The culture of popular sports and religion<p>Popüler spor kültürü ve din
Keywords:
Popular culture, sport/exercising, religion, Popüler kültür, Spor/ egzersiz, dinAbstract
Sport and religion had different definitions throughout the history. Roots of sport and religion phenomenon are as old as history of humanity, when common ground is searched. Sport has a changing relationship with religion along the history and according to data of sport history, sport has an aspect comes from religion. Relation between sport and religion has continued in different periods, while in modern times this relation has become a contradiction. This study, which has themed Popular Sport Culture and Religion, investigates effects of popular culture, religion and sport on doing exercises. Relationship between ‘’ exercise for healthy life’’ phenomenon and tendency of being religious phenomenon which are ever-mounting in community has presented as descriptive in this applied research study. Universe of study is composed of people who are making sport/exercise for healthy life in Konya and 197 male, 112 female attendants are reached. Research findings has interpreted as statistically. Positive relationships and significant discrepancies has found between popular sport/exercise culture and piety, according to gained data.
Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.
Özet
Tarih boyunca spor ve din çeşitli tanımlamalara konu olmuştur. Bu tanımlamaların ortak noktasına bakıldığında; spor ve din olgularının kökleri insanlık tarihi kadar eskidir. Spor tarihinin verilerine göre kökeninde dinsel bir yan bulunduğu sporun, tarih boyunca din ile değişen bir ilişkisi olmuştur. Çeşitli dönemlerde din ve spor ilişkisi birlikteliğini devam ettirirken, modern zamanlarda arasındaki ilişki neredeyse bir karşıtlık ilişkisi şeklinde düşünüle gelmiştir. Popüler Spor Kültürü ve Din konulu bu çalışma, günümüzde popüler kültürün, din ve spor/egzersiz yapmaya etkilerini araştırmaktadır. Uygulamalı bir araştırma olan çalışmada, toplumda gittikçe yaygınlaşan ‘sağlıklı yaşam için egzersiz’ yapma ile gittikçe artan dindarlaşma eğilimi arasındaki ilişki betimsel olarak ortaya konulmuştur. Bu araştırmanın evrenini, Konya’da sağlıklı yaşam için spor/egersiz yapan insanlar oluşturmuş ve 197 erkek, 112 kadın katılımcıya ulaşılmıştır. Elde edilen araştırma bulguları istatistiksel olarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulardan hareketle, popüler spor/egzersiz kültürü ile dindarlık göstergeleri arasında olumlu ilişkiler ve anlamlı farklılıklar bulgulanmıştır.
Downloads
Metrics
References
Akay, A. (2009). Beden sosyolojisinin soykütüğü. Toplumbilim Beden Sosyolojisi Özel Sayısı, sayı:24,5-8.
Altunışık, R., Coşgun, R.,Yıldırım, E.,& Bayraktaroğlu, S.(2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayınları.
Canbaz, S. (2004). Değişen toplumda spor ve din. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul: Marmara Üniversitesi.
Comte, A. (2001). Pozitif Felsefe Kursları. A.Erkan(çev.). İstanbul: Sosyal Yayınlar.
Demez, G. (2009). Sınıfsal ve bireysel kimlik oluşumunda beden sorunu: habitus. Toplumbilim Beden Sosyolojisi Özel Sayısı, sayı:24,17-26.
Kara, Z. (2011). Beden sosyolojisinden ölüm sosyolojisine: interdisipliner bir yaklaşım. Kadir Canatan (Ed.), Beden Sosyolojisi s.23-43. İstanbul:Açılım Kitap.
Karasar, N.(2002). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Kavas, E. (2013). Demografik değişkenlere göre dini tutum. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, sayı: 38, 8.
Platon. (1998). Yasalar I. C.Şentuna, S. Babür (çev.). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
Sencer, M. (1989). Toplum Bilimlerinde Yöntem. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.
Wınter, T.J. (2016). Post-Modern Dünyada Kıbleyi Bulmak. Ö.Baldık (çev.).İstanbul:Timaş Yayınları
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.