Comparing the Turkish and Iranian history textbooks in the sample of us and the other<p>Biz ve öteki örnekleminde Türk ve İran tarih ders kitaplarının karşılaştırılması
Keywords:
Us and Other, Turkish History Textbooks, Iranian History Textbooks, History Abuse, Peaceful History, , Biz ve Öteki, Türk Tarih Ders Kitapları, İran Tarih Ders Kitapları, Tarihi Kötüye Kullanma, Barışçı TarihAbstract
The work of "us and the other" in the history textbook researches is one of the topics that attracted the attention of the researchers recently. In this research, “Us and the other” sample tried to determine how Iran and relations with Iran are explained in high school history textbooks taught in Turkey and how Turks and relations with Turks are explained in the high school history text book which was taught in Iran. The study was a qualitative research and document and record examination methods and techniques were used. The texts in Turkish history textbooks and Iranian history textbooks were examined using "Historical Abuse Methods". In the content of the texts in the history textbook titled "Iran and World History", which was taught in the 3rd grade class in General High School in Iran, the historical abuse methods with the Turks and relations with Turks was processed by using misleading, jumping and denying methods. Secondary education in Turkey "History 9th grade", "History 10th grade" “Contemporary Turkish and World History "textbooks on Iranian History and Iranian history textbooks were explored by using the jump method from historical abuse methods.
Özet
Tarih ders kitapları araştırmalarında “biz ve öteki” çalışmaları son dönemlerde araştırmacıların ilgisini çeken konulardan biridir. Bu araştırmada biz ve öteki örnekleminde İran’da okutulan lise tarih ders kitabında Türkler ve Türklerle olan ilişkiler ile Türkiye’de okutulan lise tarih ders kitaplarında İran ve İranla olan ilişkilerin nasıl anlatıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma nitel bir araştırma olup doküman ve belge incelemesi yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Türk tarih ders kitapları ile İran tarih ders kitaplarında yer alan metinler “Tarihi Kötüye Kullanma Yöntemleri” kullanılarak incelenmiştir. İran’da Genel Lise III. sınıf Edebiyat bölümünde okutulan “İran ve Dünya Tarihi” adlı tarih ders kitabındaki metinlerin içeriklerinde Türkler ve Türklerle İlişkiler tarihi kötüye kullanma yöntemlerinden yanıltma, atlama ve yadsıma yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Türkiye’de ortaöğretim “Tarih 9. Sınıf”, “Tarih 10. Sınıf” ve “12. Sınıf Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi” ders kitaplarındaki metin içeriklerinde İran Tarihi ve İranla ilişkiler tarihi kötüye kullanma yöntemlerinden atlama yöntemi kullanılarak işlenmiştir.
Downloads
Metrics
References
Batan, M. (2011). İran İslam Cumhuriyeti İlk ve Ortaöğretim Ders Kitaplarında Türkler ve Türk İmajı, Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi İstanbul.
Biljali, Ş. (2007). Makedonya Eğitim Kurumlarında Okutulan Tarih Kitaplarında Osmanlı İmajı, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Ankara.
Cazgır ve diğerleri. (2011). Tarih 10. Sınıf, Millî Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları, Saray Matbaacılık, Ankara.
Cengiz, N. M. (2016). Sovyet Rusya Tarih Ders Kitaplarında Türk İmajı, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Sakarya.
Gatina, V. (2009). Rus Tarih Ders Kitaplarında Osmanlı / Türk İmgesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi İstanbul.
Gökdemir, Z. (2010). Suudi Arabistan Ders Kitaplarında Türkler ve Türk İmajı, Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi İstanbul.
İran Meb. (2010). Tarih İran ve Cihan. İran Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
Koullapıs, L.G. (1995). Türkiye’de Tarih Ders Kitapları ve Unesco’nun Önerileri, Tarih Öğretimi ve Ders Kitapları Buca Sempozyumu, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul 1995, s.273-282.
Meb. (2001). 21. Yüzyıl Avrupa’sında Tarih Öğretimi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin 15 No’lu Tavsiye Kararı, meb.gov.tr/belge/AK_Tarih21yy.htm. Adresinden 11.01.2016. tarihinde ulaşılmıştır.
Okur ve diğerleri. (2013). Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi 12. Sınıf, Millî Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları, Saray Matbaacılık, Ankara.
Okur ve diğerleri. (2013). Tarih 9. Sınıf, Millî Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları, Saray Matbaacılık, Ankara.
Öztürk, C. (2013). Avrasya’da Türk Dili ve Tarihi Öğretimi Uluslararası Sempozyumu Üzerine Bir Değerlendirme, Avrasya’da Türk Dili ve Tarih Eğitimi Sempozyumu 15-17 Mayıs 2013.
Phillips, I. (2009). Tarih Öğretiminde Tartışmalı ve Hassas Konular, Çok Kültürlü Bir Avrupa İçin Tarih Ve Sosyal Bilgiler Eğitimi, Harf Yayınları 2009, s. 121-132.
Pıngel, F. (2003). Ders Kitaplarını Araştırma ve Düzeltme Rehberi, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul 2003.
Safran, M. ve Ata, B. (2006). Barışçı Tarih Öğretimi Üzerine Çalışmalar, Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler, Gazi Kitabevi Ankara 2006, s.61-78.
Şimşek, A. (2016). Başka Ülkelerin Tarih Ders Kitaplarında Türk/Osmanlı İmajını Konu Eden Tez Araştırmaları Hakkında Bir İnceleme, 4. Uluslararası Tarih Eğitimi Sempozyumu, Muğla 2016.
Şimşek, A. ve Alaslan, F. (2014). Milliyetçi Tarihten Milli Tarihe, Çatışmacı Eğitimden Barışçı Eğitime Doğru Türkiye’de Tarih Ders Kitapları, Akademik Bakış Dergisi Sayı: 40 Ocak-Şubat 2014.
Tuncer, F. (2012). Kosova Tarih Ders Kitaplarında Osmanlı / Türk İmajı, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Antalya.
Yıldırım, T. (2014). Tarih Ders Kitaplarında “Öteki” Kurgusu: 1930’lı Yıllar Üzerine Bir Değerlendirme, Türk Tarih Eğitimi Dergisi, S.3(1), s.62-89.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayınları, Ankara.
Yıldız, N. (2008). 1980-1990 Yılları Arasında Bulgaristan’da İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Okutulan Tarih Ders Kitaplarında Türk ve Osmanlı Algısı, Gaziosman Paşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlköğretim Ana Bilim Dalı Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Tokat.
Yiğit, M. (2009). Arap Ülkelerinde Okutulan Lise Tarih Ders Kitaplarında Türkler (Ürdün ve Suriye Örneği), Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Ankara.
Wirth, L. (2003). Tarihi Kötüye Kullanma Biçimleriyle Yüzleşmek, Tarihi Kötüye Kullanma Biçimleriyle Yüzleşmek Sempozyumu, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul 1999, s.18-58.
Zolyan, M. ve Zakaryan, T. (2008). The Images of “Self” and “Other” in Texbooks on Hıstory of Armenıa, Contemporary Hıstory Texbooks ın The South Caucasus, Association for International Affairs, p. 11-33, Prague.
Zunic, M. (2008). Hırvatistan Tarih Ders Kiataplarında Osmanlı İmajı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi İstanbul.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.