How do students, teachers, and school administrator end up in the news?<p>Öğrenci, öğretmen ve idareci ne yaparsa haber olur?

Authors

  • Adnan Altun Abant İzzet Baysal University

Keywords:

Student, Teacher, School Administrator, News Media, Representation, Öğrenci, öğretmen, idareci, haber medyası ve temsil

Abstract

The current study aims to investigate how students, teachers, and administrators are represented in the media. During a one-year period, the way students, teachers, and administrators were presented was investigated on a news website chosen for research purposes. In the current research designed as a qualitative research, the document review was based on the homepage and the headlines, subheadings, and other news included in the news website. News about students, teachers, and administrators was content-analyzed. It was observed that news about students, teachers, and administrators was mostly (almost 3/4) negative. Negative examples were mostly associated with legal and corrupt topics whereas positive news consisted of up-to-date and interesting topics about education. In conclusion, it is observed that the news media does not make much of a positive contribution in community’s perception of students, teachers, and administrators. Thus, particularly media employees are required to act more responsibly when selecting and presenting news. Community or professional groups such as students, teachers, and administrators must be more aware and be able to put forward relevant civic reaction.    

 

Özet

Bu çalışmanın amacı öğrenci, öğretmen ve idarecinin medyada nasıl temsil edildiğini incelemektir. Bu doğrultuda seçilen bir haber web sitesinde bir yıllık bir süreçte yapılan haberlerde öğrenci, öğretmen ve idarecinin nasıl sunulduğu incelenmiştir. Nitel araştırma olarak planlanan çalışmada web haber sitesinin ana sayfası ve bu sayfada yer alan sür manşet, manşet ve etek haberler doküman incelemesine tabi tutulmuştur.  Öğrenci, öğretmen ve idareciyle ilgili haberler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Öğrenci, öğretmen ve idarecilere ilişkin haberlerin büyük bir oranda (yaklaşık 3/4) olumsuz haberler olduğu görülmektedir. Olumsuz örnekler daha çok adli vakalar ve gayri ahlaki konularla ilgiliyken; olumlu haberler de daha çok eğitime dair güncel ve ilginç haberleri oluşturmaktadır. Sonuç olarak haber medyasının kamuoyunda öğrenci, öğretmen ve idareci konusunda oluşacak algıya pek de olumlu katkı sağlamadığı görülmektedir. Bu noktada özellikle medya çalışanlarının haberlerin seçiminde ve sunumunda daha sorumlu hareket etmeleri gerekmektedir. Öğrenci, öğretmen ve idareci gibi toplumsal veya mesleki gruplar daha bilinçli olmalı ve gerekli sivil tepkisini ortaya koyabilmelidir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Adnan Altun, Abant İzzet Baysal University

Yrd. Doç. Dr., Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü

References

Alankuş, S. (2007). Kadın Odaklı Habercilik. İstanbul: İletişim Vakfı Yayıncılık

Arslan, H. (2014). Eleştirel Medya Okuryazarlığı Kapsamında Çocuk Odaklı Haber ve Programlar Üzerine Bir Değerlendirme. Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 1 Sayı: 2, s. 71-79.

Boyacı, O. N. ve Çetin, R. (15.05.2014) Soma kazasında babasını kaybeden 8 yaşındaki Rüveyda ile röportaj. Doğan Haber Ajansı, Soma / Manisa, URL: http://www.youtube.com/results?search_query=soma+r%C3%BCveyda

Çelikten, M. ve Çelikten, Y. (2007). Televizyon Programlarında Çizilen Öğrenci, Öğretmen ve Yönetici Profilleri. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 23 (2), s. 369-378.

Gencel Bek, M. (2011). “Medyada Çocuk Hakları ve Etik İlkeler” (İçinde) Çocuk Hakları ve Medya El Kitabı. İstanbul Çocuk Vakfı Yayınları.

MacDonald, M. (2003). Exploring Media Discourse, Londra: Arnold Publishers.

Dursun, Ç. (2004). Haberde Gerçekliğin İnşa Edilmesi Ne Demektir? Ç. Dursun (Ed.), Haber Hakikat ve İktidar İlişkisi içinde (s. 37-65). Ankara: Elips Yayınları.

İlhan, V. ve Civelek, S. (2014). Televizyon Ana Haber Bültenlerinin İkonografik Analizi: Kadının Yeri ve Temsili. NWSA-Humanities, 4C0180, 9, (2), 59-81.

Kıncal, R. , Şahin, Ç. , Tüzel, S. (2012). Arka Sıradakiler Dizisinde Yansıtılan Öğretmen, Öğrenci, Ebeveyn Kimlikleri ve Şiddet Unsurlarının Çözümlenmesi. Milli Eğitim Dergisi, Sayı 193, s. 224-265.

Marshall, G. (1999). Sosyoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Sayılan, G. ve Çevirgen, N. (2014). Yazılı Basında Çocuk Temsilleri: Bir Bekleme Salonu Olarak Çocukluk. İ&D İletişim ve Diplomasi Dergisi, sayı 2, URL: http://www.iletisimvediplomasi.com/yazili-basinda-cocuk-temsilleri-bir-bekleme-salonu-olarak-cocukluk/

Şirin, M. R., Oktay, N. ve Altun, A. (2013). I. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Strateji Belgesi Birinci Taslağı. İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları 107.

Tanrıöver, H. (2007). Medya’da Kadınların Temsil Biçimleri ve Kadın Hakları İhlalleri. S. Alankuş (Ed.), Kadın Odaklı Habercilik içinde (s. 149-166). İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayıncılık.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti - TGC (2014). Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi. URL: http://www.tgc.org.tr/bildirge.asp

UNICEF (2007). Çocuk Hakları ve Gazetecilik Uygulamaları: Hak Temelli Perspektif. UNICEF Dublin Teknoloji Enstitüsü. URL: http://www.unicef.org.tr/files/bilgimerkezi/doc/Cocuk%20Haklari%20ve%20Gazetecilik.pdf (26.08.2014).

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2012). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Downloads

Published

2014-10-16

How to Cite

Altun, A. (2014). How do students, teachers, and school administrator end up in the news?&lt;p&gt;Öğrenci, öğretmen ve idareci ne yaparsa haber olur?. Journal of Human Sciences, 11(2), 871–893. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3046

Issue

Section

Education