Kinesiologically examination of the activation rates of some muscles used in Zeybek folk dance performances<p>Zeybek halk dansları icrasında kullanılan bazı kasların aktivasyon oranlarının kinesiyolojik açıdan incelenmesi
Keywords:
Turkish folk dances, Folklore, Zeybek, Kinesiology, Muscle, EMG, Türk Halk Dansları, Folklor, Kinesiyoloji, KasAbstract
Many agonist, antagonist and synergist lower and upper extremity muscles work in coordination performing the Turkish folk dances as a bodily activity. It is important to find out which muscles are active and how do they work in performing Zeybek as type of Turkish folk dance that is important for the movement analysis of the style. The literature findings shown that the researches have been done in this field very limited; thus, we believe this study will contribute to fulfill the need.
Turkish folk dances have a broad variety of style, movement and motives, there for, the study is limited to only Aegean region folk dance of zeybek style and certain dances, deliberately, have been chosen for the study and the activation rate of muscles used in the chosen “zeybek” dances have been examined with EMG.
Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.
Özet
Bedensel bir aktivite olması nedeniyle, Türk halk danslarının icrasında birçok agonist, antogonist ve sinirgest alt ve üst ekstremite kas grubunun aynı anda koordineli bir şekilde çalışması söz konusudur. Bu kasların hangileri olduğu ve ne oranda aktif olduklarının tespit edilmesi, Türk halk danslarının bedensel bir çalışma olarak, kas gelişimine olan etkisi açısından önemli bir bilgidir. Türkiye’deki literatür incelendiğinde bu konu ile ilgi araştırmaların kısıtlı olduğu görülmektedir. Bu özgün çalışma görülen bu kısıtlılığı gidermeye katkı amacını taşımaktadır.
Çalışma Türk halk danslarının çok geniş bir çeşitliliğe sahip olması nedeniyle ve bedensel hareket kapsamının çok geniş olması bakımından, özellikle zeybek danslarına özgü kas gruplarının aktivasyon oranlarını incelemektedir. Bu bağlamda, çalışma özellikle seçilen dansların hareketlerini gerçekleştiren kaslara, EMG sistemi uygulanarak, aktivasyon oranlarına ulaşılmıştır.
Downloads
Metrics
References
Aktaş, G. (2006). Dans’a İlk Adım. Ün-Eğit: İzmir.
Gülbeyaz K, Türk Halk Oyunlarının Hareket Açısından Değerlendirilmesi, Sanatta Yeterlilik Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2005.
Kaya M, Demirtürk F, Düzenli Olarak Yapılan Türk Halk Oyunları Antrenmanlarının Bacak Kas Kuvvetine Etkisi, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi Cilt 9, Sayı 2, 2015a.
Kaya M, Alkaya Ö Z, Demirtürk F, Halk Danslarının Zihinsel Boyutları, I. Uluslararası Müzik ve Dans Kongresi, 6-8 Mayıs, Diyarbakır, 2015b.
Öngel H B., Türk Halk Oyunlarının Kökeni, Oluşumundaki Etkenler ve Sınıflandırılması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1992.
Şenel S., Tiyatro, Dans ve Halk Oyunlarının Sanatsal Etkileşimi, Ankara, V. Uluslararası Türk Halk Kültürü Kongresi Bildirileri, Kültür Bakanlığı Halk Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, 166 III. Cilt, Repromat Matbaası, 1992.
Karatosun H. (2008). Egzersiz ve Spor Fizyolojisi. Altıntuğ, Isparta.
Kılınç F., Çakır İ., Erkut F., Ersoy A., Acet M. (1998). Anatomi-Fizyoloji. Özkaya, Isparta.
Weineck J. (2011). Futbolda Konsiyon Antrenmanı (çev. Tanju Bağırgan). Spor Yayınevi, Ankara.
Zorba E., Saygın, Ö. (2009). Fiziksel Aktivite ve Fiziksel Uygunluk. İnceler, Ankara.
Kaeppler, A. L. (1978). Dance in anthropological perspective. Annual Review of Anthropology, 31-49.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.