The study of development “self-efficacy beliefs scale regarding museum education” for pre-service teachers<p>Öğretmen adayları için “müze eğitimine ilişkin öz-yeterlik inancı ölçeği” geliştirme çalışması
Keywords:
Museum education, Teacher Candidates’ Self-efficacy, Museum Education Self-efficacy Scale, Müze Eğitimi, Öğretmen Adayı Öz-yeterlik İnancı, Müze Eğitimi Öz-yeterlik ÖlçeğiAbstract
The purpose of this study is to develop a scale that aims to determine pre-service teachers' self-efficacy beliefs related to museum education. For this purpose, firstly a literature review was conducted on the subject. Then, expert opinions were taken and in accordance with these opinions a 35-item draft scale was prepared. Pilot implementation of the draft prepared in this way was carried out with 307 pre-service teachers who were studying at the faculty of education of a state university. Convenience sampling method was used in determining the study groups. At the end of the scale development process, a single factorial structured, 24-item scale with 11.72 eigenvalue explaining the 48.86 of the total variance was obtained. Item-total correlation values of the items in the scale range between .32 and .57, and item factor loadings .57 and .77. Cronbach’s Alpha coefficient for internal consistency of the items was found at the value of .96. The values obtained from the analysis suggest that the scale of self-efficacy belief related to museum education is reliable and valid at the acceptable standards. In other words, as a result of the findings obtained, the scale was found to be sufficient to measure the self-efficacy belief related to museum education.
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmen adaylarının müze eğitimine ilişkin öz-yeterlik inançlarını belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirmektir. Bu amaçla öncelikle konuyla ilgili yazın taraması yapılmıştır. Daha sonra uzman görüşleri alınmış ve bu görüşler doğrultusunda 35 maddelik taslak ölçek hazırlanmıştır. Bu şekilde hazırlanan taslağın pilot uygulaması, bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim görmekte olan 307 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunun belirlenmesinde uygun örneklem yöntemi kullanılmıştır. Ölçek geliştirme süreci sonunda toplam varyansın 48.86’sını açıklayan ve 11.72 özdeğerine sahip tek faktörlü yapıda 24 maddelik bir ölçek elde edilmiştir. Ölçekteki maddelerin madde toplam korelasyon değerleri .32 ile .57 ve madde faktör yükleri .57 ile .77 aralığında yer almaktadır. Maddelerinin iç tutarlılığına yönelik Cronbach Alpha katsayısı ise .96 değerinde bulunmuştur. Analizler sonucu elde edilen bu değerler, Müze Eğitimine İlişkin Öz-Yeterlik İnancı ölçeğinin kabul edilebilir standartlarda geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir. Bir başka söyleyişle elde edilen bulgular sonucu ölçeğin müze eğitimine ilişkin öz-yeterlik inancını ölçebilecek yeterlikte olduğu görülmüştür.
Downloads
Metrics
References
Aktekin, S. (2008). Müze uzmanlarının okulların eğitim amaçlı müze ziyaretlerine ilişkin görüşleri. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 103-111.
Alemi, M. ve Pashmforoosh, R. (2013). EFL Teachers’ self-efficacy beliefs in teaching literature. The International Journal of Literacies, 19, 25-36.
Artun, A. (2006). Müze ve modernlik: Tarih sahneleri-sanat müzeleri 1. İstanbul: İletişim Yayınları.
Ata, B. (2002). Müzelerle ve tarihî mekânlarla tarih öğretimi: Tarih Öğretmenlerinin Müze Eğitimine İlişkin Görüşleri. Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Buyurgan, S. ve Mercin, L. (2005). Görsel sanatlar eğitiminde müze eğitimi ve uygulamaları. V. Özsoy (Ed.). Ankara: Görsel Sanatlar Eğitimi Derneği Yayınları 2.
Büyüköztürk, Ş. (2008). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı: İstatistik, Araştırma Deseni, SPSS Uygulamaları ve Yorum. Ankara: Pegem Akademi.
Çetin, Y. (2002). Çağdaş eğitimde müze eğitiminin rolü ve önemi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 8, 57-61.
Demircioğlu, İ. H. (2005). Tarih öğretiminde öğrenci merkezli yaklaşımlar. Ankara: Anı Yayıncılık.
Demirtaş, H., Cömert, M. ve Özer, N. (2011). Öğretmen adaylarının özyeterlik inançları ve öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları. Eğitim ve Bilim, 36(159), 96-111.
Ekici, E., Taşkın-Ekici, F. ve Kara, İ. (2012). Öğretmenlere yönelik bilişim teknolojileri öz-yeterlik algısı ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31, 53-65.
Foster, J. J., Barkus, E. and Yavorsky, C. (2006). Understanding and using advanced statistics. London: Sage Publications.
Harrington, D. (2009). Confirmatory factor analysis. New York: Oxford University Press.
ICOM. (2014). Museum definition, 5 Mart 2014 tarihinde http://icom.museum/the-vision/museum-definition/ adresinden alınmıştır.
Kemper, E., Stringfield, S, & Teddlie, C. (2003). Sampling strategies in social science research. In A. Tashakkori & C. Teddlie (Eds.), Handbook of mixed methods in social and behavioral research. Thousand Oaks, CA: 273-296.
Okvuran, A. (2012). Müzede dramanın bir öğretim yöntemi olarak Türkiye’de gelişimi. Eğitim ve Bilim, 37(166), 170-180.
Oruç, S. ve Altın, B. N. (2008). Müze eğitimi ve yaratıcı drama. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(35), 125-141.
Önder, A., Abacı, O., ve Kamaraj, I. (2009). Müzelerin eğitim amaçlı kullanımı projesi: İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki Marmara örneklemi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (25), 103-117.
Seidel, S. ve Hudson, K. (1999). Müze eğitimi ve kimlik: Uluslararası iki çalışma raporu. (Çev. Bahri Ata). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı Yayınları No:1
Şahan, M. (2005). Müze ve eğitim. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4, 487-501.
TDK. (1998). Müze. Türkçe Sözlük. Cilt: 2. Ankara: Türk Dil Kurumu.
Tschannen-Moran, M. ve Woolfok Hoy, A. (2001). Teacher efficacy: Capturing an elusive construct. Teaching and Teacher Education, 17, 783-805.
TTKB. (2014). Öğretim programları. 8 Mart 2014 tarihinde http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx adresinden alınmıştır.
Yıldırım, F. ve İlhan, İ.Ö. (2010). Genel özyeterlilik ölçeği Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Türk Psikiyatri Dergisi, 21(4), 301-308.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.