created by tourism which contributes economically in the region was observed.

 

Özet

Doğal ve tarihi kaynakları doğrultusunda çıkış noktası olan destinasyonlara istihdam yaratıcı etkisi ve ekonomik getirileri olan turizm faaliyetlerinin gerçeklemesi esnasında, yer aldığı bölge ve yörelerde yerel halk ve turistlerin karşı karşıya gelmesi belli beklentiler içinde istenen bir durum iken, yöre halkında gerekli bilincin oluşturulamadığı yerlerde sosyo-kültürel paradokslar yaratan bir durum olarak da ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı, bu konu üzerinde herhangi bir araştırmaya uygulama alanı olarak seçilmeyen Dalyan yöresinde turist-yerel halk etkileşimini karşılıklı gözlemleme fırsatı yakalayabilen yerel esnafın, destinasyona gelen turistlere yönelik algılamalarını sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan değerlendirmektir. Bu amaca istinaden nitel bir araştırma yöntemi olan derinlemesine görüşme tekniği daha somut veriler sağlayabileceği düşüncesinden yola çıkılarak tercih edilmiştir. Seçilen örneklem doğrultusunda görüşülen katılımcılardan elde edilen veriler sosyolojik çözümlemeye tabi tutulmuştur. Çözümleme neticesinde yöre esnafının bölgeye ekonomik katkı sağladığını ve halkta pozitif yönde çevresel bilinç algısı oluşturduğunu düşündükleri turizmin özellikle gençlerin davranış kalıplarında sosyo-kültürel yozlaşmalar yarattığına dair endişeler olduğu gözlenmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

F. Özlem Güzel, Muğla Üniversitesi, Ortaca Meslek Yüksekokulu Muğla University, Ortaca Vocational Scholl, Lecturer Dr.

Muğla University, Ortaca Vocational Scholl, Dr.

References

AKGÜL, O., (2003). Turistik Ürün Çeşitlendirmesi Kapsamında Kültür Turizmi, Aphrodisias-Geyre Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.

AKIŞ, S. (1996). Turizmin Ekonomik, Sosyal ve Çevresel Etkileri, Anatolia, 7(3-4) 10-15.

AVCIKURT C., Karaman S. ve Köroğlu A., (2007) Turizmin Sosyo-Kültürel Etkileri, Sürdürülebilir Rekabet Avantajı Elde Etmede Sektörel Stratejiler ve Uygulamalar, Uluslararası Rekabet Araştırmaları Derneği Yayınları Yayın, İstanbul, 17-27.

BERBER Ş. (2003). Sosyal Değişme Katalizörü Olarak Turizm ve Etkileri, Selçuk Üniversitesi Dergisi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 7, 205-221.

BOİSSEVAİN, Jeremy ve Peter S. Inglott. (1979). Tourism, in Malta, Tourism: Passaport to

Development. Ed.By: E. De Kant, Oxford Universty Pres, 265; Aktaran: ÖZMEN, M. (2007), Turizmin Sosyo-Kültürel Etkileri: Akçakoca Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Akçakoca.

ÇALIŞKAN U. ve Tütüncü, Ö. (2008). Turizmin Yerel Halk Üzerindeki Etkileri ve Kuşadası İlçesi Uygulaması, IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, Antalya, 127-148.

DEMİRCAN, Ş. (2010). Turizmin Sosyo Kültürel Etkileri: Antalya/Muratpaşa İlçesi Örneği, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi, Antalya.

DOĞAN, H., (1987). Turizmin Sosyo Kültürel Temelleri. Uğur Ofset Matbaacılık, İzmir.

ERDOĞAN, İ., Alemdar, K., (2005). Öteki Kuram, Kitle İletişim Kuram ve Araştırmalarının Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirmesi. İkinci Baskı, Erk Yayınları, Ankara.

GÜRKAN, M. İ., (1996). Turizm Hareketlerinin Bir Yerleşim Biriminde (Belek/Antalya) Sosyal Yapıdaki Değişimlere Etkileri, Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü Araştırma ve Değerlendirme Dairesi Bakanlığı, Ankara.

HUH, C. ve Vogt C. A. (2008). Changes in Residents' Attitudes toward Tourism over Time: A Cohort Analytical Approach, Journal of Travel Research, 46, 446-455.

NUNKOO R. and Haywantee Ramkıssoon, H. (2011). Residents' Satisfaction With Community Attributes and Support for Tourism, Journal of Hospitality & Tourism Research, 35(2), 171-190.

OLALI, H., (1990). Turizm Politikası ve Planlaması, İstanbul İşletme Fakültesi Yayını, İstanbul.

ÖZER, Ö. ve N. Kararkuş (2012). Dalyan Destinasyonundaki Rekreasyonel Olanakların Değerlendirilmesi ve Rekreasyonel Potansiyelinin Araştırılması, I. Rekreasyon Araştırmaları Kogresi, Antalya.

ÖZDEMİR, M., (1992). Turizmin Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısına Etkileri, Kök-Sav Yay., Ankara.

ÖZKAN. E., (2007). “Türkiye‟de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Kırsal Turizm”, Ankara Üniversitesi Sosyal Bölümler Ens. Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

ÖZKÖK F. (2006). Yoksulluğun Azaltılmasında Turizmin Yeri, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 5(15), 85-98.

ÖZMEN, M. (2007). Turizmin Sosyo-Kültürel Etkileri: Akçakoca Örneği, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Akçakoca.

PİZAM, A. ve A. Milmon. (1998). The Social Impects of Tourism on Central Florida, Annals of Tourism Research. 15(2), 191-204.

RYAN, C. (1991). Recrational Tourism: A Social Science Perspective, Routledge, UK.

REISENGER, Y. (1994). Social Contact Between Tourist And Hosts Of Different Cultural Backgrounds, Tourism The State of The Art, John Wiley & sons Inc., England, 743-754.

SCHOFIELD P. (2011). City Resident Attitudes to Proposed Tourism Development and its Impacts on the Community, Int. J. Tourism Res. 13, 218–233.

USTA, Ö., (2008). Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım, Detay Yayıncılık, Ankara.

UYGUR, M. S., Baykan E., (2007). Kültür Turizmi ve Turizmin Kültürel Varlıklar Üzerindeki Etkileri, Gazi Üniversitesi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 2, s.41-42

TAKANO A. (2008). Türkiye’de Turizm Ve Kültür ‘Beypazarı’nda Turizm Gelişme Sürecinde Yerli Halk İle Turist Yabancılar Arasındaki Etkileşim Üzerine Etnolojik Bir İnceleme’ Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Halkbilim Bölümü, Etnoloji Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

WANG Y.A. ve Pfıster R. E. (2008). Residents' Attitudes Toward Tourism and Perceived Personal Benefits in a Rural Community Journal of Travel Research.

http://www.dalyan.org.uk/haber.php?haber_id=62, Erişim Tarihi: 18.07.2012.

Downloads

Published

2013-04-19

How to Cite

Güzel, F. Özlem. (2013). Tourism as a paradox creative sector from socio-cultural perspective: A sociological analysis on Dalyan destination&lt;p&gt;Sosyo-kültürel açıdan paradoks yaratıcı bir sektör olarak turizm: Dalyan destinasyonunda sosyolojik bir çözümleme. Journal of Human Sciences, 10(1), 780–794. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2383

Issue

Section

Tourism