Understanding of learning organization in public organizatıons: A research on Kocaeli Metropolitian Municipality<p>Kamu kurumlarında öğrenen örgüt anlayışı: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi üzerine bir inceleme
Keywords:
Information, Learning, Learning organizations, Public institutions, Bilgi, Öğrenme, Öğrenen Organizasyonlar, Kamu KurumlarıAbstract
Nowadays which technological and economical changes are rapid, learning phenomenons are important for organizations in order to keep up with times. Increasing importance of learning affects changing and planning processes of organizations. The learning organization has became necessary as a result of economical,social and technological developments in public and private sectors, uncertainties in business life, changing competitive conditions, the rapidly changing needs and expectations of employees, changing of information in a short time.
There is a dynamic structure of all organizations which are in the public and private sectors. In this respect, renewal and adapting to changing conditions are very important and necessary for both organizations. In the phenomenon of learning organizations, learning is accepted as prior management concept and its continutiy is provided. Besides organizational learning, plans are maden in accordance with continuous improvement and development of products and services. As a management concept , the learning organization model is applied in public sector but in recent years by effects of technological developments, this model is being used in public organizations as well, becasue renewing public services and expectations of citizens.
“How learning organization is being evaluated by employees of Kocaeli Metropolitian Municipality” has been searched in this study. Surveys were applied on 176 employees and result of surveys were evaluated on SPSS programme.
Özet
Teknolojik ve ekonomik değişimlerin çok hızlı yaşandığı günümüzde, kurumsal organizasyonların bu değişime ayak uydurmaları için öğrenme olgusu çok önemlidir. Öğrenmenin her alanda artan önemi organizasyonların değişim ve planlama süreçlerini de etkilemektedir. Kamu veya özel sektörde yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik değişimler, iş hayatında yaşanan belirsizlikler, değişen rekabet şartları, çalışanların hızla değişen ihtiyaç ve beklentileri, bilginin kısa sürede değişmesi gibi etkenler sonucunda öğrenen örgüt kavramı zorunlu hale gelmiştir.
Kamu ve özel sektörde yer alan tüm örgütlerin dinamik bir yapısı vardır. Bu açıdan bu örgütlerin kendilerini yenilemesi, değişen şartlara uyum sağlaması çok önemli ve gereklidir. Öğrenen örgüt olgusunda öğrenme öncelikli yönetim anlayışı olarak kabul edilir ve bunun sürekliliği sağlanır. Kurumsal öğrenmenin yanı sıra, ürün ve hizmetlerin sürekli olarak iyileştirilmesi ve geliştirmesi anlayışı doğrultusunda planlamalar yapılır. Yönetim anlayışı olarak özel sektörde daha çok uygulama alanı bulan öğrenen örgüt modeli, teknolojik gelişmelerin etkisiyle kamu hizmetlerinin yenilenmesi ve vatandaşların beklentileri ile birlikte son yıllarda kamu kuramlarında da uygulanmaya başlanmıştır.
Bu çalışmada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde uygulanan öğrenen örgüt anlayışının çalışanlar tarafından nasıl değerlendirildiği araştırılmıştır. 176 belediye çalışanına anket uygulanmış ve anket sonuçları SPSS programında değerlendirilmiştir.
Downloads
Metrics
References
Atak, M. & Atik, İ. (2007). Örgütlerde Sürekli Eğitimin Önemi ve Öğrenen Örgüt Oluşturma Sürecine Etkileri. Havacılık ve Uzay Teknolojileri Dergisi, Cilt 3, Sayı 1, S63-70.
Ayhan, U. (2007). Öğrenen Örgütler ve Kamu Kuruluşları. Sayıştay Dergisi, Sayı: 76, 95-96.
Basım, N. H., Sözen, H. C., Yekoğlu, O., Sağsan, M., Şeşen, H., Çetin, F., (2009). Örgütlerde Değişim ve Öğrenme. Siyasal Yayın Dağıtım, İstanbul, 2009.
Bayraktaroğlu, S. & Kutanis, Ö. R. (2002).Öğrenen Kamu Örgütlerine Doğru. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 1, S51-65.
Garvin, D. A, (1993). Building A Learning Organization. Harwrad Business Review, 78-91.
Karakaş, F. (2015) “Yeni Yüzyılın Yenilenen Kurumları: Öğrenen Organizasyonlar-2” (Çevrimiçi:Http://Blog.Milliyet.Com.Tr/Yeni-Yuzyilin-Yenilenen-Kurumlari--Ogrenen-Organizasyonlar---2/Blog/?Blogno=25493. S. 2-3.)
Koçel, T. (1999). İşletme Yöneticiliği, Yönetim ve Organizasyon, Organizasyonlarda Davranış, Klasik-Modern-Çağdaş Yaklaşımlar. Beta A.Ş., 7. Baskı, İstanbul.
Koçel, T. (2003). İşletme Yöneticiliği. Beta Yayınları, İstanbul.
Mcgill, M., J. Slocum, W. & Lei, D. (1992). Management Practices In Learning Organizations. Organizational Dynamics, 21,1,5-17.
Öğüt, A. (2001). Bilgi Çağında Yönetim. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
Öneren, M. (2008). İşletmelerde Öğrenen Örgütler Yaklaşımı. Zkü Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 4, Sayı 7, S163-178.
Özen, Kutanis, R. (2002). Öğrenen Organizasyonlar. İçinde: Dalay İ., Coşkun R. ve R. Altunışık (der) Stratejik Boyutuyla Modern Yönetim Yaklaşımları. Beta, İstanbul.
Senge, M. P. (2009). The Learning Organization. www.http://infed.org/mobi/peter-senge-and-the-learning-organization.
Turan, A. H. & Genç, F. N. (2004), Kamu Kurumları ve Yerel Yönetimlerde Karar Verme Sistemlerinin Kullanılışı-Başarıyı Etkileyen Temel Faktörler ve Uygulama Süreci. Osman Gazi Üniversitesi, 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi Ve Yönetim Kongresi, Eskişehir, S. 557-566.
Yerdelen, E. (2012). Yönetimde Çağdaş Gelişme: Öğrenen Kamu Örgütleri. S.3.
Yılmaz, A. (2007). AB’ye Uyum Sürecinde Türk Kamu Yönetiminin Dönüşümü Üzerine Notlar. D.P.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 17, Nisan, S. 222.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.