Organization culture and related organizational outcomes: A theoretical study<p>Örgüt kültürü ve ilişkili olduğu örgütsel sonuçlar: Kuramsal bir çalışma

Authors

  • Hüseyin Yolcu Kastamonu University

Keywords:

Organizational culture, Örgüt kültürü

Abstract

Organizational culture which has emerged as a sub-field of organizational behavior is observed to be decisive on many aspects of behavior such as employees’ motivation, performance, burnout, commitment and socialization. All this shows that organizational culture and related organizational outcomes are multidimensional and multivariate. The research also points to the importance of organizational culture for school organizations that play an important role in the reproduction of social relations. However, it is thought that there is a need to make ethnographic and qualitative studies  pointing out how social relationships are produced within the school culture    in contrast to the studies which fail to go beyond the the mainstream studies.

 

Özet

Örgütsel davranışın bir alt çalışma alanı olarak ortaya çıkan örgüt kültürünün, çalışanların motivasyonları, performansları, tükenmişlikleri, bağlılıkları ve sosyalleşmeleri gibi daha birçok davranışları üzerinde belirleyici olduğu gözlenmektedir. Bütün bunlar örgüt kültürü ve ilişkili olduğu örgütsel sonuçların çok boyutlu ve değişkenli olduğunu göstermektedir. Yapılan araştırmalar, toplumsal ilişkilerin yeniden üretiminde önemli bir rol oynayan okul örgütleri için de örgüt kültürünün önemine işaret etmektedir. Bununla birlikte, ana akım çalışmalarının dışına çıkmayan bu çalışmaların aksine okul kültürü içinde toplumsal ilişkilerin nasıl üretildiğini ortaya koyan etnografik ve nitel çalışmalara gerek olduğu düşünülmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Hüseyin Yolcu, Kastamonu University

Assoc. Prof. Dr., Kastamonu University, Education Faculty, Education Sciences

References

Adewale, Osibanjo O. ve Anthonia, Adeniji A. (2013). Impact of organizational culture on human resource practices: a study of selected nigerian private universities. Journal of Competitiveness, 5(4), 115-133.

Akıncı, Z. Beril (1998). Kurum kültürü ve örgütsel iletişim. İstanbul. İletişim Yayınları.

Arpaguş, Adife U. (2011). Okul kültürünün öğretmen davranışlarına etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

Arslan, G. ve Aslan, G. (2014). Zihin engelli bireylere eğitim veren öğretmenlerin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi (Tokat ili örneği). Eğitim Araştırmaları Dergisi- Uluslararası E-Dergi, 4, (2), 49-66.

Arslan. H., Satıcı A. ve Kuru, M. (2007). Resmi ve özel ilköğretim okullarının kültür ve etkililik düzeylerinin karşılaştırılması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 51, 371-394.

Ayık, A. (2007). İlköğretim okullarında oluşturulan okul kültürü ile okulların etkililiği arasındaki ilişki. (Erzurum ili örneği). Yayınlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Balcı, A. (2000). Örgütsel sosyalleşme. Ankara: Pegem Akademi.

Balcı, A. (2002). Etkili okul ve okul geliştirme. Ankara: Pegem Akademi.

Başaran, İbrahim E. (1989). Yönetim. (İkinci Basım). Ankara: Gül Yayınevi.

Başaran, İbrahim E. (1991). Örgütsel davranış. Ankara: Gül Yayınevi.

Başaran, İbrahim E. (1993). Türkiye eğitim sistemi. Ankara: Gül Yayınevi.

Başaran, İbrahim E. (2010). Örgüt geliştirme: Kuram ve uygulama. Ankara: Pegem Akademi.

Becerikli, Sema Y. (1999). Örgüt kültürü oluşumunda örgüt içi iletişimin rolü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Bozkurt, G. (2011). İnsan ve kültür. İstanbul: Boyut Yayınları.

Bursalıoğlu, Z. (1999). Okul yönetiminde yeni yapı ve davranış. Ankara: Pegem Akademi,

Çakır, A. (2007). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri ve okul kültürü algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitsü.

Çelik, V. (2000). Okul kültürü ve yönetimi. Ankara: Pegem Akademi.

Dalgıç, E. (2015). Okul yöneticilerinin algılanan liderlik stilleri ile okul kültürü arasındaki ilişkinin çok boyutlu incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Demirtaş, Z. (2010). Okul kültürü ile öğrenci başarısı arasındaki ilişki. Eğitim ve Bilim, 35(158), 3-13.

Doğan, S. (2010). Okul Müdürlerinin Okul Kültürünü Gerçekleştirme Düzeyleri (İstanbul - Kağıthane İlçesi Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Dubrin, A. J. (2005). Fundemantals of organizational behavior. Printed in Canada.

Dur, B. (2014). Lise öğretmenlerinin motivasyon düzeyi ve motivasyon düzeyi ile okul kültürü arasındaki ilişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Erdem, F. (1996). Örgütsel davranış ve yönetsel psikoloji. Ankara: Friedrich- Nauman Vakfı ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayını.

Erdem, F. ve İşbaşı, Ö. J. (2001). Eğitim kurumlarında örgüt kültürü ve öğrenci alt kültürünün algılamaları. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Dergisi, 1, 33-57.

Eren, E. (2004). Örgütsel davranış ve yönetim psikolojisi. İstanbul: Beta Yayınları.

Erkmen, T. (2010). Örgüt kültürü. İstanbul: Beta Yayınları,

Finnan, C. ve Levin, Henry M. (2000). Changing school cultures (Ed. Herbert Altrichter ve John Elliott). İçinde Images of Educational Change (87-97). United Kingdom: McGraw-Hill Education.

Friedman, Isaac A. (1991). High and low-burnout schools: school culture aspects of teacher burnout. The Journal of Educational Research, 84(6), 325-333.

Gezer, B. (2005). Okul kültürünün öğrenci başarısı üzerindeki etkileri (Elazığ ili örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Gümüş. M. (1995). Yönetimde başarı için altın kurallar. İstanbul: Alfa Yayınları.

Hoy, K. W. ve Miskel, C. G. (2010). Eğitim yönetimi teori, araştırma ve uygulama (Çev. Ed. Selahattin Turan). Ankara: Nobel Yayınları,

İpek. C. (1999). Resmi ve özel liselerde örgütsel kültür ve öğretmen- öğrenci ilişkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) (2000). Şirket kültürü ve iş prensipleri. İstanbul: İstanbul Sanayi Odası Yayınları (No: 2000-4).

Karcıoğlu, F. (2001). Örgüt kültürü ve örgüt iklimi ilişkisi. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15, (1-2), 265-28.

Kartal, S. (2007). Örgütsel sosyalleşme. Ankara: Maya Akademi.

Katz. D. ve Robert L., Kahn, (1977). Örgütlerin toplumsal psikolojisi (Çev. Halil Can- Yavuz Bayar). Ankara: Doğan Basımevi.

Kavoğlu, S. (2009). Örgüt kültürünün çalışanlarda tükenmişlik duygusuna etkisi ve örnek bir uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Proje Çalışması, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.

Kaya, H. (2009). Okul kültürünün öğrenci başarısı üzerindeki etkisi (Batman ili örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

Kaya, N. ve Kesen, M. (2014). İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları ve Örgüt Kültürü Tiplerinin Çalışan Performansı Üzerindeki Etkilerini İncelemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma. EKEV Akademi Dergisi, 18(58), 97-122.

Kozlu, C. (1986). Kurumsal kültür. İstanbul: Defne Yayıncılık.

Kreitner, R. ve Kinicki, A. (2013). Organizational behavior. New York: McGraw-Hill/Irwin.

Luthans, F. (2005). Organizational behavior, New York: McGraw-Hill Irwin.

Maral, S. (2015). İlkokul ve ortaokul müdür yardımcılarının örgütsel bağlılıklarının bir yordayıcısı olarak okul kültürü (Yalova İli Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Mayadağlı, Eser F. (2015). Öğretmen ve yönetici görüşlerine göre okul kültürünün değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Mutlu, B. (2008). Istanbul ortaöğretim okullarında okul kültürü ve öğretmenlerin örgütsel sosyalleşmeleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Nelson, D. L. ve Campbell J. Q. (1997). Organizational behavior. West Pubishing Company, Canada.

Owens, Robert G. ve Valesky, Thomas C. (2007). Organizational behavior in education adaptive leadership and school reform. Boston: Pearson Edcucation,

Özalp, E. (2000). Örgüt kültürü (Ed Enver Özkalp). Örgütsel davranış, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Ders Kitapları (Yayın No: 11).

Özdemir, A. (2006). Okul kültürünün oluşturulması ve çevreye tanıtılmasında okul müdürlerinden beklenen ve onlarda gözlenen davranışlar. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(4), 411-433.

Öztürk, D. (2015). Eğitim örgütlerinde okul kültürü ve tükenmişlik arasındaki ilişki (Bahçelievler ilçesinden bir araştırma). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Polat, S. (2009). Yükseköğretim Örgütlerinde örgütsel imaj yönetimi: örgütsel imajın öncülleri ve çıktıları. Educational Research Association Çanakkale Onsekiz Mart University. May 1-3, 2009, 1-17.

Renchler, Ron (1992). Student motivation, school culture, and academic achievement: What school leaders can do. Trends and Issues Series. Eugene, Oregon: ERIC Clearinghouse on Educational Management., University of Oregon, 351 741.

Robbins, Stephen P. ve Judge Timothy A. (2012). Örgütsel davranış (Çev. Ed: İnci Erdem). Ankara. Nobel Yayınları.

Sabuncuoğlu Z. ve Tüz. M. (1998). Örgütsel psikoloji. Bursa: Alfa/Aktüel Kitapevleri.

Şahin, S. (2003). Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile okul kültürü arasındaki ilişkiler. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Seki, Hamide Ö. (2004). Okulların güçlü okul kültürü özelliklerine sahip olma düzeyleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Simitçioğlu, Y. (2009). Okul kültürünün oluşturulması ve çevreye tanıtılmasında okul müdürlerinden beklenen ve onlarda gözlenen davranışlar (Bayrampaşa ilçesi örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Şişli, G. ve Köse, S. (2013). Kurum kültürü ve kurumsal imaj ilişkisi: devlet ve vakıf üniversiteleri üzerinde bir uygulama. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 41, 165-190.

Şişman, M. (1994). Örgüt kültürü (Eskişehir il merkezindeki okullarda bir araştırma). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi.

Terzi, A. R. (2000). Örgüt kültürü. Ankara: Nobel Yayınları.

Tezcan, M. (1992). Eğitim sosyolojisi. Ankara: Zirve Ofset.

Türk Dil Tarih Kurumu. (1988). Türkçe sözlük: Ankara.Türk Dil Kurumu Yayınları,

Üstüner, Y. (1999). Yönetim ve geliştirme. ODTÜ İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitim Programı Ders Notları. Ankara: ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi.

Yılmaz, Elif G. (2010). Okul kültürü öğrenci başarısı ilişkisi: İstanbul ili ilköğretim okullarında ampirik bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Yılmaz, F. (2009). Eğitim örgütlerinde örgüt kültürünün öğretmenlerin iş motivasyonu üzerindeki etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Yüksel, Ö. (1997). İnsan kaynakları yönetimi. Ankara Volkan Matbaacılık.

Downloads

Published

2016-11-10

How to Cite

Yolcu, H. (2016). Organization culture and related organizational outcomes: A theoretical study&lt;p&gt;Örgüt kültürü ve ilişkili olduğu örgütsel sonuçlar: Kuramsal bir çalışma. Journal of Human Sciences, 13(3), 4501–4519. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4144

Issue

Section

Educational Administration and Management