Job dissatisfaction among vocational and technical teachers<p>Mesleki teknik öğretmenlerde iş doyumsuzluğu
Keywords:
job dissatisfaction, vocational and technical teachers, iş doyumsuzluğu, mesleki teknik öğretmenlerAbstract
The purpose of this study is to determine the causes of job dissatisfaction among teachers in the field of vocational and technical education and suggest viable alternatives for the solution of this problem. The study was conducted with qualitative research techniques. The data was collected from a total of 44 participants via one-to-one interviews and focus group discussions. To obtain a better and more holistic picture of the factors leading to job dissatisfaction, participants were selected from vocational and technical schools located in various parts of İstanbul with high population of teachers and students. The results of the study demonstrate that the causes of job satisfaction are generally related with communication within the organization, working conditions, school administration and social reputation of teaching as a profession rather than the pay, job security, professional development and promotion opportunities. Moreover, it was understood that stress resulting from workplace conflicts, heavy workloads, vague job descriptions and unmet expectations are found to be closely related with job dissatisfaction among vocational and technical teachers.
Özet
Bu araştırmanın amacı meslek liselerinde çalışan mesleki teknik öğretmenlerin iş doyumsuzluğuna ilişkin görüş ve düşüncelerini belirlemek, ve sorunun çözümü için uygun önerilerin geliştirilmesini sağlamaktır. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen bu araştırmada 44 mesleki teknik öğretmen ve yöneticisi ile odak grup görüşmeleri ve bire bir görüşmeler yapılarak iş doyumsuzluğunun nedenleri araştırılmıştır. Araştırmada meslek liselerinde çalışan mesleki teknik öğretmenlerin iş doyumsuzluğunun nedenlerinin doğru bir şekilde yansıtılabilmesi için değişken çeşitliliğinin sayıca fazla olduğu ve İstanbul’un farklı bölgelerinde yer alan, öğrenci ve öğretmen sayılarının fazla olduğu meslek liseleri seçilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda mesleki teknik öğretmenlerin iş doyumsuzluğu nedenlerinin ücret, iş güvencesi, gelişme ve yükselme olanaklarından çok, çalışanlar arasındaki iletişim, çalışma ortamı, yönetim ve denetim anlayışı ile öğretmenin sosyal konumu ile ilintili olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, iş ortamında yaşanan çatışma, aşırı iş yükü ve belirsizlik gibi stres kaynakları ile çalışanın işleriyle ilgili karşılanamayan beklentilerinin iş doyumsuzluğu ile yakından ilişkili olduğu anlaşılmıştır.
Downloads
Metrics
References
Akçamete, G., Sucuoğlu, B. & Kaner, S. (2001). Tükenmişlik, iş doyumu ve kişilik. Ankara: Nobel Yayınları.
Ardıç, K. & Türker, B. (2001). Kamu ve vakıf üniversitelerindeki akademik personelin iş tatmin düzeylerinin karşılaştırılması. 9.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Silivri, İstanbul, 24-26 Mayıs 2001,
Balcı, A. (1985). Eğitim yöneticisinin iş doyumu. (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
Baş, T. & Ardıç, K. (2002). Yüksek öğretimde iş tatmini ve tatminsizliği. İktisat İşletme ve Finans, 17, 72-81.
Başaran, İ. E. (2000). Eğitim yönetimi. Ankara: Feryal Matbaası.
Çelik, V. (1987). Teknik öğretmenlerin iş doyumsuzluğu ve öğretmenlikten ayrılmalarına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi. Ankara
Çetinkanat, C. (2000). Örgütlerde güdülenme ve iş doyumu. Ankara: Anı Yayıncılık.
Çetin, M. Ö. (2004). Örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık. Ankara: Nobel Yayın.
Deliönü, Ö. (2014). Mesleki teknik öğretmenlerin iş doyumsuzluğu. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bahçeşehir Üniversitesi. İstanbul.
Erdil, O. & Keskin, H. (2003). Güçlendirmeyle iş tatmini, iş stresi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler. İ.Ü.İşletme Fakültesi Dergisi, 1, 32, İstanbul, Nisan 2003.
Erdil, O., Keskin, H., İmamoğlu, S.Z. & Erat, S. (2004). Yönetim tarzı ve çalışma koşulları, arkadaşlık ortamı ve takdir edilme duygusu ile iş tatmini arasındaki ilişkiler. Tekstil sektöründe bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 5, 17-26.
Erdoğan, İ (1996). İşletme yönetiminde örgütsel davranış. İstanbul: Avcıoğlu Basım Yayım.
Eren, E. (1998). Örgütsel davranış ve örgüt psikolojisi. 5. Baskı. İstanbul: Beta Yayınları.
Ergeneli, A. & Eryiğit, M. (2001). Öğretim elemanlarının iş tatmini: Ankara’da devlet ve özel üniversite karşılaştırması. Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 19, 159-178.
Kavcar, C. (1987). Yüksek öğretmen okulunun öğretmen yetiştirmedeki yeri. Öğretmen Yetiştiren Yüksek Öğretim Kurumlarının Dünü-Bugünü Geleceği Sempozyumu. Gazi Üniversitesi, Ankara.
Kılınç, T. (1985), Örgütlerde çatışma, mahiyeti ve nedenleri. İşletme Fakültesi Yayınları, 314 -315, İstanbul.
Küçükahmet, L. (1993). Öğretmen yetiştirme (Programları ve uygulamaları). Ankara: Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Matbaası.
Orhaner, E.(1999). Meslek dersleri öğretmenlerinin iş tatmin düzeyleri ve beklentileri. Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 265–272.
Özaltın, H., Kaya, S., Demir, C. & Özer, M. (2002). Türk silahlı kuvvetlerinde görev yapan muvazzaf tabiplerinin iş doyum düzeylerinin değerlendirilmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 44, 423-427.
Özdayı, N. (1990). Resmi ve özel liselerde çalışan öğretmenlerin iş tatmini ve iş streslerinin karşılaştırmalı analizi. (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
Özdemir, M. K. (2006). Turizm sektöründe iş görenlerin iş tatmini faktörleri ile dış müşteri tatmini arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
Sevimli, F. & İşcan, Ö.F. (2005). Bireysel ve iş ortamına ait etkenler açısından iş doyumu. Ege Akademik Bakış, 5, 55-64.
Sicim, D. (2007). İlköğretim Okullarındaki sınıf öğretmenlerinin iş tatmini: İstanbul Büyükçekmece ilçesinde bir uygulama. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Beykent Üniversitesi, İstanbul.
Solmuş, T. (2004). İş yaşamında duygular ve kişilerarası ilişkiler; psikoloji penceresinden insan kaynakları yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.
Sönmezer, M. G. (2007). Milli eğitim bakanlığında çalışan öğretmenler ile milli eğitim bakanlığından emeklilik veya istifa nedeniyle özel eğitim kurumlarında çalışanların iş tatmin düzeylerinin karsılaştırmalı analizi. (Yayınlanmamış doktora tezi). İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
Şimşek, Ş., Akgemici, T. & Çelik, A.(2001). Davranış bilimlerine giriş ve örgütsel davranış. Ankara: Nobel Yayınları.
Toker, B. (2007). Demografik değişkenlerin iş tatminine etkileri: İzmir’deki beş ve dört yıldızlı otellere yönelik bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 8, 92-107.
Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Yıldırım, F. (2006). İş doyumu ile örgütsel adalet ilişkisi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 62, 254-279.
Yüksel, İ. (2002). Hemşirelerin iş doyum düzeylerini ayırt edici iş doyum öğelerinin diskriminant analiziyle belirlenmesi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3, 67-78.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.