The effect of seven-week preparation period on body composition, strength, flexibility and aerobic endurance characteristics of a women volleyball team<p>7 haftalık hazırlık periyodunun bir kadın voleybol takımının vücut kompozisyonu, kuvvet, esneklik ve aerobik dayanıklılık özelliklerine etkisi

Authors

  • Ender Eyuboğlu Bartın University
  • Oğuzhan Dalkıran Mehmet Akif Ersoy University
  • Cem Sinan Aslan Mehmet Akif Ersoy University

Keywords:

Volleyball, body composition, strength, aerobic capacity, flexibility, Voleybol, vücut kompozisyonu, kuvvet, aerobik kapasite, esneklik

Abstract

The aim of this study was to determine the effect of seven-week preparation period on body composition, strength, flexibility and aerobic endurance characteristics of female volleyball players of a team in Turkish 1stDivision Volleyball League.

Healthy 9 female volleyball players (average age and height values were in 19,00±3,53 years and 176,13±4,30 cm) participated voluntarily in this study. Participants' age, body weight, height, body fat percentage was determined and vertical (squad and active) jump, flexibility and aerobic endurance characteristics were measured. In order to compare differences between pre-test and post-test results Paired Sample t-Test in SPSS (Ver.14) program was used. α set as 0,05.

According to the results of the comparison of the data obtained from the pre-test and post-test measurements of the participants, there were no significant differences between two tests on body mass, body fat percentage, counter movement jump, squat jump and anaerobic power, otherwise there were significant differences between tests on flexibility (t=-2,811; p=0,023) and VO2max(t=-8,066; p=0,000).

 

Özet

Bu çalışmada amaç; 7 haftalık hazırlık dönemi boyunca yapılan antrenmanların, Türkiye Voleybol Kadınlar 1. Ligi’nde yer alan bir takımın oyuncularının vücut kompozisyonu, kuvvet, esneklik ve aerobik dayanıklılık (VO2max)özelliklerine etkisini belirlemektir.

Çalışmaya, herhangi bir sağlık problemi veya spor yaralanması bulunmayan, 19,00±3,53 yaş ve 176,13±4,30 cm boy ortalamasına sahip 9 kadın voleybolcu gönüllü olarak katılmıştır. Oyuncuların fiziksel özelliklerinden yaş, vücut ağırlığı, boy ve vücut yağ yüzdesi tespit edilmiş, ayrıca motorik özelliklerinden aktif ve skuat sıçrama, esneklik ve aerobik dayanıklılık kapasiteleri ön-test ve son-test olarak birer kez ölçülmüştür. Verilerin karşılaştırılmasında SPSS (Ver. 14) paket programında yer alan Paired Sample T-test kullanılmıştır. α değeri 0,05 olarak kabul edilmiştir.

Katılımcıların ön-test ve son-test ölçümlerinden elde edilen verilerin karşılaştırma sonuçlarına göre; 7 hafta boyunca düzenli uygulanan antrenmanlar sonucunda vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, aktif sıçrama, skuat sıçrama ve anaerobik güç özelliklerinde anlamlı bir değişim olmazken, esneklik (t=-2,811; p=0,023) ve VO2max (t=-7,948; p=0,000)özelliklerinde anlamlı değişimler meydana gelmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ender Eyuboğlu, Bartın University

Yrd. Doç. Dr., Bartın Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Spor Yöneticiliği

Oğuzhan Dalkıran, Mehmet Akif Ersoy University

Yrd. Doç. Dr., Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Antrenörlük Eğitimi

Cem Sinan Aslan, Mehmet Akif Ersoy University

Yrd. Doç. Dr., Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Antrenörlük Eğitimi

References

ACSM-Amerikan Collage of Sports Medicine., (2000). Guidelines For Exercise and Prescription. 5th Edition. Williams & Wilkins, Baltimore.

Açıkada, C., Özkara, A., Hazır, T., Aşçı, A., Turnagöl, H., Tınazcı, C., Ergen, E., (1996). Bir futbol takımında sezon öncesi hazırlık antrenmanlarının bir kısım kuvvet ve dayanıklılık özellikleri üzerine etkisi. Spor Bilimleri Dergisi.7(1), 24-32.

Aslan, C. S., Karakollukçu, M., (2010). Sezon öncesi hazırlık çalışmalarının bir süper ligtakımının seçilmiş fiziksel ve fizyolojik özelliklerine etkileri. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 7(2), 51-56.

Atan, T., Ayyıldız, T., Akyol Ayyıldız, P., (2012). Farklı branşlarla uğraşan bayan sporcuların bazı fiziksel uygunluk değerlerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi. 14(2), 277-282.

Baktaal, D. G., (2008). 16-22 yaş bayan voleybolcularda pliometrik çalışmaların dikey sıçrama üzerine etkilerinin belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.

Cınkıllı, E., (2011). Voleybolcularda somatotip ve vücut bileşiminin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.

Clarke, O. H., (1975). Exercise Physiology. Prentice Hall, New Jersey, USA. (Alıntı: Duyul Albay, M., Tutkun, E., Ağaoğlu, Y. S., Canikli, A., Albay, F., (2008). Hentbol, voleybol ve futbol üniversite takımlarının bazı motorik ve antropometrik özelliklerinin incelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 6(1), 13-20.)

Csanadi, A., (1973). Futbol Antrenmanı. (çev: Yağızaltı, T.), TFF Yayını, Ankara. (Alıntı: Duyul Albay, M., Tutkun, E., Ağaoğlu, Y. S., Canikli, A., Albay, F., (2008). Hentbol, voleybol ve futbol üniversite takimlarinin bazi motorik ve antropometrik özelliklerinin incelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 6(1), 13-20.)

Çavlıca, B., Bereket Yücel, S., Darçin, N., Mirzai, İ. T., Erbüyün, K., (2009). Profesyonel kadın voleybolcularda ağrı duyumunun menstrual döngü ile ilişkisi. Ağrı. 21(1), 29-35.

Çon, M., Akyol, P., Tural, E., Taşmektepligil, M. Y., (2012). Voleybolcuların esneklik ve vücut yağ yüzdesi değerlerinin dikey sıçrama performansına etkisi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(2). 202-207.

Dönmez, E., Aykora, E., (2016). Kadın voleybolcularda Tabata protokolüne göre uygulanan pliometrik egzersizlerinin kuvvet parametrelerine etkisi. 14th International Sport Sciences Congress Proceedings Book, Antalya.

Erkmen, N., Kaplan, T., Taşkın, H., (2005). Profesyonel futbolcuların hazırlık sezonu fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin tespiti ve karşılaştırılması. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 3(4), 137-144.

Gökdemir, K., Koç, H., (2000). Elit düzeydeki basketbolcu ve voleybolcu bayan sporcuların bazı fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin mukayese edilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 4, 297-303.

Göral, K., Saygın, Ö., Karacabey, K., Gelen, E., (2009). Tenisçiler ile voleybolcuların bazı fiziksel uygunluk özelliklerinin karşılaştırılması. New World Sciences Academy. 4(3), 227-235.

Herzog, W., (1996). Muscle function in movement and sport. The American Journal of Sport Medicine, 24(6), 14. (Alıntı: Duyul Albay, M., Tutkun, E., Ağaoğlu, Y. S., Canikli, A., Albay, F., (2008). Hentbol, voleybol ve futbol üniversite takımlarının bazı motorik ve antropometrik özelliklerinin incelenmesi. Spormetre Bed. Eğ. ve Spor Bil. Dergisi. 6(1), 13-20.)

İpek, Z., Ziyagil, M.A., (2002). Erkek ve bayan voleybolcuların fiziksel özellikleri ve fizyolojik kapasitelerinin sedanterlerle karşılaştırılması. Beden Eğitimi ve Spor Bil. Dergi. 4(2), 12-16.

Kartal, R., Günay M., (l995). Sezon öncesi yapılan hazırlık antrenmanının futbolcuların bazı fizyolojik parametrelerine etkisi. Futbol Bilim ve Teknolojisi Dergisi, ll(1), 24-25.

Koç, H., (1996). 14-16 yaş grubu hentbolcu ve beden eğitimi dersi alan öğrencilerin bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin eurofit test bataryasında değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.

Koç, H., Aslan, C. S., (2010). Comparing some physical and physiological parameters of female and male sportsmen in different branches. 10th International Scientific Conference “Perspectives in Physical Education and Sport” Book of Abstracts, Constanta, Romania.

Koç, H., Özcan, K., Pulur, A., Ayaz, A., (2007). Elit bayan hentbolcular ile voleybolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin karşılaştırılması. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(3). 123-128.

Koyomo, S., Kazion, S., (1994). Voleybolcuların fiziksel yeteneklerinin değerlendirilmesi için fiziksel testler ve standartlar. Çev.: H. Turnagöl, Voleybol Bilim ve Teknoloji Dergisi. 1, 18-23.

Lale, B., Müniroğlu, S., Çoruh, E. E., Sunay, H., (2003). Türk erkek voleybol milli takımının somatotip özelliklerinin incelenmesi. Spormetre Bed. Eğ. ve Spor Bilimleri Dergisi. 1(1), 53-56.

Ön, S., Diker, G., Özkamçı, H., (2014). Adolesan voleybolcularda menstrual döngünün anaerobik güce ve aktif sıçrama performansına etkisi. NWSA-Sports Sciences. 9(2), 32-42.

Önder, H. U., Eler, S., (2008).Ankara ili birinci lig takımlarında oynayan bayan voleybolcuların bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin incelenmesi. Atatürk Journal of Physical Education and Sport Sciences (ATABESBD). 10(3), 15-22.

Özer, K., (2006). Fiziksel Uygunluk. Nobel Yayınları, Ankara.

Özveren, Y., Emine Kutlay, E., Özçaldıran, B., Özsu, İ. (2016). Genç kadın voleybolcularda 12 haftalık plyometrik antrenmanların bazı biyomotor yetiler üzerine etkileri. 14th International Sport Sciences Congress Proceedings Book, Antalya.

Ramsbottom, R., Brewer, J., Williams, C., (1988). A progressive shuttle run test to estimate maximal oxygen uptake. British Journal of Sports Medicine. 22, 141-144.

Şifaver, A. Ü., (1991). Sezon öncesi 8 haftalık antrenman uygulamasının Selçuk Üniversitesi bayan voleybol takımı vücut kompozisyonu ve anaerobik güce etkilerinin araştırılması. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.

Temoçin, S., Ek, R. O., Tekin, T. A., (2004). Futbolcularda sürat ve dayanıklılığın solunumsal kapasite üzerine etkisi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi. 2(1), 31-35.

Turnagöl, H. H., (1994). Voleybolda enerji sistemleri. Voleybol Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2, 34-37.

Yıldırım, H., (2013). Bayan futbolcularda 8 haftalık çabuk kuvvet antrenmanları sonrasında fiziksel ve motorik özelliklerindeki değişimin incelenmesi. 6. Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi, Kayseri.

Zorba, E., (1999). Herkes İçin Spor ve Fiziksel Uygunluk. G,S,G,M, Eğitim Dairesi Yay., Ankara.

Downloads

Published

2016-12-29

How to Cite

Eyuboğlu, E., Dalkıran, O., & Aslan, C. S. (2016). The effect of seven-week preparation period on body composition, strength, flexibility and aerobic endurance characteristics of a women volleyball team&lt;p&gt;7 haftalık hazırlık periyodunun bir kadın voleybol takımının vücut kompozisyonu, kuvvet, esneklik ve aerobik dayanıklılık özelliklerine etkisi. Journal of Human Sciences, 13(3), 6071–6079. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4249

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences