Investigating the relationship between gender inequality and happiness of OECD countries using classical and robust canonical correlation analyses<p>OECD ülkelerinde cinsiyet eşitsizliği ve mutluluk arasındaki ilişkinin klasik ve dayanıklı kanonik korelasyon analizleri ile incelenmesi

Authors

  • Selay Giray Marmara University
  • Özlem Yorulmaz İstanbul University
  • Bilge Başcı

Keywords:

Robust canonical correlation analysis, happy planet index, gender inequality index, Dayanıklı kanonik korelasyon analizi, mutlu gezegen indeksi, cinsiyet eşitsizliği indeksi

Abstract

Gender equality corrresponds to equal rights and opportunities of individuals based on their gender. However, gender inequality refers mostly  lack of women’s  economic and political empowerment. Socially constructed different gender roles can be observed mostly in daily life.  Gender inequality  which can be perceived as an important social dynamic affects the happiness of individuals and hence  happiness of society. In this study, the relationship between the sub indicators of Gender Inequality Index and Happines Index for OECD countries have been investigated using canonical correlation analysis based on both pearson correlation matrix and  MM  covariance estimator. As is known, canonical correlation analysis explores the relationships between two multivariate sets of variables. Findings indicate that there is a strong correlation between Gender Inequality Index and Happines Index.

 

Özet

Toplumsal cinsiyet eşitliği kadınların ve erkeklerin, kız ve erkek çocuklarının eşit hak, sorumluluk ve fırsatlardan yararlanma hakkına sahip oldukları anlamına gelmektedir. Daha çok kadına yönelik cinsiyet eşitsizliği olarak yansıyan cinsiyet eşitsizliği ise kaynaklara ve fırsatlara ulaşmada eşitsizlik, iş hayatı ve siyasette kadının sınırlı olarak yer alması şeklinde tanımlanabilir. Cinsiyet eşitsizliğinin gündelik yaşamdaki yansıması en iyi çiftler arasındaki ilişkilerde ve toplumsal kültürel yapıda gözlenebilmektedir. Toplumsal dinamik olarak önemli bir faktör olan cinsiyet eşitsizliği doğrudan bireylerin mutluluğu ve dolayısıyla toplumun mutluluğu üzerinde oldukça etkilidir. Bu çalışmada OECD ülkelerine ait Cinsiyet eşitsizliği indeksi bileşenleri  ve mutluluk indeksi bileşenleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon matrisi ve dayanıklı (robust) MM kovaryans tahmincisine dayalı kanonik korelasyon analizleri ile incelenmiştir. Bilindiği gibi kanonik korelasyon analizi, değişken setleri arasındaki ilişki incelenirken kullanılan bir çok değişkenli analiz tekniğidir. Her iki yaklaşıma göre elde edilen bulgular mutluluk indeksi ve cinsiyet eşitsizliği indeksi arasında güçlü bir ilişkiye işaret etmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Selay Giray, Marmara University

Assoc. Prof. Dr., Marmara University, Economics Faculty, Econometrics Department

Özlem Yorulmaz, İstanbul University

Assist. Prof. Dr., İstanbul University, Economics Faculty, Econometrics Department

Bilge Başcı

Lisans: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü

Yüksek Lisans: Marmara Üniversitesi SBE İstatistik ABD

References

Aaker, David A., V. Kumar and George S. Day. Marketing Research . New York: John Wiley, 1995.

Ayhan, Alanur. "Eşitlik İlkesi ve Tarihçesi Türkiye'de Kadın Erkek Eşitliği ve Eşitsizliği." Hukuk Gündemi (2009): 45-51.

Bjørnskov, Christian Bjørnskov, Axel Dreher and Justina A.V. Fischer. "On Gender Inequality and Life Satisfaction: Does Discrimination Matter?" (2007).

Cooley and Lohnes. Multivariate Data Analysis. New York: John Wiley Sons, 1971.

Hair, F. Joseph, et al. Multivariate Data Analysis. New Jersey: Prentice Hall, 1995.

Jayachandran, Seema. "The Roots of Gender Inequality in Developing Countries." Annual Review of Economics (2014): 1-48.

Kalaycı, Şeref. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri . Ankara : Asil, 2005.

Khattree, Ravinda and Naik N. Dayanand. Multivariate Data Reduction and Discrimination. North Caroline: Cary Publication, 2002.

Komisyonu, Avrupa. Eğitim Çıktılarında Cinsiyet Farklılıkları: Avrupa'da Alınan Tedbirler ve Mevcut Durum. İşitsel-Görsel Medya ve Kültür Yürütme Ajansı , 2010.

Manly, Bryan F. J. Multivariate Statistical Methods. Londra: Chapman Hall, 1994.

Mookerjee, Rajen and Krista Beron. "Gender, Religion and Happiness." The Journal of Socio-Economics (2005): 674-685.

Özdamar, Kazım. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi-2. Eskişehir: Kaan, 2002.

Senik, Claudia. "Gender Gaps in Subjektive Wellbeing." 2015.

Sironi, Maria and Letizia Mencarini. "Happiness, Housework and Gender Inequality in Europe." European Sociological Review (2010): 203-219.

Subhash, Sharma. Applied Multivariate Techniques. New York: John Wiley Techniques, 1996.

Tatlıdil, Hüseyin. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz. Ankara: Cem Web Ofset, 1996.

Uluocak, Şeref, et al. Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadına Yönelik Şiddet. Edirne: Paradigma Akademi, 2014.

"UNDP Report." 2014. <http://hdr.undp.org/en/content/gender-inequality-index-gii>.

"United Nations Conference on Trade and Development." 2016. <http://stats.unctad.org/Dgff2016/people/goal5/index.html>.

"World Happiness Report." n.d. 2014 <http://happyplanetindex.org/>.

Yohai, V. "Breakdown-point and high efficiency estimates for regression." The Annals of Statistics (1987): 642-665.

Yorulmaz, Özlem. Dayanıklı İstatistiksel Yöntemler ve R Uygulamaları. İstanbul: Beta Yayınevi, 2016.

Downloads

Published

2016-12-28

How to Cite

Giray, S., Yorulmaz, Özlem, & Başcı, B. (2016). Investigating the relationship between gender inequality and happiness of OECD countries using classical and robust canonical correlation analyses&lt;p&gt;OECD ülkelerinde cinsiyet eşitsizliği ve mutluluk arasındaki ilişkinin klasik ve dayanıklı kanonik korelasyon analizleri ile incelenmesi. Journal of Human Sciences, 13(3), 5932–5944. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4336

Issue

Section

Sociology