The relationship between teacher candidates’ listening skills and their interpersonal conflict management styles<p>Öğretmen adaylarının dinleme becerileri ile bireylerarası çatışmaları yönetme biçimleri arasındaki ilişki

Authors

  • Hüseyin Arslan Ondokuz Mayıs University
  • Cevat Elma Ondokuz Mayıs University
  • Kasım Kıroğlu Ondokuz Mayıs University

Keywords:

Listening Skill, conflict management, teacher candidate, Dinleme becerisi, çatışma yönetimi, öğretmen adayı

Abstract

Conflict as a phenomenon is one of the basic dynamics of life.  It forms the basis of human relations and communication as an inescapable fact that people frequently face during any period of their life. In inter-personal relations, listening and conflict management tendencies may be described as major variables affecting the quality and type of the relationship. This study is to examine the relationship between teacher candidates’ listening skills and their conflict management styles. In this study, the data concerning teachers’ listening skills were obtained through “Listening Skill Scale” of Cihangir-Çankaya (2012) whereas data regarding their conflict management styles were obtained through “Interpersonal Conflict Management Styles Scale” that had been developed by the researchers. Both scales were used for 491 teacher candidates who were taking courses for pedagogical formation in Faculty of Education of Ondokuz Mayıs University during 2015-2016 academic year. In the consequence of the analyses made, a statistically significant relationship was found between teacher candidates’ listening skills and their choices about conflict management styles. A low-level negative relationship was determined between teacher candidates’ listening skills and their accommodating and forcing (competing) styles, while a mid-level positive relationship was found out between listening skills and their compromising and problem-solving (integration) styles. 

 

Özet

Çatışma olgusu, yaşamın temel dinamiklerinden biridir. Yaşamın her kesitinde sürekli karşı karşıya bulunduğumuz ve kaçınamayacağımız bir gerçek olarak çatışma, insan ilişkilerinin ve iletişimin odağında yer alır. İletişimin olmazsa olmazı olarak dinleme ve çatışmayı yönetme eğilimleri bireyler arası ilişkilerde, ilişkinin niteliğini ve biçimini etkileyen ana değişkenler olarak nitelendirilebilir. Bu çalışmada öğretmen adaylarının dinleme becerileri ile çatışmayı yönetme biçimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmada öğretmen adaylarının dinleme becerilerine ilişkin veriler; Cihangir-Çankaya’nın (2012) “Dinleme Becerisi Ölçeği”, çatışmayı yönetme biçimlerine ilişkin tercihleri ise araştırmacılar tarafından geliştirilen “Bireyler Arası Çatışmaları Yönetme Biçimleri Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Her iki ölçek, 2015-2016 öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesinde pedagojik formasyon eğitimi alan 491 öğretmen adayına uygulanmıştır.  Yapılan analizler sonucunda; öğretmen adaylarının dinleme becerileri ile çatışmaları yönetme biçimlerine ilişkin tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.  Öğretmen adaylarının dinleme becerileri ile çatışmayı yönetme biçimlerinden uyum ve hükmetme arasında negatif yönde düşük, uzlaşma ve sorun çözme (tümleştirme) biçimleri arasında ise pozitif yönde orta düzeyde ilişki bulunmuştur.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Hüseyin Arslan, Ondokuz Mayıs University

Assist. Prof. Dr., Ondokuz Mayıs University, Education Faculty

Cevat Elma, Ondokuz Mayıs University

Assoc. Prof. Dr., Ondokuz Mayıs University, Education Faculty

Kasım Kıroğlu, Ondokuz Mayıs University

Assoc. Prof. Dr., Ondokuz Mayıs University, Education Faculty

References

Altuntaş, M, (2008), Resmi kurum ortaöğretim öğretmenlerinin çatışma yönetimi stillerinin incelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Amason, Allen C., Thompson, Kenneth R., Hochwarter, Wayne A. & Harrison, Allison W. (1995). Conflict: An important dimension in successful management teams. Organizational Dynamics, 24(2), 20-35.

Argon, T. (2011). Öğretmen adaylarının eleştirel düşünme eğilimleri ve çatışma yönetimi stilleri. Journal of Educational And Instructional Studies in The World, 1 (1), 93-100.

Balcı, A. (2004). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Bayram, N.(2004). Sosyal bilimlerde SPSS ile veri analizi, Bursa: Ezgi Kitabevi.

Bird, D. E. (1953). Teaching listening comprehension. Journal of Communication. 3:2, 127.

Brown, H. D. (1994). Teaching by principles: An interactive approach to language pedagogy. New York: Prentice-Hall Regents.

Büyüköztürk, Ş. (2003). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Calp, M. (2010). Özel eğitim alanı olarak Türkçe öğretimi (4. baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Cihangir-Çankaya, Z. (2012). Dinleme becerisi ölçeği’nin yeniden incelenmesi: Psikolojik Danışma ve Rehberlik öğrencilerinin dinleme becerilerinin çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(4), 2359-2376.

Çankaya, Z. C. (2012). Dinleme becerisi ölçeğinin yeniden incelenmesi: Psikolojik Danışma ve Rehberlik öğrencilerinin dinleme becerilerinin çeşitli değişkenlere göre karşılaştırılma. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(4), 2359-2376.

Deloges, C. & Gauthier, M., (1997). Community forestry and forest resource conflicts: an overview. Paper prepared for the XI World Forestry Congress, Antalya, Turkey.

Johnson, D. W. ve Johnson, R. T. (1994). Structuring academic controversy. In Handbook of Cooperative Learning Methods, S. Sharan (ed). Westport, CT: Greenwood.

Duarte, M., & Davies, G. (2003). Testing the conflict–performance assumption in business-to-business relationships. Industrial Marketing Management, 32, 91–99.

Ekşi, H., Ismuk, E. & Parlak, S. (2015). Okul psikolojik danışmanlarında iş doyumunun yordayıcısı olarak psikolojik danışma özyeterliği ve dinlenme becerileri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(2), 84-103.

Epçaçan, C. (2013). Temel bir dil becerisi olarak dinleme ve dinleme eğitimi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 331-352.

Ergin, A. & Birol, C. (2000). Eğitimde iletişim. Ankara: Anı Yayıncılık.

Gedikli, N. & Balcı, V. (2005). Doğa sporları kulüplerinde örgütsel çatışmanın nedenleri ve kullanılan çatışma yöntemi stratejileri. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 3(1), 35–45.

Güllüoğlu, Ö, (2013), Kayseri’de hizmet veren özel ilköğretim okulu öğretmenlerinin çatışma faktörlerinin ve çatışma yönetimi stratejilerinin analizi. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 36, 193-218.

Gümüşeli, A.İ, (1994), İzmir ilköğretim okulları yöneticilerinin öğretmenler ile arasındaki çatışmaları yönetme biçimleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Güneş, F. (2013). Türkçe öğretimi yaklaşımlar ve modeller. Ankara: Pegem A Yayınları.

Kardaş, M. N. (2015). 6-8. sınıf öğrencilerinin Türkçe dinleme/izleme becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlik önerileri. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(13), 264-291.

Karip, E. (2000). Çatışma yönetimi, Ankara: Pegem Yayıncılık.

Kline, John A. (1996). Listening effectively.Alabama: Air University Press.

Korkmaz, A. (2013). İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin çatışma yönetimi stratejileri ve iş doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Kurudayıoğlu, M. ve Kana, F. (2013).Türkçe öğretmeni adaylarının dinleme becerisi ve dinleme eğitimi özyeterlik algıları. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 245-258.

Lam, P. K. & Chin, K. S. (2005). Identifying and prioritizing critical success factors for conflict management in collaborative new product development. Industrial Marketing Management, 34, 761–772.

Maden, S. ve Durukan, E. (2011). Türkçe öğretmeni adaylarının dinleme stillerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(4), 101-112.

Mustafa, A. (1984). Örgütlerde çatışma, Ankara: Bas-Yay Matbaası.

Okçu, V., Doğan, E. ve Dayanan, İ. (2016). İlk ve ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre okul yöneticilerinin iletişim becerileri ile çatışma yönetim stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 22(2), 217-244.

Otrar, M. ve Övün, Y. (2007). Okul müdürlerinin çatışma yönetim stilleri ve öğretmenlerde oluşturduğu stres düzeyi arasındaki ilişki (Gebze ilçesi örneği). Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 26, 95-110.

Özdamar, K. (2004). Paket programlar ile istatistiksel veri analizi 2. Eskişehir: Kaan Kitapevi.

Özdamar, K.(1999). Paket programlar ile istatistiksel veri analizi I (2. Baskı). Eskişehir: Kaan Kitapevi.

Paula, S., Seetharamanb, P., Imad Samaraha, I. & Peter P. Mykytyna. (2004). Impact of heterogeneity and collaborative conflict management style on the performance of synchronous global virtual teams. Information & Management, 41, 303–321.

Rahim, M. A. (2001). Managing conflict in organizations. Westport: Quorum.

Regnet, E. (1996). Yöneticiler çatışmalarda nasıl davranır? (Çev. T. Asunakutlu ve S. Zeybekoğlu), İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İ. İ. B. F. Dergisi, 14 (2), 11-18.

Richards, J. C. (2005). Second thoughts on teaching listening. SAGE Publications, 36 (1), 85–92.

Rivers, W. (1981). Teaching foreign language skills. Chicago University Pres.

Robbins, S. P. & Judge, T. A. (2007). Organizational behavior. New Jersey: Pearson Prentice Hall.

Savignon, S. (1991). Communicative language teaching: State of the art. TESOL Quarterly, 25, 261-277.

Sever, S. (2011). Türkçe öğretimi ve tam öğrenme (5. baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.

Sevim, O. ve Varışoğlu, B. (2012). Öğretmen adaylarının temel dil becerilerinde yaşanan sorunlarla ilgili düşünceleri: Atatürk üniversitesi örneği. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 11(4), 1042-1057.

Shaw, V., Shaw, C. T., & Enke, M. (2003). Conflict between engineers and marketers: The experience of German engineers. Industrial Marketing Management, 32(6), 489–499).

Slaikeu, K. A. & Hasson, R. H. (1998). Controlling the cost of conflict: How to design a system for your organization. San Francisco CA: Jossey-Bars.

Tabak, G. (2013). Türkçe öğretmeni adaylarının dinleme stillerinin bazı değişkenler açısından değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(22), 171-181.

Tavşancıl, E. (2006). Tutumların ölçülmesi ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Türkçe Sözlük. (2005). tdk.gov.tr.

Türnüklü, A. (2004). Okullarda sosyal ve duygusal öğrenme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 37, 136-152.

Vandergrift, L. (2004). Listening to learn or learning to listen? Annual Review of Applied Linguistics, 24, 3-25.

Weaver, C., H. (1972). Human listening: Processes and behavior. Indianapolis: Bobbs-Merrill Company, Inc.

Wolff, F. I., Marsnik, N. C., Tacey, W. S. & Nichols, R. G. (1983). Perceptive listening. New York: CBS College Publishing.

Yıldız, K. (2014). İlkokul müdürlerinin algılanan çatışma yönetim stilleri ve öğretmenlerde oluşturduğu stres düzeyi: Gaziantep Şahinbey ilçesi örneği. Uluslararası Multidisipliner Akademik Araştırmalar Dergisi, 1(1), 14-28.

Yıldızoğlu, H. ve Burgaz, B. (2014). Okul yöneticilerinin beş faktör kişilik özellikleriyle çatışma yönetimi stili tercihleri arasındaki ilişki. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 29 (2), 295-310.

Yoncalık, O. ve Çimen, Z. (2006). Beden eğitimi ve sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin kişilerarası iletişimde dinleme becerisi düzeyleri. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 135-144.

Downloads

Published

2017-03-24

How to Cite

Arslan, H., Elma, C., & Kıroğlu, K. (2017). The relationship between teacher candidates’ listening skills and their interpersonal conflict management styles&lt;p&gt;Öğretmen adaylarının dinleme becerileri ile bireylerarası çatışmaları yönetme biçimleri arasındaki ilişki. Journal of Human Sciences, 14(1), 609–623. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4394

Issue

Section

Educational Administration and Management