Vocational and technical high school 12th grade students’ perceptions of their internships in businesses and skill training studies<p>Mesleki ve teknik liseleri 12. sınıf öğrencilerinin işletmelerde yaptıkları staj ve beceri eğitimi çalışmalarına ilişkin algıları
Keywords:
Skill training in businesses, vocational technical training, internship, metaphor, İşletmelerde beceri eğitimi, mesleki teknik eğitim, staj, metaforAbstract
The aim of this research is to reveal the perceptions of 12th gradevet students about their internship activity and occupational skill training by using metaphors. The universe of the research is 12 th grade vocational and technical high school students in Afyon. In analyzing process content analysis, which is one of the quantitive analysis methods, wasused. According to the results students identified internship and occupational skill training with metaphors such as slavery, experience, funandent ertainment, useless and meaningless. Students’ metaphors such as “slave, torture, grave punishment, share cropper and hodman indicate that students have problems in internship training, the working conditions are not good it heyareseen as cheap work-force and they are not valued. Furthermore students’ metaphors such as “artificial respiration, marsh, broken glass, harassment Show that there is an mismatch between students’ need sand firms’ needs. However, students’ metaphors of internship’ spreparing them for work life, more experience, learning of the job and earning moneys how that students have good attitudes towards the jobs they chose by interiorizing them.
Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.
Özet
Bu çalışmanın amacı, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının 12. sınıfına devam eden öğrencilerin işletmelerdeki staj ve beceri kazanma eğitimi algılarını metaforlar yoluyla ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma evrenini Afyonkarahisar ilinde mesleki ve teknik liselere devam eden 12.sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde nitel araştırma yöntemlerinden içerik analiz tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğrenciler, staj ve beceri eğitimini, kölelik, tecrübe, keyif ve eğlence, gereksiz ve anlamsız gibi metaforlarla tanımlamışlardır. Öğrencilerin de staj/beceri eğitimine ilişkin “köle, işkence, kabir azabı, maraba, amele” gibi metaforları staj eğitiminde sorunlar yaşandığı, çalışma koşullarının uygun olmadığı, ucuz işgücü olarak görüldüğü ve değer verilmediğinin göstergeleri niteliğindedir. Yine staj ve beceri eğitimi alan öğrencilerin “suni solunum, bataklık, kırık bardak, usandırma, patlıcan yoğurma” gibi metaforları, öğrencilerin beklentileri ile işletmelerin beklentileri arasında bir uyumsuzluk olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, öğrencilerin, staj/beceri eğitim çalışmalarının kişiyi iş yaşamına hazırladığı, tecrübesini arttırdığı, mesleği öğrendiği, para kazandırdığı yönündeki metaforları, staj/beceri eğitimi ile seçmiş olduğu mesleği içselleştirerek olumlu bir tutum içerisinde olduklarını göstermektedir.
Downloads
Metrics
References
Devlet Planlama Teşkilatı (1963). I. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı
--- (1968). II. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Devlet Planlama Teşkilatı Ankara
--- (1973). III. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Devlet Planlama Teşkilatı. Ankara
--- (1985). V. Beş Yıllık Kalkınma Planı.: Devlet Planlama Teşkilatı. Ankara.
--- (1990). VI. Beş Yıllık Kalkınma Planı. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı.
--- (2007). IX. Kalkınma Planı. Devlet Planlama Teşkilatı. Ankara.
--- (2014). X. Kalkınma Planı. Kalkınma Bakanlığı. Ankara.
Gülegül, H.İ & Uygur, F. (2011). İşletmelerde mesleki eğitim ile staj uygulamalarının değerlendirilmesi. MEB (EARGED) Yayınları. Ankara.
Ereş, F. (2004). Milli Eğitim Bakanlığı’nda Kariyer Yönetimi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi Ankara.
İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı (İMEİGEP).15 Temmuz 2010 tarihli, 27642 sayılı Resmi Gazete.
Georeges, P.(2012). Felsefenin başlangıç ilkeleri (Çeviren:H.Erdem.)İstanbul:Neden Yayıncılık.
Morgan, G. (1997). Yönetim ve örgüt teorilerinde metafor.(Çeviren: G. Bulut ve Z. Dicleli-1998) İstanbul: Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Yayınları.
Kalsen, C., Kaplan, İ & Şimşek, M (2016). Mesleki ve teknik liselerinin 12. sınıfına devam eden öğrencilerin işletmelerde yaptıkları beceri eğitimi ve staj çalışmalarına ilişkin metaforik algıları. IIIrd International Eurasian Educational Research Congress/Mugla University, Conference Proceedings, Ankara: Anı Yayıncılık.
Kavak, Y.& Burgaz. B. (1994). Eğitim Ekonomisi ”Seçilmiş Yazılar”.Ankara: PEGEM Yayıncılık.
Karacan, S. & Karacan, E. (2004). Meslek yüksekokullarında yapılan staj uygulamalarına ilişkin bir araştırma: Kalite ve verimlilik için iş yerleri-MYO işbirliği gereği. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8:168-184.
Kurul, N (1994). Eğitim planlaması: Kavram ilkeler ve yaklaşımlar A.Ü Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 27( 2),797-802.
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 01.07.2015 29403 Sayılı Resmi Gazete.
MEB http://megep.meb.gov.tr Erişim Tarihi 22.03.2015.
---- Lise Mezunlarının Mesleki Eğitimi Yönetmeliği, 07/09/1990.
---- Milli Eğitim Bakanlığı, 1990/47 Sayılı Genelge.
Onur, H. (2013). Gelir düzeyinin eğitim imkanlarından yararlanma düzeyine etkisi: Süleyman Demirel Fen Lisesi ve Atatürk Lisesi Örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(18),259-277.
Pelit, E ve Göçer E. (2006) Turizm Alanında Öğretmenlik Eğitimi Alan Öğrencilerin Turizm İşletmelerinde Yaptıkları Stajları Değerlendirmeler Üzerine Bir Araştırma. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi,1:139-163.
Sarı, H. (2007) Ortaöğretim düzeyinde mesleki turizm eğitimi alan öğrencilerin staj sürecine adaptasyonu üzerine bir araştırma. Turizm Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Ankara.
Saban, A. (2004). Giriş düzeyindeki sınıf öğretmeni adaylarının öğretmen kavramına ilişkin ileri sürdükleri metaforlar. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi.Sayı:2.
Şengül, T. (2013). Sosyal sınıfın boyutları olarak gelirin, eğitimin ve mesleğin ailelerdeki sosyalleştirme-eğitim süreçlerine etkisi Eğitim ve Bilim Dergisi, 38( 167),128-143.
Taş, U. Yenilmez, F. (2008). Türkiye’de eğitimin kalkınma üzerindeki rolü ve eğitim yatırımlarının geri dönüş oranı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı :9 (155-186)
Tomul, E. (2008). Türkiye’de ailenin sosyo ekonomik özelliklerinin eğitime katılım üzerinde göreli etkisi. Eurasian Journal of Educational Research Sayı:30 .(153-168)
Türk Dil Kurumu(2005). Türkçe Sözlük.(10. Baskı)Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Ülgen, G. (2001). Kavram Geliştirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık
Yılmaz, F. Göçen, S. ve Yılmaz F. (2013). Öğretmen adaylarının öğretmen kavramına ilişkin algıları bir metaforik çalışma. Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1( 9),151-164.
Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınevi.
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.