Macro economic analysis related to the approach of 3rd generation university in Turkey<p>Türkiye’de 3. nesil üniversite yaklaşımına ilişkin makro ekonomik çözümlemeler

Authors

Keywords:

3rd generation universities, university-industry collaboration, 3. nesil üniversite, üniversite – sanayi işbirliği

Abstract

Increased competition caused by globalization has led to philosophical changes in private and public businesses. This change has affected educational institutions and they have needed dynamic, innovator and transformational tools in order to survive in competitive environment. The universities defined as “3rd GU” need commercialization, network among universities, close co-operation among institutions and entrepreneurship as well as intellectual and innovative changes. In this regard, the aim of the research is formed by the analysis of “Entrepreneur University” concept from the perspective of the academicians that served at managerial positions at the universities in Turkey and the discussion of these universities’ economical situation for being ready about 3GU concept. In line with these purposes, we will give place to ideas of 283 academicians served in Turkish universities and then we will try to analyze in macro-economic dimension for comparing to their expectations and the truth that’s happen in real life. Although there are 183 universities depending on The Council of Higher Education in Turkey, the number of universities used in our study has been limited by randomly chosen 18 universities for forming an appropriate conceptual framework.

 

Özet

Küreselleşme ile gelen artan rekabet özel ve kamu işletmelerinde felsefi değişimlere neden olmuştur. Bu değişim eğitim kurumlarını da etkilemiş ve bunlar rekabet ortamında ayakta kalabilmek için dinamik, yenilikçi ve dönüşümsel araçlara ihtiyaç duymuştur. “3. Nesil Üniversite” olarak tanımlanan üniversiteler düşünsel ve inovatif dönüşümlerin yanında ticarileşme, ekonomik olarak bağımsızlığını kazanma, üniversiteler arası network, kurumlar arası yüksek işbirliği ve girişimciliğe ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda ortaya çıkan “Girişimci Üniversite” kavramının Türkiye’deki üniversitelerde yönetici olmuş akademisyenler perspektifinden incelenmesi ve söz konusu üniversitelerin “3. Nesil Üniversite” kavramına iktisadi açıdan ne derece hazır olduklarının irdelenmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla Türkiye’deki üniversitlerde çalışan akademisyenler arasından seçmiş olduğumuz 283 akademisyenin görüşlerine yer verilecek ve ardından da onların bu konudaki beklentilerine karşılık ortaya çıkan gerçekler ile makro boyutta çözümleme yapılmaya çalışılacak. Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) bağlı 183 üniversite olmasına karşın araştırmanın kavramsal çerçevesinin daha doğru bir şekilde oturtulabilmesi amacıyla üniversite sayısı, rassal seçilen 18 üniversite ile sınırlandırılmıştır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Deniz Züngün, Manisa Celal Bayar University

Assist. Prof. Dr., Manisa Celal Bayar University, Ahmetli V.H.S., H.R.M. Department

References

ARIKAN, R. 2004, Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.

ASLAN, G. 2010, Öğretim Üyelerinin Girişimci Üniversite ve Üniversite Sanayi İşbirliği Kavramlarına İlişkin Görüşleri, Bilim Toplum Dergisi, 8, 7-22.

ÇETİN, M. 2007, Bölgesel Kalkınma ve Girişimci Üniversiteler, Ege Academic Review, 7, 217-238.

ÇÖMLEKÇİ, N. 2001, Bilimsel Araştırma Yöntemi ve İstatistiksel Anlamlılık Sınamaları, Bilim Teknik Yayınevi, Ankara.

DE RIDDER-SYMOENS, H. 2003, A History of the University in Europe: Volume 1, Universities in The Middle Ages, Cambridge University Press.

DIDOU-AUPETIT, S. 2002, Küreselleşme, NAFTA ve Meksika’da Yüksek Öğretim Sistemi: Konular, Tehditler ve Reformlar, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri.

ERDEM, A. R. 2005, Üniversitenin Varoluş Nedeni (Üniversitenin Misyonu)*, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 75-86.

ETZKOWITZ, H. 2012, Triple Helix Clusters: Boundary Permeability at University – Industry – Government Interfaces as a Regional Innovation Strategy, Environment and PlanningC: Government and Policy, 30, 766-779.

FARSI, J. Y., IMANIPOUR, N. & SALAMZADEH, A. 2012, Entrepreneurial University Conceptualization: Case of Developing Countries, Global Business and Management Research: An InternationalJournal, 4, 193-204.

GÜRÜZ, K. 1994, Türkiye’de ve Dünyada Yükseköğretim, Bilim ve Teknoloji, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği.

HEIDLER, J. & LENGERSDORF, D. 2015, The entrepreneurial University from the Perspective of Gender Studies: Between Awakening and Perseverance, Feministische Studien, 33, 154-156.

KARASAR, N. 2002, Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayınları, Ankara.

KIPER, M. 2010, Dünyada ve Türkiye’de Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Bu Kapsamda Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı, (ÜSAMP), TTGV.

MALİYE BAKANLIĞI, 2016, Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri 2016 Yılı Bütçesi Ödenek Teklif Tavanları, Ankara.

ODABAŞI, H. & ODABAŞI, Y. 2004, Girişimci Üniversitelere Doğru, Cumhuriyet Bilim Teknik Dergisi, 18, 20-21.

WISSEMA, J. G. 2009, Towards The Third Generation University: Managing The University in Transition, Edward Elgar Publishing.

Downloads

Published

2016-12-26

How to Cite

Züngün, D. (2016). Macro economic analysis related to the approach of 3rd generation university in Turkey&lt;p&gt;Türkiye’de 3. nesil üniversite yaklaşımına ilişkin makro ekonomik çözümlemeler. Journal of Human Sciences, 13(3), 5842–5852. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4347

Issue

Section

Economics