The effect of systematic education on learners’ epistemological beliefs, learning approaches, metacognitive awareness and academic achievement <p>Dizgeli eğitim modelinin öğrenenlerin epistemolojik inanç, öğrenme yaklaşımları, üstbilişsel farkındalık ve akademik başarılarına etkisi

Authors

  • Şule Fırat Durdukoca Kafkas University

Keywords:

Systematic Educational Model, Epistemological Belief, Learning Approach, Metacognition, Academic Achievement, Dizgeli Eğitim Modeli, Epistemolojik Inanç, Öğrenme Yaklaşımı, Üstbiliş, Akademik Başarı

Abstract

This study aims to analyze the effect of systematic education on epistemological beliefs, educational approaches, metacognitive awareness and academic achievement of learners. The non-equivalent group pretest-posttest model, which is one of the quasi-experimental designs, was used in this study. The research sample included 102 prospective teachers enrolled in the Adiyaman University Faculty of Education, Primary School Classroom Teaching Program during the 2012-2013 academic year. The programs, prepared on the basis of systematic and traditional educational models, functioned as the experimental variables. The experiment was carried out with the experimental group (n=51) and the control group (n=51) in the 14-week (three course hours a week) "Teaching Principles and Methods" course. Research data was collected using the Epistemological Belief Scale developed by Schommer and translated into Turkish by Deryakulu and Buyukozturk (2002), who also examined its validity and reliability, Teaching Approaches Scale developed by the researcher, the Metacognitive Awareness Scale and the Academic Achievement Test.  The data collected for the study were analyzed using dependent and independent groups t-tests and Cohen's d value calculations. The research found that prospective teachers in the experimental group for which the systematic educational model was implemented did not believe that "learning depends on ability" and that "there exists only one truth" as strongly as those in the control group for which the traditional educational model was implemented. Moreover, prospective teachers in the experimental group had higher levels of "deep learning approach" as well as higher levels of metacognitive awareness and academic achievement.

 

Özet

Bu araştırmada dizgeli eğitim modelinin öğrenenlerin epistemolojik inanç, öğrenme yaklaşımları, üstbilişsel farkındalık ve akademik başarılarına etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada deneysel desenlerden yarı deneme modellerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu ön test-son test modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2012-2013 eğitim öğretim yılında Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Programı’nda öğrenim gören 102 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Deney değişkenleri olan dizgeli ve geleneksel eğitim modellerine dayalı olarak hazırlanan programlar, deney (n=51) ve kontrol (n=51) gruplarına haftada 3 ders saati olmak üzere toplam 14 hafta “Öğretim İlke ve Yöntemleri” dersinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri;  Schommer tarafından geliştirilen, Deryakulu ve Büyüköztürk (2002) tarafından Türkçeye uyarlanarak geçerlik ve güvenirlikleri incelenen Epistemolojik İnanç Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği, Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği ve Akademik Başarı Testi kullanılarak toplanmıştır.  Araştırmanın amacı doğrultusunda toplanan veriler bağımlı ve bağımsız gruplar t testi ve Cohen’s d değeri hesaplamaları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada dizgeli eğitim modelinin uygulandığı deney grubundaki öğretmen adaylarının; epistemolojik inanç açısından “öğrenmenin yeteneğe bağlı olduğuna” ve “tek bir doğrunun var olduğuna” dair inançlarının geleneksel eğitim modelinin uygulandığı kontrol grubuna göre daha az geliştiği, öğrenme yaklaşımları açısından “derin öğrenme yaklaşımı” düzeylerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu, üstbilişsel farkındalık açısından deney grubunun farkındalık düzeylerinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu, akademik başarı açısından deney grubunun kontrol grubuna göre akademik başarılarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Şule Fırat Durdukoca, Kafkas University

Assist. Prof. Dr., Kafkas University, Education Faculty, Special Education Department

References

Akpınar, B. (2011). Biliş ve üstbiliş (metabiliş) kavramlarının zihin felsefesi açısından analizi. Turkish Studies, 6(4), 353-365.

Aksan, N. ve Sözer, A. M. (2007). Üniversite öğrencilerinin epistemolojik inançları ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkiler. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 31-50.

Alacapınar, F. G. (2001). Hayat bilgisi öğretiminde programlandırılmış öğretimin erişi ve kalıcılığa etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Altunay, E. ve Yalçınkaya, M. (2011). Öğretmen adaylarının bilgi toplumunda değerlere ilişkin görüşlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 17(1), 5-28.

Baker, L. ve Brown, A. L. (1984). Metacognitive skills and reading. In P.D. Pearson, R. Barr, J.L. Kamil & P. Rosenthal (Eds). Handbook of reading research. New York:Longman Press.

Biggs, J. B. (1987). Student approaches to learning and studying. Australian Council For Educational Research Ltd.,Radford House, Hawthorn 3122.

Birenbaum, M. ve Feldman, R. (1998). Relationships between learning patterns and attitudes towards to assessment formats’. Educational Research, 40(1), 8-16.

Büyüköztürk, Ş., Akgün, E. Ö., Özkahveci, Ö. ve Demirel, F. (2004). Güdülenme ve öğrenme stratejileri ölçeğinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 4(2), 231-239.

Cohen, J. (1988). Statistical power analysis fort he behavioral sciences. Hillsdale, NJ: Erlbaum.

Çetin, B., İlhan, M. ve Arslan, S. (2012). Öğretmen adaylarinin benimsedikleri eğitim felsefelerinin çeşitli değişkenler açisindan incelenmesi. The Journal of Academic Social Science Studies, 5(5), 149-170.

Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için çokdeğişkenli istatistik. Ankara: Pegem Akademi.

Çolak, E. (2006). İşbirliğine dayalı öğretim tasarımının öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarına, akademik başarılarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Çolak, E. ve Fer, S. (2007). Öğrenme yaklaşımları envanterinin dilsel eşdeğerlik, güvenirlik ve geçerlik çalışması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), 197-212.

Demir, S. (2013). Farklılaştırılmış öğretim yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarı, öğrenme yaklaşımları ve kalıcılık puanları üzerindeki etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Demirli, C., Türel, Y. K. ve Özmen, B. (2010). Bilişim Teknolojileri Öğretmen Adaylarının Epistemolojik İnaçlarının İncelenmesi.http://perweb.firat.edu.tr/personel/yayinlar/fu a_1687/1687_77947.pdf adresinden 10 Ekim 2013 tarihinde alınmıştır.

Deryakulu. D. ve Büyüköztürk, Ş. (2002). Epistemolojik inanç ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 8, 111-125.

Doğan, A. (2013). Üstbiliş ve üstbilişe dayalı öğretim. Middle Eastern & African Journal Of Educational Research, 3, 6-21.

Duman, B. (2009). Dizgeli öğretimin öğretmen adaylarının yansıtıcı düşünme ve demokratik tutumlarına etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Ellez, M. ve Sezgin, G. (2002). Öğretmen adaylarının öğrenme yaklaşımları. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi Bildiri Kitapçığı Cilt II, 1261-1266.

Eldemir, C. A. (2012). Geleneksel Türk sanat müziği dersinde uygulanan dizgeli öğretim yönteminin öğrenci erişisine ve kalıcılığa etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9(17), 359-375.

Erciyes, G. (2009). Öğretim yöntem ve teknikleri. İçinde Tan, Ş. (Edt.) Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: PegemA Yayıncılık.

Emir, S. (2010). Temel öğretme ve öğrenme stratejileri. İçinde Bilen, M.(Edt.) Eğitimde ilke ve yöntemler. Ankara: Betik Kitap.

Feyzioğlu, Y. E. ve Ergin, O. (2012). 5E öğrenme modelinin kullanıldığı öğretimin yedinci sınıf öğrencilerinin öğrenme yaklaşımlarına etkisi. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 6(1), 23-54.

Fırat-Durdukoca, Ş. (2013). Dizgeli eğitim ve düz anlatım yöntemleriyle işlenen öğretim uygulamalarının öğretmen adaylarının epistemolojik inanç, öğrenme yaklaşımları, üstbilişsel farkındalık ve akademik başarılarına etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.

Flavell, J. H. (1976). Metacognitive aspects of problem solving. In L.B. Resnick (Ed). The nature of ıntelligence. Hillsdale, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.

Gelen, İ. (2003). Bilişsel farkındalık stratejilerinin Türkçe dersine ilişkin tutum, okuduğunu anlama ve kalıcılığa etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Çukurova Üniversitesi, Adana.

İçen, M. (2012). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin epistemolojik inançlarının sınıf içi uyguladıkları öğretim stratejileri ile ilişkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Erzincan.

Karasar, N. (2009). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Kayabaşı, Y. (1997). Programlandırılmış dünya bankası eğitim projesi ve geleneksel öğretime göre eğitim gören öğrencilerin erişileri ve kalıcılık düzeyleri. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kumral, O. (2015). Öğretmen adaylarinin eğitim felsefeleri: pamukkale üniversitesi eğitim fakültesi örneği. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi 12-2(24), 59-68.

Küçükoğlu, A. (2007). Dizgeli öğretimin öğrenci erişisine etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Lizzio, A., Wilson, K. ve Simons, R. (2002). University student’s perceptions of the learning environment and academic outcomes: implications for theory and practice. Studies In Higher Education, 27(1), 27-52.

Lublin, J. (2003). Deep, Surface And Strategic Approaches To Learning. Centre For Teaching And Learning Good Practice In Teaching And Learningh http://Www2.Warwick.Ac.Uk/Services/LdcDevelopment/Pga/Ġntrotandl/Resources/2a_Deep_Surfacestrategic_Approaches_To_Learning.Pdf adresinden 16 Ağustos 2013 tarihinde alınmıştır.

Mir, B. L. (2015). New Ways Of Teachıng Metacognitive Skills In Hıgher Education: Converstand, A Software For A Better Knowledge Acquısition. https://e-ujier.uji.es/pls/www/!api_web.descargas?f_idioma=UK&f_tabla=1&f_id=84938&f_per_id=23206 adresinden 23 Mayıs 2016 tarihinde alınmıştır.

Myers, M. ve Paris, S. (1978). Children’s metacognitive knowledge about reading. Journal of Educational Psychology, 70, 680-690.

Newble, D.I. ve Entwistle, N.J. (1986). Learning styles and approaches: Implications for medical education. Medical Education, 20(3), 162–75.

Nietfeld, J. L., Cao, L., ve Osborne, J. W. (2005). Metacognitive monitoring accuracy and student performance in the postsecondary classroom. The Journal of Experimental Education, 74(1), 7-28.

Özsoy. G. (2008). Üstbiliş. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 6(4), 713-740.

Özsoy, S. ve Özsoy, G. (2013). Eğitim araştırmalarında etki büyüklüğü raporlanması. İlköğretim Online, 12(2), 334-346. http://ilkogretim-online.org.tr/vol12say2/v12s2m3.docx adresinden 18.05.2016 tarihinde alınmıştır.

Özgür, H. ve Tosun, N. (2012). Öğretmen adaylarının derin ve yüzeysel öğrenme yaklaşımlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(24), 113 – 125.

Piji, D. (2006). Dizgeli eğitime göre geliştirilen eşlik dersi programının akademik başarıya, tutuma, yeterlilik algısına ve kalıcılığa etkisi. (Yayımlanmış Doktora Tezi), Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Pintrich, P. R. (2002). The role of metacognitive knowledge in learning, teaching, and assessing. Theory İnto Practice, 41(4), 219-225.

Reid, W. A., Duvall, E. ve Evans, P. (2005). Can we influence medical students’ approaches to learning? Medical Teacher, 27(5), 401-407.

Saygılı, S. (2013). Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş sürecinde eğitimde dönüştürücü bir entelektüel olarak öğretmenler. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Özel Sayı, 263-274.

Scouller, K. (1998). The Influence of assesment method on students’ learning approaches: multiple choice question examination versus assignment essay. Higher Education, 35(4), 453-472.

Sönmez, V.(2004). Dizgeli eğitim. Ankara: Anı Yayıncılık.

Sönmez, V.(2008). Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

Schommer, M. (1990). Effects of beliefs about the nature of knowledge on comprehension. Journal of Educational Psychology, 82(3), 498-504.

Schommer -Aikins. M., Duell, K. O. ve Hutter, R. (2005). Epistemological beliefs, mathematical problem solving beliefs, and academic performance of middle school student. The Elementry School Journal, 105(3), 289- 304.

Schraw, G. (1998). Promoting general metacognitive awareness. Instructional Science, 26, 113-125.

Schraw, G., ve Dennison, R. S. (1994). Assessing metacognitive awareness. Contemporary Educational Psychology, 19, 460-475.

Schraw, G. ve Moshman, D. (1995). Metacognitive theories. Educational Psychology Review, 7(4), 351-371.

Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal eşitlik modellemesine giriş: temel ilkeler ve lısrel uygulamaları. Ankara: Ekinoks Yayınları.

Takkaç, A. (2007). Dizgeli eğitimin sosyal bilgiler dersinde 5. sınıf öğrencilerinin erişilerine etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Warren, H. (2004). Engineering subject centre guide: learning and teaching theory for engineering academics. Loughborough: HEA Engineering Subject Centre.

Young, A. ve J. D. Fry (2008). Metacognitive awareness and academic achievement in college students. Journal of The Scholarship of Teaching and Learning, 8(2), 1-10.

Downloads

Published

2016-07-25

How to Cite

Fırat Durdukoca, Şule. (2016). The effect of systematic education on learners’ epistemological beliefs, learning approaches, metacognitive awareness and academic achievement &lt;p&gt;Dizgeli eğitim modelinin öğrenenlerin epistemolojik inanç, öğrenme yaklaşımları, üstbilişsel farkındalık ve akademik başarılarına etkisi. Journal of Human Sciences, 13(2), 3073–3091. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/3804

Issue

Section

Curriculum Development and Teaching-Learning in Education