Analysis of relations among scientific process skills, academic success and multiple intelligence levels of grade 7-8 students<p>7 ve 8 sınıf öğrencilerinin bilimsel süreç becerileri, akademik başarı ve çoklu zekâ düzeyleri arasındaki ilişkilerin analizi
Keywords:
Multiple Intelligence, Basic, Higher Level and General Scientific Process Skills, -Academic Success, Çoklu Zekâ, Temel, Üst ve Genel Bilimsel Süreç Becerileri, Akademik BaşarıAbstract
Learning skills of individuals may be related to their types of intelligence, scientific process skills and other affective skills and capacities. Relations among these may be used to predict academic success. For this reason, the aim of this study is to analyze the relations among multiple intelligence, scientific process skills and academic success. A multiple intelligence inventory, scientific process skills test eas administered to a total of 98 students attending a state and a private secondary school, 47 of whom are female and 51 of which are male. Their grade point average were collected from e-school database.
Academic success is not correlated with general intelligence that is assumed to be the sum of all types of multiple intelligences but is positively correlated with all basic, high level and general scientific process skills. There is no correlation with academic success and any type of multiple intelligences. Musical intelligence is positively correlated with space and time relational skills and logical intelligence is positively correlated with prediction skills of basic scientific process skills.
Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.
Özet
Bireylerin öğrenme becerileri, bilimsel süreç becerilerindeki yeterlikleri, diğer duyuşsal kapasite ve özelikleri ve farklı zekâ alanlarına yatkınlıklarıyla ilgili olabilir. Bunlar arasındaki ilişkiler akademik başarıyı yordamada da kullanılabilir. Bu nedenle bu çalışmayla ortaokul öğrencilerinin bilimsel süreç becerileri, akademik başarıları ve çoklu zekâ türleri ve değerleri arasındaki ilişkilerin çalışılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda İzmit ilinde biri özel biri kamu iki okulda 7 ve 8 sınıf larda 47 kadın 51 erkek olmak üzere toplam 98 öğrenciye bilimsel süreç becerileri testi, çoklu zekâ envanteri uygulanmış ve e-okul sisteminden öğrencilerin akademik ortalamaları alınmıştır.
Akademik Başarı çoklu zekâ türleri toplamı olarak varsayılan genel zekâyla anlamlı bir ilişki içinde görülmemektedir ancak tüm temel, üst ve genel bilimsel süreç becerileriyle yüksek anlamlı ilişkiler sergilemektedir. Akademik başarı ile çoklu zekâ türleri ve dereceleri arasında bir ilişki gözlenmemiştir. Çoklu zekâ alanlarından ritmik zekâ temel bilimsel süreç becerilerinden uzay zaman ilişkisi kurma ile ve sayısal zekâ da tahmin yapma becerisiyle anlamlı ilişkiler göstermiştir. Diğerleri arasındaki ilişkiler anlamsızdır.
Downloads
Metrics
References
Aydoğdu, B. (2006). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Bilimsel Süreç Becerilerini Etkileyen Değişkenlerin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: İzmir.
Gardner, Howard (1983), Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, Basic Books, USA.
Gardner, (1999a, p.203) Intelligence Reframed: Multiple Intelligences for the 21st Century, Basic Books, USA.
Karar, E.E (2011). İlköğretim 8. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Süreç Becerilerinin Bazı Değişken Açısından İncelenmesi, Yayınlanmış Tez
MEB. (2013). İlköğretim Kurumları (İlkokullar ve Ortaokullar) Fen Bilimleri Dersi (3,4,5,6,7 ve 8. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara.
Öztürk, N.( 2008) “İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersinde Bilimsel Süreç Becerileri Kazanma Düzeyleri” Yüksek Lisans Tezi, Osmangazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
Runco, M. A. ve Pritzker, S. R. (2011) Encyclopedia of Creativity. Elsevier, Okford, UK.
Saban, Y. Aydoğdu, B ve Elmas, R. (2014). 2005 ve 2013 Fen Bilgisi Öğretim Programlarının 4. ve 5. Sınıf Düzeylerinin Bilimsel Süreç Becerileri Açısından Karşılaştırılması Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Aralık 2014, Sayı 32, 62 – 85
Şahin, İ., Ulusoy, Y. & Turan, H. (2005) Çoklu Zeka, Baskın Beyin, Yetenek ve Kaygı Değişkenleri için Korrelasyon Çalışması. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi 28–30 Eylül 2005 DENİZLİ.
Tan, T. ve Temiz, B.K (2003). Fen Öğretiminde Bilimsel Süreç Becerilerinin Yeri ve Önemi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Yıl:2003 (1) Sayı:13
Wikipedia. Howard Gardner. Mart 2016’da alınmıştır. https://en.wikipedia.org/wiki/Howard_Gardner#Theory_and_criticism
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.