Military tourism in Erzurum city and its surrounding<p>Erzurum kenti ve yakın çevresinde askeri turizm

Authors

  • Çağlar Kıvanç Kaymaz Ataturk University
  • Salih Birinci Ataturk University
  • Aykut Camcı Ataturk University

Keywords:

Tourism, Military tourism, Bastions, 93 War, Erzurum city, Turkey, Turizm, Askeri turizmi, Tabyalar, 93 Harbi, Erzurum kenti, Türkiye

Abstract

As a result of diversification of tourism, new concepts such as military tourism, war tourism and sorrow tourism have appeared in recent years. People started to be curious about the wars that occurred with various reasons and their battlefields in any area during the course of history and accordingly their demand to visit those places initiated the war tourism activity. In this context, academic studies have been made on areas such as Gallipoli and Troy National parks in terms of military tourism and within this scope there are potential areas to be evaluated in Erzurum too. In this study, the aim is to introduce, preserve, present the tourism potential of battlefields used in independence war and especially 1877-1878 Ottoman Russian War (93 war) and related castles, bastions, arsenals, monuments, museum, historical gates and martyrs’ cemetery and evaluate them in terms of tourism. In this direction, after related literature search was made evaluations were made in light of the data as a result of terrain observations and interviews. As a result of these findings, it was determined that majority of destinations having military tourism value in Erzurum and surroundings were destroyed, that transportation options are problematic, that their recognition are very low and that they are not evaluated in terms of tourism. For this reason, studies should be conducted in order to take aforementioned historical source values under protection as soon as possible and they should be redounded to tourism.

 

Özet

Turizmin çeşitlendirilmesiyle birlikte son yıllarda savaş alanları, savaş turizmi, askeri turizm ve hüzün turizmi gibi yeni bir turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Herhangi bir sahada tarih boyunca çeşitli nedenlerle meydana gelen savaşlar ve bunların gerçekleştiği yerler günümüzde ulusal ve uluslararası düzeyde turistik açıdan merak edilen veya ziyaret edilmek istenen yerlerden biri haline gelmesi savaş turizmi hareketliliğini başlatmıştır. Bu kapsamda ülkemizde Gelibolu ve Troya tarihi milli parkları gibi alanların savaş alanları turizmi açısından değerlendirilmesine yönelik akademik çalışmalar yapılmış olup, bu çerçevede Erzurum şehrinde de değerlendirebilecek potansiyel alanlar bulunmaktadır. Bu çalışmada, Kurtuluş Savaşı ve özellikle de 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 harbi) süresince savaşın gerçekleştiği alanlar ile bu sahada bulunan kale, tabyalar, cephanelikler, anıtlar, müze, tarihi kapılar ve şehitliklerin askeri turizmi potansiyelinin ortaya konulması, tanıtılması, korunması ve turizm açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ilgili literatür taraması yapıldıktan sonra arazi gözlemleri sonucunda elde edilen veriler ışığında değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular neticesinde Erzurum şehri ve yakın çevresindeki askeri turizmi değeri taşıyan destinasyonların pek çoğunun tahrip edildiği, ulaşım imkanlarının sorunlu olduğu, tanınırlıkların çok az olduğu ve turizm açısından değerlendirilmediği saptanmıştır. Bu nedenle söz konusu tarihsel kaynak değerlerinin bir an önce koruma altına alınıp, turizme kazandırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Çağlar Kıvanç Kaymaz, Ataturk University

Res. Asst., Atatürk University, Faculty of Literature, Department of Geography

Salih Birinci, Ataturk University

Asst. Prof. Dr., Atatürk University, Faculty of Literature, Department of Geography

Aykut Camcı, Ataturk University

Ph.D. Student, Atatürk University, Social Sciences Institute

References

Aktaş, G. (2008). Türkiye Turizm Coğrafyası, Ankara: Detay Yayıncılık.

Akyurt Kurnaz, H., Çeken, H. ve Kılıç, B. (2013). Hüzün turizmi katılımcılarının seyahat motivasyonlarının belirlenmesi, İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(2), 57-73.

Alaeddinoğlu, F., Aliağaoğlu, A. (2007). Savaş Alanları Turizmine Tipik Bir Örnek: Büyük Taarruz ve Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 18 (2), 215-225.

Aliağaoğlu, A. (2008). Savaş Alanları Turizmi İçin Tipik Bir Yer: Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Milli Folklor, 78 (yaz), 88-104.

Altaş, N. T. (2015). Coğrafi Çevre Unsurlarıyla Şehirleşme Etkileşimi Bakımından Erzurum Şehri, Ankara: Pegem Akademi.

Arınç, K. (2011). Doğal, İktisadi, Sosyal ve Siyasal Yönleriyle Türkiye’nin İç Bölgeleri, 1. Baskı, Erzurum: Biyosfer Araştırmaları Merkezi Coğrafya Araştırmaları Serisi No: 101.

Aşıroğlu, T. (1983). Aziziye Tabyaları, Tarih Yolunda Erzurum, Erzurum.

Atalay, İ. (1978). Erzurum Ovası ve Çevresinin Jeolojisi ve Jeomorfolojisi, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 543, Edebiyat Fakültesi Yayınları No: 91, Araştırma Kitapları Serisi No: 81.

Atay, L. ve Yeşildağ, B. (2010). Savaş Alanları ve Turizmi, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2 (2), 65-72.

Başar, Z. (1974). Erzurum İli Anıtları, Erzurum ve Çevresi, C.1, Erzurum: 50. Yıl Armağanı.

Çam, N. (1993). Erzurum Tabyaları, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, Gaye Maatbacılık.

Doğanay, H. (1983). Erzurum’un Şehirsel Fonksiyonları ve Başlıca Planlama Sorunları. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Yayımlanmamış Doçentlik Tezi, Erzurum.

Doğanay, H. (1985). Erzurum’un Turizm Potansiyeli, Ankara: Türkiye Kalkınma Bankası Turizm Yıllığı-1986.

Doğanay, H. ve Zaman, S. (2013). Türkiye Turizm Coğrafyası, Dördüncü Baskı, Ankara: Pegem Akademi.

Doğaner, S. (2006). Savaş ve Turizm: Troya ve Gelibolu Savaş Alanları, Türk Coğrafya Dergisi, (46), 1-21.

Doğaner, S. (2013). Türkiye Kültür Turizmi, İstanbul: Doğu Kitabevi.

Ekinci, D., & Karabayır, S. ve Doğaner, S. (2015). Jeomorfolojik Özelliklerin Askeri Strateji ve Harp Sanatı Üzerindeki Etkileri. M. Bahadır, A. UZUN ve H. İ. Zeybek (Ed.), Ulusal Jeomorfoloji Sempozyumu içinde (s. 418-440). Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi.

Eymirli, E. B., (2014). Erzurum’da Harp Tarihi Müzesinin Kurulmasına Yönelik Değerlendirme Raporu (Taslak), Erzurum: KUDAKA.

Gürdal, M. (2014). Türkiye Turizm Coğrafyası, İstanbul: Nobel Akademik Yayıncılık.

Hall, J. ve Basarın, J. (2009). Battlefield Tourism in Turkey: Motives For Attendance at Anzac Day Commemeration in Turkey, Tourist Experiences: Meanings Motivation and Behaviours: A International Conference, Lancashire, U.K.

Kayserili, A. (2014). Erzurum Şehri’nin Kültürel Coğrafyası (Maddi Kültür Öğelerine Göre), Erzurum: Zafer Ofset.

Kılıç, B. ve Akyurt, H. (2011). Destinasyon İmajı Oluşturmada Hüzün Turizmi: Afyonkarahisar ve Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10 (1), 209-232.

Koday, Z. (2009). İdari Coğrafya Özellikleri Bakımından Aziziye Metropol İlçesi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 13 (2), 67-80.

Koday, Z. ve Erhan, K. (2008). Erzurum İlinin İdari Coğrafya Analizi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 8(41), 231-248.

Konyalı, İ. H. (1960). Abideleri ve Kitabeleri İle Erzurum Tarihi, İstanbul: Ercan Matbaası.

Kozak, A. M. ve Bahçe, S. A. (2012). Özel İlgi Turizmi, Ankara: Detay Yayıncılık.

Köksal, A. (1994). Türkiye Turizm Coğrafyası, Ankara: Gazi Büro Kitabevi.

Küçükuğurlu, M. (2015). Erzurum Tabyaları ve Kışlaları, 3. Baskı, İstanbul: Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.

Küçükuğurlu, M. ve Çelik, Ş. (2015). Erzurum Kalesi, 3. Baskı, İstanbul: Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları.

Kürkçüoğlu, E. (2013). Fotoğrafların Diliyle 1877-1878 (93) Savaşı Kafkasya ve Doğu Anadolu Cephesi, Erzurum: Zafer Medya.

Önder, M. (1988). Atatürk Evleri-Atatürk Müzeleri, Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi.

Özgüç, N. (2013). Turizm Coğrafyası Özellikler ve Bölgeler, 7. Baskı, İstanbul: Çantay Kitabevi.

Özşahin, E. ve Kaymaz, Ç. K. (2013). Kuramdan Uygulamaya Yerel Yönetimler ve Kentsel Politikalar. İçinde Y. Bulut, V. Eren, S. Karakaya ve A. Aydın (Ed.), Antakya ve Erzurum Kentlerinin Jeomorfolojik Özelliklerinin Kentsel Ekoloji Penceresinden Analizi (779-788). Ankara: Pegem Akademi.

Smith, V. L. (1998). War and Tourism An American Ethnography, Annals of Tourism Research, 25 (1), 202-227.

Sözer, A. N. (1970). Erzurum Ovası’nın Beşeri ve İktisadi Coğrafyası, Ankara: Sevinç Matbaası.

Stone, R. P. (2006). A Dark Tourism Spectrum: Towards A Typology Of Death And Macabre Related Tourist Sites, Attractions And Exhibitions, Tourism: An Interdisciplinary International Journal, 54 (2), 145-160.

Varol, F. (2015). Hüzün turizminin Türkiye’de var olan potansiyeli üzerine kuramsal bir araştırma. I. Eurasia International Tourism Congress: Current Issues, Trends, and Indicators içinde (s. 147-160). Konya: Selçuk Üniversitesi.

Yıldız, Z., Yıldız, S. ve Aytemiz, L. (2015). Kara Turizm, Terör Turizmi, ve Türkiye Potansiyeli, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 4 (2), 390-407.

Yurttaş, H., Özkan, H., Köşklü, Z., Tali, Ş., Okuyucu, D., Geyik, G. ve Kındığılı, M. (2008). Yolların, Suların ve Sanatın Buluştuğu Şehir Erzurum, Ankara: Kariyer Maatbacılık.

Yüksel, M. (2006). I. Dünya Savaşında Erzurum’un Rus İşgaline Düşüşü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.

Zaman, S. ve Coşkun, O. (2012). Milli Parklarda Kaynak Değer Kullanımı İçin Bir Örnek: Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16 (3), 117-134.

Downloads

Published

2017-03-24

How to Cite

Kaymaz, Çağlar K., Birinci, S., & Camcı, A. (2017). Military tourism in Erzurum city and its surrounding&lt;p&gt;Erzurum kenti ve yakın çevresinde askeri turizm. Journal of Human Sciences, 14(1), 250–280. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4121

Issue

Section

Geography