The factors affecting beach handball players’ in Turkey starting sport and their future expectations<p>Türkiye’deki plaj hentbolu sporcularının spora başlamasına etki eden unsurlar ve spordan gelecek beklentileri
Keywords:
Beach Handball, Factors Directing to Sport, Expectation from Sport, Plaj Hentbolu, Spora Yönelten Unsurlar, Spordan BeklentilerAbstract
The aim of this research is to determine the personal variables, reasons for selecting and competing in this field and expectations of beach handball players in Turkey. According to the data of the questionnaire, the coherent reliability coefficient of the questionnaire was calculated as .7826. The relationship between the reasons for their choosing and playing this sport and their expectations were analyzed in terms of the gender, age, education department, sport age, monthly family income and hometown experience variables by considering percentage and frequency parameters by using t-test and one-way analysis of variance for p<0.05. The findings of the research show determine the personal variables, reasons for selecting and competing in this field and expectations of beach handball players’ gender, age, education department, sport age, monthly family income, hometown and parental education status variables were not cause statistically significant relationship and it was determined that there was statistically significant differences between the reasons for selecting and competing in this field and expectations points of beach handball players according to the parental education status (p>0,05).
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’deki plaj hentbolu sporcularının kişisel değişkenleri, bu spor branşına yönelme nedenleri, bu branşla uğraşma nedenleri ve bu spordan gelecek beklentilerinin belirlenmesidir. Anketten elde edilen verilere dayalı olarak anketin iç tutarlılık güvenilirlik katsayısı .7826 olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde, yüzde ve frekans değerleri alınarak cinsiyet, yaş, eğitim aldığı bölüme, spor yapma yılına, aylık aile geliri, yetiştiği yer ve anne-baba eğitim durumu değişkenleri ile bu spor branşına yönelme nedenleri, uğraşma nedenleri ve bu spordan gelecek beklentileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi için t- testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmış ve p<0.05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır. Araştırmanın bulguları; plaj hentbolu sporcularının kişisel değişkenleri, bu spor branşına yönelme nedenleri, bu branşla uğraşma nedenleri ve bu spordan gelecek beklentilerinin cinsiyet, yaş, eğitim aldığı bölüme, spor yapma yılına, aylık aile geliri, yetiştiği yer değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin bulunmadığını göstermiştir. Katılımcıların sporla uğraşma nedenleri ve spordan gelecek beklentileri puanları incelendiğinde anne-baba eğitim durumu değişkeni bakımından anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. (p<0.05).
Downloads
Metrics
References
Alibaz, A., Gündüz, N., Şentuna, M. (2006). Türkiyede Üst Düzey Taekwondo, Karate ve Kick-Boks Sporcularının Bu Spor Branşına Yönelmelerine Teşvik Eden Unsurlar, Yapma Nedenleri ve Geleceğe Yönelik Beklentileri, Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(3), 91-102.
Bayraktar B., Sunay H. (2007). Türkiye’de Elit Bayan ve Erkek Voleybolcuların Spora Başlamasına Etki Eden Unsurlar ve Spordan Beklentileri, SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, (2), 63-72.
Coakley J. Sport in society. Mc Graw Hill: Boston; 2001.
Ekici, S., Çolakoğlu, T., & Bayraktar, A. (2011). Dağcılık Sporuyla Uğraşan Bireylerin Bu Spora Yönelme Nedenleri Üzerine Bir Araştırma. Beden Egitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(2).
Kangalgil, M., Hünük, D., Demirhan, G. (2006). İlköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin beden eğitimi ve spora İlişkin tutumlarının karşılaştırılması. Spor Bilimleri Dergisi, 17(2), 48-57.
Karabulut, E.O., Pulur, A., Karabulut, A. (2010). Türkiye’deki Çim Hokeyi Sporcularının Bu Branşa Yönelme Nedenleri ve Beklentilerinin Belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 12(2), 165–169.
Kara, E., Pulur, A. (2003). Üniversite öğrencilerinin dağcılık sporuna yöneliş nedenlerinin araştırılması (100. Yıl Üniversitesi örneği), Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(2), 31-39.
Kılcıgil E. Sosyal çevre spor ilişkileri. Bağırgan Yayınevi: Ankara; 1998.
Koçak, F. (2014). Üniversite Öğrencilerinin Spora Yönelik Tutumları: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dergisi, 12(1), 59-69.
Mirzeoğlu N. Meslek seçimi ve spor bilimlerinde meslek alanları. Bağırgan Yayımevi: Ankara; 2003.
Özbek, O., Şanlı, E. (2011). Karate Branşındaki Üniversite Elit Sporcularının Bu Branşa Yönelme Nedenleri ve Beklentileri, Nigde University Journal of Physical Education And Sport Sciences, 5(3), 203-214.
Sevim Y. Hentbol teknik–taktik. Nobel Yayın Dağıtım: Ankara; 2006.
Singh, RKC., Devi, KS. (2013). Attitude of higher secondary level student towards games and sports. International Journal of Physical Education, Fitness and Sports. 2(4), 80-85.
Sunay, H., Bayraktar, B. (2004). The Factors Affecting Turkish Elite Men and Women Volleyball Players Starting Sports and Their Expectations, ICHPER-SD The TSSA 8th Internatıonal Sports Scıence Congress, Antalya-Turkey, November 17-20, P040.
Sunay, H., Saracaloğlu, A.S. (2003). Türk Sporcusunun Spordan Beklentileri İle Spora Yönelten Unsurlar, SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(1), 43-48.
Şebin, .K, Serarslan. Z., Katkat, D., Tozoğlu, E., Kızılet, A. (2007). Spor yapan üniversite öğrencilerinin spora başlama ve spor yapma nedenlerine ilişkin görüşleri, Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 9(1), 43-63.
Yalçınkaya, M., Saracaloğlu, A., Varol, R. (1993). Üniversite Öğrencilerinin Spora İlişkin Görüşleri ve Beklentileri. Spor Bilimleri Dergisi, (4), 2-13.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.