Public employee’ job satisfaction, life satisfaction and burnout levels’ assessment by some socia-demographic factors<p>Kamu çalışanlarının iş doyumu, yaşam doyumu ve tükenmişlik düzeylerinin bazı sosyo-demografik unsurlara göre değerlendirilmesi
Keywords:
Public Employees, Job Satisfaction Life Satisfaction, Burnout, Kilis, Kamu Çalışanları, İş Doyumu, Yaşam Doyumu, TükenmişlikAbstract
This research aims to assess whether the public employees' job satisfaction, life satisfaction and level of burnout differentiate by some demographic variables. Besides, the research addresses the correlations among the job satisfaction, life satisfaction and level of burnout of the public employees. The research's units of analysis are the 436 public staff that perform their duties in Kilis province center and the connected towns. Minnesota Job Satisfaction Index, Life Satisfaction Index, Maslach Burnout Index and Personal Information Form are used as the data collection tools. Explanatory factor analysis and cronbach's alpha analysis are utilized to identify validity and reliability of the sub-dimensions of the burnout and job satisfaction. Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis test are conducted in the data analysis. In addition, the significance test among the variables are analyzed by the Spearman Rank Correlation technic. The research findings are; a positive correlation between job satisfaction and life satisfaction and a negative correlation between burnout variable with both job satisfaction and life satisfaction. A significant differentiation is also observed in the public employees' job satisfaction, life satisfaction and burnout levels in accordance with their changing demographic variables.
Özet
Bu araştırma kamu çalışanlarının iş doyumları, yaşam doyumları ve tükenmişlik düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre faklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca araştırma kamu çalışanlarının iş doyumları, yaşam doyumları ve tükenmişlikleri arasındaki ilişkiyi ele almaktadır. Araştırma Kilis ili merkezinde ve ilçelerinde görev yapan 436 kamu çalışanından oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Minnesota İş Doyumu Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu Kullanılmıştır. Tükenmişlik ve iş doyumu ile ilgili alt boyutların geçerlilik ve güvenirliğini belirlemek için açıklayıcı faktör analizi ve cronbach’salpha analizi yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Ayrıca değişkenler arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı Spearman Sıra Korelasyonu tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, iş doyumu ve yaşam doyumu arasında pozitif yönlü, tükenmişlik ile iş doyumu ve yaşam doyumu arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu saptanmıştır. Kamu çalışanlarının iş doyumları, yaşam doyumları ve tükenmişliklerinde demografik değişkenlere göre anlamlı düzeyde farklılaşma görülmüştür.
Downloads
Metrics
References
Ardıç K. ve Polatçı S., (2008). “Tükenmişlik Sendromu Akademisyenler Üzerine Bir Uygulama (GOÜ Örneği)”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 / 2, s.69-96.
Avşaroğlu S., Deniz M.E. ve Kahraman A., (2005). “Teknik Öğretmenlerde Yaşam Doyumu İş Doyumu ve Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 14, s. 115-129.
Baycan, A., (1985). An Analysis of The Several Aspects of Job Satisfaction Between Different Occupational Groups, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Budak, G. ve Süregevil O., (2005). “Tükenmişlik ve Tükenmişliği Etkileyen Örgütsel Faktörlerin Analizine İlişkin Akademik Personel Üzerinde Bir Uygulama”, D.E.Ü. İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt:20, Sayı:2, s. 95-108.
Canbay S., (2007). İlköğretim Okullarında Çalışan Öğretmenlerin İş Doyum ve Denetim Odağı İlişkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
Cemaloğlu N. ve Erdemoğlu Ş. D., (2007) “Öğretmenlerin Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin Farklı Değişkenlere Göre İncelenmesi”, Kastamonu Eğitim Dergisi, 15(2), s. 465–484.
Çam O. (1992). “Tükenmişlik Envanterinin Geçerlik ve Güvenilirliğinin Araştırılması”, (Ed.) Rüveyde Bayraktar ve İhsan Dağ, VII. Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çalışmaları, Kongre Düzenleme Kurulu ve Türk Psikologlar Derneği Yayını, 22–25 Eylül, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, s. 155–160.
Dikmen A. A., (1995) “İş Doyumu ve Yaşam Doyumu İlişkisi”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt:50, No:3-4, Haziran-Aralık, s. 115-149.
Ergin C., (1992). “Doktor ve Hemşirelerde Tükenmişlik ve Maslach Tükenmişlik Ölçeğinin Uyarlanması”, (Ed.) Rüveyde Bayraktar ve İhsan Dağ, VII. Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çalışmaları, Kongre Düzenleme Kurulu ve Türk Psikologlar Derneği Yayını, 22–25 Eylül, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, s. 143–154.
Freudenberger H. J., (1974). “Staff Burn-Out”, Journal of Social Issues, Vol.30, Number 1, p.159-165.
Gündüz B., Çapri B. ve Gökçakan Z., (2013). “Mesleki Tükenmişlik, İşle Bütünleşme ve İş Doyumu Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi”, Eğitim Bilimleri Araştırma Dergisi, Uluslararası E-Dergi, Cilt 3, Sayı 1, ss. 29-49.
Köker S., (1991). Normal ve Sorunlu Ergenlerin Yaşam Düzeyinin Karşılaştırılması Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Köroğlu Ö., (2012). “İçsel ve Dışsal İş Doyumları Düzeyleri ile Genel İş Doyumları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13 (2), s. 275 – 289.
Maslach C. and Jackson S.E., (1981). “The measurement of Experienced Burnout”, Journal of Occupational Behaviour, Volume 2, Issue 2, p. 99-113.
Maslach C., Schaufeli W. B. and Leiter M. P. (2001). “Job Burnout”, Annual Reviews of Psychology, 52, p. 397-422.
Maslach C. and Zimbardo P. G., (1982). Burnout – The Cost of Caring, Prentice-Hall, Inc., Englewood Cliffs, New Jersey.
Otacıoğlu S. G., (2008). “Müzik Öğretmenlerinde Tükenmişlik Sendromu ve Etkileyen Faktörler”, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (15), s. 103 – 116.
Özdevecioğlu M., (2003) “İş Tatmini ile Yaşam Tatmini Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, 11. Yönetim ve Organizasyon Kongresi, s. 693-410, Afyon.
Spector P. E. (1997). Job satisfaction: Application, Asssessment, Causeand Consequences,Thousand Oaks: Sage Publications.
Sürgevil O. (2006). Çalışma Hayatında Tükenmişlik Sendromu Tükenmişlikle Mücadele Teknikleri, Ankara: Nobel Yayınları.
Weiss D. J., Dawis R. W., England G. W., LofQuist L. H. (1967). Manual for the Minnesota Satisfaction Quesitionnaire http://vpr.psych.umn.edu/assets/pdf/Monograph%20XXII%20-%20Manual%20for%20the%20MN%20Satisfaction%20Questionnaire.pdf ,(e.t. 15.01.2016).
Wright, T. A. and Douglas B. G. (1997). “The Contribution of Burnout to Work Performance”, Journal of Organizational Behavior, 18, p. 491-499.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.