The actor's point of view in terms of governance tendency to the health tourism: The case of Antalya<P>Yönetişim eğilimleri çerçevesinde sağlık turizmine aktörlerin bakış açısı: Antalya örneği
Keywords:
Health Tourism, Health Tourism in Antalya Province, Governance, Sağlık Turizmi, Antalya'da Sağlık Turizmi, YönetişimAbstract
Governence which means that governing structures act in unision instead of acting seperately is also very significant in the field of health. In this regard, governence approach aims at accomplishing the sense of simultaneous governing corresponding with creating policies and decision-making process by ensuring the participation not only the state but also citizens,private sector and non-governmental organizations (NGOS) as important factors of change.
This study aims at assessing whether deficiency in relation with the health tourism in Turkey relates to the governence or not. For that purpose, Antalya that is one of the most important provinces of Turkish tourism has been chosen as a range of application and magnitude of governence of Antalya in the field of health has been tried to be measured by carrying out survey study consisted of public-private institutions and organizations, and the authorities of non-governmental organizations with the over 106 people.
According to the results of the suvey, there is a lack of governence in the field of health tourism in Antalya, and this endangers the potential of health tourism. So, being collaborated an advertisement, information and application activity in harmony on the health tourism, and being established public politicy are an important acqusition for both the country and Antalya in terms of economic, political, social and cultural.
Özet
Yönetim yapılarının tek başlarına hareket etmeleri yerine, birlikte hareket etmeleri anlamına gelen yönetişim, sağlık turizmi alanında da önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda yönetişim yaklaşımı, politika oluşturma ve karar verme süreçlerine değişimin önemli aktörleri olarak sadece devletin değil; yurttaşların, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK)'nın da katılımını sağlayarak birlikte yönetim anlayışını hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin sağlık turizminde eksikliğinin yönetişim olup olmadığını belirleyebilmektir. Bu amaçla, Türk turizminin en önemli illerinden biri olan Antalya, uygulama bölgesi olarak seçilmiş ve kamu-özel sektör kurum ve kuruluşları ile STK'nın yetkili kişilerinden oluşan 106 kişi üzerinde yüzyüze yapılan anket çalışması yöntemiyle Antalya bölgesinin sağlık turizmi alanında yönetişim boyutu ölçülmeye çalışılmıştır.
Anket çalışmasının sonuçlarına göre, Antalya’da sağlık turizmi alanında yönetişim eksikliği vardır ve bu eksiklik sağlık turizmi potansiyelini tehdit eder sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda sağlık turizmi alanında yapılacak olan tanıtım, bilgilendirme ve uygulama faaliyetlerinin işbirliği içerisinde yapılması, kamu politikalarının da bu çerçevede oluşturulması hem ülkemiz, hem de Antalya ili açısından ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel anlamda önemli bir kazanç olacaktır.
Downloads
Metrics
References
Akçakaya M., Yücel N., Değişim Mühendisliği ve Türk Kamu Yönetiminde Uygulanabilirliği, Sayıştay Dergisi, S. 66-67, s.3.
Aydın D., Aktepe C. ve Arslan S., (Kasım 2011). Yabancı Hastalara Sağlık Hizmeti Sunumunda Kamu Hastanelerinin Rolü, Ankara, http://www.saglik.gov.tr/SaglikTurizmi/dosya/1-75592/h/turkiyede-medikal-arastirma-08052012.pdf, 13.04.2016.
Balkanat S., “Sağlık Bakanlığı'nın Sağlık Turizmi Alanında Üniversite-Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirlikleri”, http://astd.org.tr/uploads/files/Serhan %20BALKANAL%204_STK.pdf, 05.04.2013.
Bayramoğlu S., (2008). Yönetişim, Ekonomik Kurumlar ve Kavramlar Sözlüğü, F. Başkaya, A. Ördek, (ed.), Özgür Üniversite Yayınları, 1. Baskı, Ankara.
Berzeg K., (1996). Liberalizm ve Türkiye, Liberal Düşünce Topluluğu Yayınları, Ankara.
Canpolat H., (2011). "Küreselleşme ve Kamu Yönetimi", A. Kesik, H. Canpolat (Edi.), Küreselleşme ve Kamu Yönetiminde Dönüşüm, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Çiçek R. ve Avderen S., (2013). Sağlık Turizmi Açısından İç Anadolu Bölgesi’ndeki Kaplıca ve Termal Tesislerin Mevcut Yapısının ve Potansiyelinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma, KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, C.15, S. 25, s. 25-35.
Demirel D., Küresel Eksende Devletin Yeni Kimliği: “Etkin Devlet”, Sayıştay Dergisi, S: 60, s.123. http://sayistay.gov.tr/yayin/dergi/icerik/der60m6.pdf, 02.03.2015.
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, (2006). “Bölgesel Gelişmede Temel Araçlar ve Koordinasyon Özel İhtisas Komisyonu Raporu”, Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007-2013, Ankara.
Erkek S., (2013). "UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Tarafından Yürütülen Yerel ve Bölgesel Kalkınma Çalışmaları ve Bu Kapsamda Ön Plana Çıkan Demokratik Yönetişim İlkeleri", Özer Buğra, Şeker Güven, Yerel ve Bölgesel Kalkınma: Küresel ve Yerel Bakış Açıları, Celal Bayar Üniversitesi Matbaa Birimi, Manisa.
Farazmand A., "Küreselleşme ve Kamu Yönetimi", (Çeviren: S. Kaygalak), Mülkiye, C. 25, S. 229, s. 264-265.
http://idari.cu.edu.tr/igunes/yerel/sivil1.htm, 04.01.2015.
http://www.saglikturizmi.org.tr/media/Pdf/11.pdf, 12.02.2016.
http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-43683/genel-tanim.html, 09.11.2015.
Koçel T., (Nisan 2010). .İşletme Yöneticiliği, Yönetim ve Organizasyon-Organizasyonlarda Davranış-Klasik-Modern-Çağdaş ve Güncel Yaklaşımlar, Genişletilmiş 12. Baskı, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul.
Korkmaz Özcan Z. ve Aydın V., (2015). Sağlık Turizmi (Teori ve Politika), Umuttepe Yayınları, Kocaeli.
Ökmen, M, Yılmaz, A, Baştan, S. (2004), "Kamu Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar ve Bir Yönetişim Faktörü Olarak Yerel Yönetimler" Kuramdan Uygulamaya KAMU YÖNETİMİ, (Edit. M.Ökmen, A.Yılmaz), Gazi Kitabevi, Ankara, (23-80).
Ökmen M. ve Parlak B., (2010). Kurumdan Uygulamaya Yerel Yönetimler-İlkeler, Yaklaşımlar ve Mevzuat, Alfa Aktüel, Bursa.
Özer M. A., Küreselleşme Kıskacında Yönetim, Temmuz-Ağustos 2008, s.25. http://www.ceis. org.tr/dergiDocs/makale232.pdf, 16.12.2015.
Özer M. A., (2006). Yönetişim Üzerine Notlar, Sayıştay Dergisi, Ankara, S.63, s.63. http://www.sayistay.gov.tr/dergi/icerik/der63m4.pdf, 10.01.2016.
Özkurt H., (2007). “Sağlık Turizmi Tahvilleri”, Maliye Dergisi, S.152, s.126.
Reisman David, Health Tourism, Social Welfare Through International Trade, USA, 2010.
Sözen S., Alga B., (Nisan 2009). .İyi Yönetişim, İçişleri Bakanlığı Genel Yayın No: 654, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
Tekeli İ., (1996). “Yönetim Kavramı Yanısıra Yönetişim Kavramının Gelişmesinin Nedenleri Üzerine”, Sosyal Demokrat Değişim, (45-54).
What is Good Governance?, United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific. http://www.unescap.org/pdd/prs/projectactivities/ ongoing/gg/governance. pdf, 10.04.2016.
Yolcu H., (2012). Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Araştırma Raporları: 81, Sağlık Sektör Kurulu Raporu, İstanbul.
Zengingönül O. vd., (2012). Sağlık Turizmi: İstanbul’a Yönelik Bir Değerlendirme, Ekonomistler Platformu, İstanbul.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.