A literature review on accounting education in Turkey, etichal values, and occupational ethics<p>Türkiye’de muhasebe eğitimi, etik değerler ve meslek etiği üzerine literatür taraması
Keywords:
Ethics, Professional Ethics, Professional Ethics In Accounting, Accounting Ethics Education, Ethical Principles, Etik, Meslek Etiği, Muhasebe Meslek Etiği, Muhasebe Etik Eğitimi, Etik IlkelerAbstract
In this study, the basic ethical approaches in accounting are discussed by referring the concepts of accounting education, ethics, professional ethics, professional ethics training, accounting ethics education. Also it is devoted to fundamental ethical principles held by various institutions and organizations in Turkey and the World. The literature review are conducted on the studies carried out about the professional ethics in Turkey, accounting ethics, accounting ethics education and ethical principles. The purpose of this work is to try to create a perspective for the future within the scope of accounting ethics education and accounting ethics committees in Turkey. If examining the studies in Turkey within the code of ethics and accounting education, it is seen that the professionals and business owners generally exhibit behaviors consistent with ethical principles, but for exceptions there are reasons of gaps in legislation and pressure from payers. Studies show that people are more prone to the unethical behavior who are men by gender variable, youngs by age variable and low-income people by level of income variable. As examining the education variable, the results demonstrate that the level of education is lower in the parties done unethical behavior, the education received is not effective and efficient and the institutions offering education do not give importance sufficiently to the ethical education.
Özet
Bu çalışmada muhasebe eğitimi, etik, meslek etiği, meslek etiği eğitimi, muhasebe etiği eğitimi kavramlarından bahsedilerek muhasebe de yer alan temel etik yaklaşımların bahsedilmiştir. Ayrıca Türkiye’de çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen ve tüm dünyada da benzer şekilde var olan temel etik ilkelerden bahsedilmiştir. Türkiye’de meslek etiği, muhasebe etiği, muhasebe etik eğitimi ve etik ilkeler üzerine yapılan çalışmalar üzerine literatür taraması yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de muhasebe etik kurulları ve muhasebe etik eğitimi kapsamında geleceğe ilişkin bir perspektif oluşturmaya çalışmaktır. Muhasebe eğitimi ve etik kodlar kapsamında Türkiye’de yapılan çalışmalar incelendiğinde, genel itibariyle meslek mensupları ve işletme sahiplerinin etik ilkelere uygun davranışlar sergiledikleri, etik dışı davranışlarda bulunanların ise bunun nedeni olarak mükelleflerin baskısı ve yasal mevzuattaki boşlukları göstermişlerdir. Çalışmalarda cinsiyet değişkenine göre erkeklerin, yaş değişkenine göre gençlerin, gelir düzeyi değişkenine göre ise geliri düşük düzeyde olanların etik dışı davranışlara daha fazla yöneldikleri belirlenmiştir. Eğitim değişkenine bakıldığında ise etik dışı davranışlarda bulunan tarafların eğitim seviyesinin daha düşük olduğu, alınan eğitimlerin etkili ve verimli olamadığı ve bu eğitimi veren kurumların etik eğitimine gerekli önemi vermediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Downloads
Metrics
References
Ağyar, E., Kutluk, F. A., & Cengiz, E. (2012). Meslek Yüksekokulları Muhasebe Bölümü Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik Değişkenler Işığında Mesleki Etiğe Bakış Açılarının İncelenmesi (Akdeniz Üniversitesi Örneği). Journal of Yasar University , 25 (7), 4203-4228.
Akdoğan, H. (2005). Muhasebe Meslek Etiğinde Teolojik ve Dentolojik Yaklaşımların Karşılaştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi , 10 (1), 295-300.
Akdoğan, H. (2003). Muhasebe Meslek Etiğinin Kamunun Aydınlatılmasındaki Önemine Meslek Mensuplarının Yaklaşımları. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
Alkan, G. İ. (2015). Muhasebe Eğitiminde Etik: Ön Lisans Öğrencilerinin Etik Algılarına Yönelik Bir Arastırma. Business and Economics Research Journal , 6 (2), 113-125.
Aymankuy, Y., & Sarıoğlan, M. (2005). Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Etiğine Yaklaşımları ve Balıkesir İl Merkezinde Bir Uygulama. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 8 (14), 23-46.
Boyce, G. (2008). The social relevance of ethics education in a global(ising) era: From individual dilemmas to systemic crises. Critical Perspectives on Accounting , 255-290.
Caliyurt, K. T. (2007). Accounting Ethics Education in Turkish Public Universities. Social Responsibility Journal , 3 (4), 74-80.
Code Of Ethics For Professional Accountants. (2005, June). Eylül 15, 2015 tarihinde https://www.ifac.org/system/files/publications/files/ifac-code-of-ethics-for.pdf adresinden alındı
Cooper, B. J., Leung, P., Dellaportas, S., Jackling, B., & Wong, G. (2008). Ethics Education for Accounting Students—a Toolkit Approach. Accounting Education: an international journal , 4 (17), 405-430.
Çetin, A. C., & Dağlı, S. Ş. (2014). Muhasebe Meslek Etiği ve Meslek Mensuplarının Etik Hakkındaki Görüşleri Üzerine Isparta İlinde Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (20), 55-85.
Çicek, H., Canbaz, S., & Keskin, A. (2013). Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Etiğine Bakış Açıları: Kırklareli İlinde Bir Araştırma. Tekirdağ S.M.M.M. Odası Sosyal Bilimler Dergisi (2), 1-21.
Çukacı, Y. C. (2006). Kamuyu Aydınlatmada Muhasebe Meslek Elemanının Etik Anlayışı ve İzmir İlinde Bir Uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 8 (1), 89-111.
Daştan, A. (2009). Etik Eğitiminin Muhasebe Eğitimindeki Yeri ve Önemi: Türkiye Değerlendirmesi. Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi , 281-311.
Daştan, A., Bellikli, U., & Bayraktar, Y. (2015). Muhasebe Eğitiminde Etik İkilem Ve Etik Karar Alma Konularına Yönelik KTÜ-İİBF Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi , 11 (1), 75-92.
Fidan, M. E., & Subaşı, Ş. (2014). Muhasebe Meslek Mensubu Adaylarının Etik Algıları: İstanbul İli Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi (MUFAD) (4), 111-131.
Gökgöz, A. (2012). Küresel Finansal Krizin Muhasebe Temelli Nedenleri Bağlamında Kurumsal Yönetim ve Muhasebe Meslek Etiğinin Önemi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi , 26 (3-4), 313-332.
İşgüden, B., & Çabuk, A. (2006). Meslek Etiği ve Meslek Etiğinin Meslek Yaşamı Üzerindeki Etkileri. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 9 (16), 59-86.
Karakürek, M. M., & Alpan, N. (2010). Muhasebe Meslek Etiği ve Sivas İlinde Bir Uygulama. MUFAD Journal (47), 213-228.
Kaya, N., & Yanık, R. (2011). Muhasebe Meslek Ahlakı, Etik ve Müşteri Tatmini İlişkisi. Ekev Akademi Dergisi (49), 293-307.
Kırel, Ç. (2000). Örgütlerde Etik Davranışlar, Yönetimi ve Bir Uygulama Çalışması. Anadolu Üniversitesi Yayınları , 2.
Kutlu, H. A. (2008). Muhasebe Meslek Mensupları ve Çalışanlarının Etik İkilimleri: Kars ve Erzurum İllerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi , 63 (2), 143-170.
Leung, P., & Coopers, B. J. (1994). Ethics in Accountancy: A Classroom Experience. Accounting Education , 19-33.
Resmi Gazete. (19/10/2007). SM,SMMM,YMM'lerin Meslek Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik. 26675.
Resmi Gazete, 13. Haziran 1989,20149 Sayı
Sakarya, Ş., & Kara, S. (2010). Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Düzenlemeler ve Meslek Mensupları Tarafından Algılanması Üzerine Bir Alan Araştırması. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi , 12 (18), 57-72.
Selimoğlu, S. K. (1997). Muhasebede Meslek Ahlakı (Etik) Yaklaşımı. 3. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumu. Antalya: SMMM Odası Yayın No:20.
Yalçın, S. (2011). Muhasebe Meslek Mensupları ve İşletmelerin Etik Konusunda Tutumları: Türkiye Arastırması. Muhasebe ve Finansman Dergisi (52), 47-66.
Yıldız, G. (2010). Muhasebe Mesleğinde Meslek Etiği Ve Kayseri İl Merkezinde Bir Uygulama. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (36), 155-178.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.