Job satisfaction of advisors working in Private Educational Institutions: Izmir case<p> Özel Eğitim Kurumlarında çalışan rehber öğretmenlerin iş doyumları: İzmir örneği
Keywords:
Education, Private Educational Institutions, Guidance Services, Job Satisfaction, Eğitim, Özel Eğitim Kurumu, Rehberlik Hizmetleri, İş DoyumuAbstract
The aim of his study was to help teachers by preparing a more consistent work environment, their institutions to understand teachers’ purpose and motivate them to perform better in terms of providing better conditions and guidance services. A demographic information form and occupational satisfaction measure were applied to the advisors working in 108 special education institutions in Izmir. A significant relationship between marital status, age, graduation, professional experience, income level and job satisfaction was found. However, there was no significant relationship between gender, level of education, duration of study, type of service, and job satisfaction.
Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.
Özet
Bu araştırma, rehber öğretmenlere daha tutarlı bir çalışma ortamı hazırlayarak onların çalıştıkları kurumların amaç ve değerlerini anlamalarını sağlama, onları ileri düzeyde motive ederek daha iyi bir performans göstermelerine olanak verme ve rehberlik hizmetlerini daha sağlıklı koşullarda sunabilme amaçlarını gütmektedir. Araştırmada, İzmir iline bağlı 108 özel eğitim kurumunda çalışan rehber öğretmene kişisel bilgi formu ve mesleki doyum ölçeğini içeren anket uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, demografik değişkenler içerisinde yer alan medeni durum, yaş, mezuniyet, mesleki tecrübe, ve gelir düzeyi ile iş doyumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu; cinsiyet, öğrenim düzeyi, çalışma süresi, hizmet türü ve yer değişkeni ile iş doyumu arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı saptanmıştır.
Downloads
Metrics
References
Aydın, M. (1994). Eğitim Denetimi (4. Baskı). Ankara: Hatipoğlu Yayınevi.
Bingöl, D. (1997). Personel Yönetimi, İstanbul: Beta Yayıncılık.
Çelik, V. (2000). Okul Kültürü ve Yönetimi (2. baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.
Davis, K. (1982). İşletmede İnsan Davranışı: Örgütsel Davranış (Çev. Kemal Tosun vd.). İstanbul: İstanbul Matbaası
Eğinli, A. T. (2009). Çalışanlarda İş Doyumu: Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarının İş Doyumuna Yönelik Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23 (3), 35-52.
Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. Ankara: Bilim Yayıncılık.
Kaynak, T. (1990). Organizasyonel Davranış, İstanbul: İ.Ü.İ.F. Yayını
Kuzgun, Y., Aydemir S. & Hamamcı. S. (1999). Mesleki Doyum Ölçeğinin Geliştirilmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2 (11), 14-18.
Oshagbemi, T. (2000). “Is Length of Service Related to the Level of Job Satisfaction?”. International Journal of Social Economics, 27 (3), 213-226.
Telman, N. (1988). İş Tatminsizliği ve Bunun Yabancılaşma Duygusu ile Olan İlişkisi, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.