Examining personality traits of physical education and sports training students according to some variables (example of Sakarya Univeristy)<p>Beden eğitimi ve spor eğitimi alan öğrencilerin kişlik özelliklerinin bazi değişkenlere göre incelenmesi (Sakarya Üniversitesi örneği)

Authors

  • Taşkın Yıldız MEB
  • Gülten Hergüner Sakarya University
  • Murat Sarıkabak
  • Menzure Yaman Spor A.Ş. İst.B. Belediyesi

Keywords:

physical education, sports, personality, ego, beden eğitimi, spor, kişilik, benlik

Abstract

The population of this research was the students of Sakarya University, School of Physical Education and Sports. The sample was 227 students, who were chosen by simple random sampling method, from the departments of Physical Education and Sports, Sport Management and Recreation in the academic year of 2009-2010. The ACL personality test and a personal information form were used as the data collection tool. Validity and reliability study of ACL was made by Savran (2006). In this process, ACL and the personal information form were applied to participants twice providing two weeks between the applications. The scores of ACL was analyzed to check whether there are significant differences according to the independent variables. Independent sample t-test is used when there are two categories in the independent variables. In this research,  there were some significant variables at level of .05. Results showed that the participants’ personality traits significantly differ according to their perception of the social status of the profession, working in this profession in future, gender and dominant personality traits.

 

Özet

Bu araştırmanın evrenini, Sakarya Üniversitesi’nde Beden Eğitimi ve Spor eğitimi alan öğrenciler; örneklemini ise Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği Bölümü ve Rekreasyon Bölümü’nde 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında öğrenimine devam etmekte olan ve tesadüfen seçilen gönüllü 227 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı Savran (2006) tarafından Türkiye için geçerlik, güvenirlik ve norm çalışması yapılan Sıfat Listesi (ACL) Kişilik Testi’dir. Ayrıca araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Araştırmanın uygulama sürecinde, Beden Eğitimi adaylarına önce Sıfat Listesi (ACL) Kişilik Testi iki hafta ara ile iki kez uygulanmış ve kendilerini bu sıfatlara göre derecelendirmeleri istenmiştir. Bu liste ile birlikte Kişisel Bilgi Formu ’nu da kendilerine göre doldurmaları istenmiştir. Anket ile toplanan bağımsız değişkenlere göre ACL Ölçeğinin alt boyut puanlarının farklılıklarını belirlemek üzere hipotez testleri yapılmıştır. Bağımsız değişkenlerin iki kategoriden oluştuğu hipotez testi olarak ilişkisiz grup “t” testi kullanılmıştır. Beden Eğitimi ve spor bölümünde öğrenim görmekte olan öğrencilerin kişilik özellikleri; mesleklerinin toplumsal statüsünü algılama değişkenine, gelecekte bu alanda çalışma değişkenine, cinsiyet değişkenine göre, öğrenim görmekte olan öğrencilerin sahip oldukları baskın kişilik özelliklerine göre istatistiksel açıdan en az .05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Taşkın Yıldız, MEB

M.Sc., Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, MEB. İstanbul, Türkiye

Gülten Hergüner, Sakarya University

Ph.D., Sakarya Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Sakarya, Türkiye

Murat Sarıkabak

M.Sc., Sakarya Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Sakarya, Türkiye

Menzure Yaman, Spor A.Ş. İst.B. Belediyesi

M.Sc., Spor A.Ş. İst.B. Belediyesi, İstanbul, Türkiye

References

BAYAR, P., (2003). Spor Yapan ve Yapmayan Bayanların Kişilik Özelliklerinin Karşılaştırılması, Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. of Sport Sciences, 18(2), 133-140

GOUGH, H. G., HEİLBRUN, A. B., (1983). The adjective check list manual. Consulting Psychologists Press.

GÜN, E., (2006). Spor Yapanlarda ve Spor Yapmayan Ergenlerde Benlik Saygısı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Adana.

JOBERT, Ş. T., (2009). Yeni Başlayanlar için Psikoloji, 1. Baskı, Berdan Matbaası, İstanbul.

KAYA, İ., (2007). Bisikletçiler ile Erkek Halkoyuncuların Bazı Kişilik (Psikolojik) Özelliklerinin Karşılaştırılması, Kastamonu Eğitim Dergisi Cilt 15, No 1, 439-450

KUZGUN, Y., (2008). Rehberlik ve Psikolojik Danışma, 9. Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

SALAR, B., HEKİM, M., TOKGÖZ, M. (2012). 15-18 Yaş Grubu Takım ve Ferdi Spor Yapan Bireylerin Duygusal Durumlarının Karşılaştırılması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (6), 123-135.

SAVRAN, C., (1993). Sıfat Listesinin (Adjective Check List) Türkiye Koşullarına Uygun Dilsel Eşdeğerlilik, Geçerlik, Güvenirlik ve Norm Çalışması ve Örnek Uygulama (Yayımlanmamış Doktora Tezi) M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri, İstanbul.

YAKUPOĞLU, S., (1996). Kapalı ve Açık Beceri Gerektiren Bireysel Sporlardaki Kişilik Özelliklerinin Araştırılması, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Mersin.

KURU, E., BAŞTUĞ, G., (2009). Bayan Sporcuların Bedenlerini Algılama Düzeyleri ve Cinsiyet Rolleri Üzerine Bir Araştırma. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29(2)

Downloads

Published

2015-08-29

How to Cite

Yıldız, T., Hergüner, G., Sarıkabak, M., & Yaman, M. (2015). Examining personality traits of physical education and sports training students according to some variables (example of Sakarya Univeristy)&lt;p&gt;Beden eğitimi ve spor eğitimi alan öğrencilerin kişlik özelliklerinin bazi değişkenlere göre incelenmesi (Sakarya Üniversitesi örneği). Journal of Human Sciences, 12(2), 416–429. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3346

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences