Aesthetic product advertisements on the construction of woman body as a consumption object: An example of Cosmopolitan Magazine<p>Tüketim nesnesi olarak kadın bedenin inşasında estetik ürün reklamları: Cosmopolitan Dergisi örneği
Keywords:
Advertisement, the consuming body, content analysis, consumption culture, body, Reklam, beden için yapılan tüketim, içerik analizi, bedenAbstract
Recently, one of the prominent subjects is the consumption for the body, its promotion and the result where the body becomes the subject of the consumption. Thus, the construction of the body as a consumption object and its permanent re-construction became a never ending ‘project’. There is no doubt such commodification and promotion become public through the media. Inevitably, such attention brings the researches on body policies in academic field. However, there is a serious shortage in Turkey on this kind of academic researches. This study was designed to contribute to the knowledge in the academic field. The basic aim of the research is to examine the structure of the nature of the body construction in the advertisements of the aesthetic products in Turkey. Therefore, the Cosmopolitan Magazine that is the women magazine to sold most in Turkey. The advertisements in the magazine in 2013 were scanned and 65 aesthetic product advertisements were found. These advertisements were analysed for their content with reference to the research questions. In the analysis, the matters like frequency of the advertisements in the magazine according to the months, distribution of the advertisements according to the body parts, negative and positive expressions in the advertisements on the appearance of the body, the images to be used in advertisements, the messages to be given for the use of the products and the slogans in the advertisements are considered. The analyses indicated that the aesthetic product advertisements are mostly published in February, March, April and June prior to the summer, the face is the part which aesthetic product advertisements mostly promoted, the younger and perfect appearance is given as the positive characteristics unlike other such as tired skin, aging skin and wrinkles on the skin. In order to be relied by the reader in the advertisements, the test results of the product and possible outcome after use are seen as to be included.
Özet
Son yıllarda artarak ilgi odağı olan konulardan biri de beden için yapılan tüketim, bu tüketimin teşviki ve bunun sonucunda bedenin bir tüketim nesnesi haline gelmesidir. Öyle ki, bedenin tüketim nesnesi olarak inşası ve sürekli olarak yeniden yapılandırılması bitmeyen bir ‘proje’ haline getirilmiştir. Şüphesiz bu tür nesneleştirme ve promosyon çeşitli iletişim medyasından geçerek yaygınlaştırılmaktadır. Bunların bir sonucu olarak, bu tür ilgi akademik alanda da beden politikaları ile ilgili araştırmaların yapılmasını beraberinde getirmiştir. Fakat Türkiye’de bu bağlamda ciddi bir araştırma eksiklikliği bulunmaktadır. Bu araştırma bu eksikliğin ortaya çıkardığı akademik bilme gereksinimine katkıda bulunmak için tasarlandı. Araştırmanın temel amacı, Türkiye’de bedene ilişkin inşaların estetik ürün reklamlarında yapılandırılmasının doğasını inceleyerek var olan bilgiye katkıda bulunmaktır. Bu amaçla, Türkiye’de en fazla tirajı olan kadın dergisi Cosmopolitan inceleme için seçildi. Derginin bir yıllık reklamları tarandı ve 65 estetik ürün reklamı bulundu. Bu reklamların, araştırma sorularında belirtilen amaca uygun olarak, içerik analizi yapıldı. Analizde, aylara göre reklamların dergideki yayın sıklıkları, beden bölgesine göre ürün reklamlarının dağılımları, bedenin görünüşüne ilişkin reklamlarda yer alan olumlu ve olumsuz ifadeler, reklamlarda kullanılan imajlar, ilgili ürünlerin kullanımının teşvik edilmesi için verilen mesajlar, ürün reklamlarında kullanılan sloganlar ele alındı. Yapılan analizde, estetik ürün reklamlarının en fazla Şubat, Mart, Nisan ve Haziran aylarında yaz dönemine girme öncesi yayınlandığı, estetik ürün reklamlarında en fazla yüz bölgesine odaklanıldığı, dış görünüşe ilişkin olarak genç ve kusuruz görünümün olumlu özellikler olarak verildiği, olumsuz özelliklerin ise çoğunlukla yorgun cilt, yaşlı görünüm ve kırışık cilt olduğu bulundu. Reklamlarda okuyucuda ürün kullanımına ilişkin güven sağlanması için, ürün kullanımı ile ilgili test sonuçları ve kullanım sonucunda meydana gelecek olası etkilere yer verildiği görüldü.
Downloads
Metrics
References
Bauman, Z. (2007). Consuming Life, Cambridge, Polity Press: USA
Baudrillard, J. (2010). Tüketim Toplumu, (Çev. Hazal D. ve Ferda K.). (4. Basım). Ankara: Ütopya Yayınları.
Birsen, Ö., & Öztürk, A. G. Ş. Y. (2011). Tüketim Kültürü Çerçevesinden Sağlık Haberleri. Akademik Bakış Dergisi, (26).
Çabuk, D. (2012) Cosmopolitan Reklamlarında Anlam Yapıları ve İdeoloji. Global Media Journal Turkish Ed., 3(5), ss. 40-60.
Çakı, F. (2011).Batı-Dışı Toplumlarda Gençlik ve Beden İmajı, (Ed: K. Canatan). Beden Sosyolojisi. İstanbul: Açılım Kitap, 307-324.
Dağtaş, B. ve Erol, D. D. (2009). Yaygın Medyanın Haftasonu Eklerinde Tüketime Dayalı Yaşam Tarzı Sunumları, Medya Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları, (Ed: B. Dağtaş ve E. Dağtaş), Ütopya Yayınları: Ankara, s. 167-201
Diedrichs, P. C. ve Lee, C. (2010). GI Joe or Average Joe? The Impact of Average-size and Muscular Male Fashion Models on Men’s and Women’s Body Image and Advertising Effectiveness. Body Image, 7(3), 218-226.
Erdoğan, İ. (2011). İletişimi Anlamak (4. Baskı), Pozitif Matbaacılık: Ankara
Featherstone, M. (1993). The Body in Consumer Culture, The Body, Social Process and The Cultural Theory, Ed. Featherstone M., Hepworth M. ve Turner S. B. Sage Publication: Londra, 170-197.
Gökçe, O. (2006). İçerik analizi: Kuramsal ve pratik bilgiler. Siyasal kitabevi: Ankara
Harter, S. (2012). The Construction of the Self: A Developmental Perspective. (2. Basım). New York: Guildford Press.
Heatherton, T.F. ve Hebl, M.R. (1998). Body Image, Encylopedia of Mental Health, 1, 257-266.
Köse, H. (2011). Tüketim Toplumunda Bir “Sosyal Beden” Kurgusu Olarak Kadın, Selçuk İletişim Dergisi, (6), 76-89.
Levine, M. P. ve Chapman, K. (2011). Media Influences on Body Image, (Editör Cash, T. F., Smolak, L.) Body Image: A Handbook of Science, Practice and Prevention. Guilford Press.
Mondini, S., Favaro, A., Santonastaso, P. (1996). Eating Disorders and the Ideal of Feminine Beauty in Italian Newspapers and Magazines. European Eating Disorders Review, 4(2), 112-120.
Murnen, S. K. (2011). Gender and Body Images. (Ed: T. Cash & L. Smolak) Body Image: a Handbook of Science, Practice, and Prevention (2nd ed., pp. 173-179). New York, NY: The Guilford Press.
Nemeroff, C. J., Stein, R. I., Diehl, N. S., Smilack, K. M. (1994). From the Cleavers to the Clintons: Role Choices and Body Orientation as Reflected in Magazine Article Content. International Journal of Eating Disorders, 16(2), 167-176.
Özdemir, M. (2010). Nitel Veri Analizi: Sosyal bilimlerde yöntembilim sorunsalı üzerine bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1)
Özbolat, A. (2011). Postmodern Dönemde Bedenin Tüketim Temelinde Yeniden İnşası, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 10(38), 317-334.
Petersen, A. (2007). The Body: A Socio-cultural Approach. Routledge.
Sault, N. L. (Ed.). (1994). Many Mirrors: Body Image and Social Relations. USA: Rutgers University Press.
Tiggemann, M., & McGill, B. (2004). The role of social comparison in the effect of magazine advertisements on women's mood and body dissatisfaction. Journal of Social and Clinical Psychology, 23(1), 23-44.
Turner, B. (1996). The Body and Society, (2. Baskı), USA: Sage Publications
Wernick, A. (1994). Promosyon Kültürü, Çev. Osman Akınhay. Bilim ve Sanat: Ankara
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.