Undergraduate students and academicians' views on internship process in tourism education (A research in BTIOYO)<p>Lisans düzeyinde turizm eğitimindeki staj uygulamasına öğrenci ve akademisyenlerin bakışları (BTİOYO'da uygulama)

Authors

  • Yusuf Aymankuy Balıkesir University
  • Nuray Tetik Balıkesir University
  • Göksel Kemal Girgin Balıkesir University
  • Simal Aymankuy Balıkesir University

Keywords:

mesleki eğitim, turizm eğitimi, staj, lisans öğrencisi, akademisyen

Abstract

Abstact

 

Internship is one of the significant factors that play an important role in tourism education. Internship can give an opportunity to students to transfer theoretical knowledge into practice since practicing opportunity is limited at schools. In addition, internship provides students enhancing a broader view of tourism sector and adapting tourism establishments. For these reasons, internship is essential part of tourism education.
This study aimed to determine both undergraduate students and academicians' views on internship process. In order to reach the aim, Balikesir University School of Tourism and Hotel Management was chosen as a research area.
It was determined from the study that both students and academicians stated that internship was important and essential in tourism education. However, they mentioned that students could face some problems in sector during their internship period because tourism managers did not realize the importance of interns.

 

 

Özet

 

Turizm eğitiminin başarısında rol oynayan önemli faktörlerden biri staj uygulamalarıdır. Okullarda uygulama imkânının sınırlı olmasından dolayı staj uygulamaları, öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe aktarmalarına yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra stajlar öğrencilere turizm sektörünü daha iyi anlamalarını ve turizm işletmelerine adaptasyonunu sağlamaktadır.  
Bu çalışma, hem lisans düzeyinde turizm eğitimi alan öğrencilerin hem de görev yapan akademisyenlerin staj uygulamalarına yönelik bakış açılarını tespit etmeyi amaçlamıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu araştırma alanı olarak seçilmiştir.
Araştırma sonucunda öğrencilerin ve akademisyenlerin, turizm eğitimi açısından stajı önemli buldukları belirlenmiştir. Bununla birlikte işletme yöneticilerinin stajyerlerin önemini algılayamamaları nedeniyle öğrencilerin bazı problemlerle karşılaştıklarını ifade etmişlerdir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Yusuf Aymankuy, Balıkesir University

Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu

Nuray Tetik, Balıkesir University

Dr., Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu

Göksel Kemal Girgin, Balıkesir University

Arş. Gör., Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu,

Simal Aymankuy, Balıkesir University

Yrd. Doç. Dr., Balıkesir Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü

References

Alemdar, T. (1992). Turizm Eğitiminde Stajlar Konusunda Bir Model, Turizm Eğitimi Konferans/Workshop, 9-11 Aralık, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayını: Ankara.

Avcıkurt, C. ve Karaman, S. (2002). Lisans Eğitimi Veren Turizm Okullarının Ders Programları Karşılaştırılması, Turizm Eğitimi Konferans/Workshop, 11-13 Aralık, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayını: Ankara.

Aydın, E. B. (2007). Örgütlerde Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlaması, Kariyer Geliştirmesi ve Bir Kariyer Geliştirme Programı Olarak Koçluk Uygulamaları, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Denizli.

Aymankuy, Y. ve Aymankuy, Ş. (2002). Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Turizm Eğitimi Veren Yüksek Öğretim Kurumlarının Bulundukları Yerlerin Analizi ve Turizm Eğitimi İçin Öneri Bir Model, Turizm Eğitimi Konferans/Workshop, 11-13 Aralık, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayını: Ankara.

Bozok, D. (1992). Turizm İşletmelerinde Profesyonel Yönetici ve Eğitim Sorunları, Turizm Yıllığı, Ankara: Türkiye Kalkınma Bankası.

Buluç, G. (1992). Turizm ve Otel İşletmeciliği Eğitiminde Stajın Önemi, Turizm Eğitimi Konferans/Workshop, 9-11 Aralık, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayını: Ankara.

Chen, T. B. ve Gürsoy, D. (2008). Preparing Students for Careers in the Leisure, Recreation and Tourism Field, Journal of Teaching in Travel & Tourism, 7 (3), 21-41.

Ehtiyar, R. ve Üngüren, E. (2008). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Umutsuzluk ve Kaygı Seviyeleri İle Eğitime Yönelik Tutumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1 (4), 159-181.

Emir, O., Arslan, S. ve Kılıçkaya, Ş. (2008). Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Programı Öğrencilerinin Staj Uygulamaları Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Örneği, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 10 (2), 273-291.

Hacıoğlu, N., Kaşlı, M., Şahin, S. ve Tetik, N. (2008). Türkiye’de Turizm Eğitimi, Ankara: Detay Yayıncılık.

Hacıoğlu, N., Şahin, B. ve Girgin, G. K. (2010). Bireyin Gelişiminde Eğitimin Rolü ve Turizm Eğitimi (Çalışma Yaşamında Bireysel Gelişim Turizm İşletmelerinden Örnekler ve Uygulamalar, Ed. Özmen, Ö. N. T., Topaloğlu, C.), İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., ss. 349-371.

Hsu, M-S. (2012). A Study of Internship Attitude, Subjective Norm, Perceived Behavioral Control, and Career Planning of Hospitality Vocational College Students, Journal of Hospitality, Leisure, Sport&Tourism Education, 11(1), 5-11.

Ilgaz, S. ve Çakar, M. (2002). Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Staj Problemleri: Başkent Üniversitesi İİBF Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğrencileri Üzerinde Yapılan Bir Araştırma, Turizm Eğitimi Konferans/Workshop, 11-13 Aralık, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayını: Ankara.

İbicioğlu, H., Avcı, U. ve Boylu, Y. (2003). Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynaklarının Eğitiminde Stratejik Sektörel Eğitim Organizasyonlarının Uygulanabilirliğine Yönelik Bir İnceleme, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 69-90.

Öncüer, M. E. (2006). Avrupa Birliği Eğitim Politikasında Mesleki Turizm Eğitimi Yaklaşımı ve Türk Turizm Eğitimine Uygulanabilirliği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İzmir.

Pelit, E. ve Güçer, E. (2006). Turizm Alanında Öğretmenlik Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm İşletmelerinde Yaptıkları Stajları Değerlendirmeleri Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 139-164.

Sarı, H. (2007). Ortaöğretim Düzeyinde Mesleki Turizm Eğitimi Alan Öğrencilerin Staj Sürecine Adaptasyonu Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Seymen, O. A. (2002). Turizm İşletmelerinde Oryantasyon Eğitiminin İnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Önemi ve Buna Yönelik Program Modelinin Oluşturulması, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 13 (1), 15-26.

Stergiou, D., Airey, D. ve Riley, M. (2003). The Evaluation of the Teaching of Individual Academics in UK’s Tourism Higher Education: Developing a Construct for Teaching Profiles, International Journal of Tourism Research, 5 (1), 62-67.

Taşkın, Makbule. (2006). Ortaöğretim Turizm Eğitiminde Staj ve İzmir İli Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Liselerinde Bir Uygulama, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.

Ünlüönen, K. (2004). Turizm İşletmeciliği Öğretmenlik Programlarının Öğrenci Beklenti ve Algılamaları Açısından Karşılaştırılması (1998-1999 ve 2003-2004 Öğretim Yılları), Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 108-130.

Yazıcı, S. (2002). Turizm Eğitiminin Bilinci ve Uygulama Dersi: Staj, Turizm Eğitimi Konferans/Workshop, 11-13 Aralık, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayını: Ankara.

Yılmaz, N. P. (2003). Mesleki Eğitimde Teorik Bilginin Kazandırılmasına Yönelik Bağlamsal Bir İçerik Oluşturma Denemesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 36, 121-128.

Yüksel, A., Hançer, M. ve Adak, N. (2002). Turizm ve Konaklama Sektöründe Stajyer Yönetici Adayları: Sektöre Yönelik Beklentiler ve Sektör Performansı, 11-13 Aralık, Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü Yayını: Ankara.

Downloads

Published

2013-01-05

How to Cite

Aymankuy, Y., Tetik, N., Girgin, G. K., & Aymankuy, S. (2013). Undergraduate students and academicians’ views on internship process in tourism education (A research in BTIOYO)&lt;p&gt;Lisans düzeyinde turizm eğitimindeki staj uygulamasına öğrenci ve akademisyenlerin bakışları (BTİOYO’da uygulama). Journal of Human Sciences, 10(1), 101–128. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2476

Issue

Section

Education