Metaphorical perceptions of school administrators concerning school and ideal school<p>Okul yöneticilerinin okul ve ideal okula ilişkin metaforik algıları

Authors

  • Nezahat Güçlü Gazi University
  • Ali Duran

Keywords:

Metaphors, school administrator, similarity, mother, abstract concepts, Metafor, okul yöneticisi, benzerli, anne, soyut kavramlar

Abstract

Metaphor used in a variety fields of social ciences can be defined as the meaning transfer from one object to other which have similarities in terms of some aspects. It can also be defined as making relations between abstract things with concrete everyday things to be understood them easily. When addressed in terms of education administration, it has been observed that metaphors are often used while designing curriculums, planning activities, making motivations for learning and creative thinking trainings. In this context, it is possible to benefit from them in order to understand the school better. The aim of this study is to reveal the perceptions of school administrators related to school and ideal school with the aid of metaphors. In this study, using phenomenology (qualification) from qualitative research methods, data from 37 school administrators working in the province of Amasya and identified by maximum diversity sampling method were obtained by using a semi-structured interview form prepared by the researcher and composed of two parts. In analysing of the data obtained in the research, content analysis technique was used and in the process of analysis of the obtained data, interview records were deciphered and analyzed. Research findings show that school administrators mostly used “mother”, “human” and “tree” metaphors to explain the school. “Factory”, “human”, “Şeyh Edebali”, “car” and “Sun” are the popular metaphors used by the participants to describe the ideal school. According to the findings of the research, it can be said that family is the first education place. So, the active participation of the parents to the education will make the contributions to develop a school culture, make the curriculum better, improve the skills of parents on child education and will help teachers make their jobs effectively.

Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Sosyal bilimlerin birçok alanında kullanılan metafor, algısal benzerlik olan bir objeden diğerine geçen anlam transferi ve soyut kavramlar ile bilinen somut şeyler arasında ilişki kurmak biçiminde ifade edilmektedir. Eğitim yönetimi açısından ele alındığında, metaforların müfredat geliştirirken, planlama yapılırken, öğrenme motivasyonları yaparken ve yaratıcı düşünce eğitimlerinde sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğu gözlemlenmektedir. Bu bağlamda, okulu daha iyi anlamak için de metaforlardan yararlanmak mümkündür. Bu doğrultuda bu araştırmanın amacı okul yöneticilerinin okul ve ideal okul kavramlarına ilişkin düşüncelerini metafor yardımıyla açığa çıkarmaktır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) deseni kullanılan bu araştırmanın örneklemini; Amasya ilindeki ilkokul, ortaokul ve lise okul türlerinde görev yapmakta olan 37 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile belirlenen okul yöneticilerinin, okul ve ideal okula ilişkin algılarını belirlemek üzere araştırmacı tarafından hazırlanan ve iki bölümden oluşan yarı-yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan okul yöneticilerinin en çok birleştikleri metaforun “anne” olduğu, daha sonra ise “insan” ve “ağaç” metaforlarının söylenme sıklığının da aynı olduğu tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin ideal okul kavramına ilişkin ürettikleri metaforlarda en çok birleştikleri kavramların ise “fabrika”, “insan”, “Şeyh Edebali”, “araba”, “güneş” olduğu ortaya çıkmıştır. En sık tekrarlanan metaforun “anne” olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ailenin her zaman bireylerin ilk eğitim yeri olduğu gerçeğinin hâlâ geçerliliğini sürdürdüğü söylenebilir. Sonuç olarak, ailenin eğitim sürecine aktif katılımı, okul ikliminin geliştirilmesine, müfredat programının iyileştirilmesine, aile çocuk eğitimi bilgi ve becerilerinin geliştirilmesine, ailelerin katılımı ile birlikte öğretmenlerin görevlerini daha rahat yapmasına katkıda bulunacaktır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Nezahat Güçlü, Gazi University

Prof. Dr., Gazi University, Gazi Education Faculty, Depertmant of Educational Sciences

Ali Duran

Ph.D Student, Gazi University, Gazi Education Faculty, Department of Educational Sciences

References

Akan, D., Yalçın, S. ve Yıldırım, İ. (2014). “Okul Müdürü” Kavramına İlişkin Öğretmenlerin Metaforik Algıları. İlköğretim Online, 13(1), 169-179,

Akbaba Altun, S. ve Apaydın, Ç. (2013). Kız ve erkek öğretmen adaylarının “eğitim” kavramına ilişkin metaforik algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 19 (3), 329-354.

Alpaslan, S. (2007). Sanayi ve bilgi toplumu yönetim metaforlarının karşılaştırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Arslan, M. M. ve Bayrakçı, M. (2006). Metaforik düşünme ve öğrenme yaklaşımının eğitim öğretim açısından incelenmesi. Millî Eğitim, 171, 100-107.

Aydın, F. (2010). Ortaöğretim Öğrencilerinin Coğrafya Kavramına İlişkin Sahip Oldukları Metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, sayı 10(3).

Aydın, İ. H. (2006). Bir Felsefi Metafor “yolda olmak”. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, VI (4).

Aydoğdu, E. (2008). İlköğretim okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin sahip oldukları okul algıları ile ideal okul algılarının metaforlar (mecazlar) yoluyla analizi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Osmangazi Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Baker, P. J. (1991). Metaphors of mindful engagement and a vision of better schools. Educational Leadership, 48(6), 32-35.

Balcı, A. (1999). Metaphorical images of school: School perceptions of students, teachers and parents from four selected schools (in Ankara) (Yayımlanmamış doktora tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara.

Beck, L. G. (1999). Metaphors of educational community: An analysis of the images that reflect and influence scholarship and practice. Educational Administration Quarterly, 35(1), 13-45.

Botha, E. (2009). Why metaphor matters in education. South African Journal of Education, 29, 431-444.

Büyüköztürk, Ş.,Kılıç, E., Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2012). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (13. baskı). Ankara: Pegem Yayınları

Cerit, Y. (2006). Öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin okul kavramıyla ilgili metaforlara ilişkin görüşleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri (Educational Sciences: Theory & Practice), 6(3), 669-699.

Cerit, Y. (2008a). Öğrenci, Öğretmen ve Yöneticilerin Müdür Kavramı ile İlgili Metaforlara İlişkin Görüşleri. Eğitim ve Bilim, 33(147), 3-13.

Cerit, Y., (2008b), “Öğretmen Kavramı İle İlgili Metaforlara İlişkin Öğrenci, Öğretmen ve Müdürlerin Görüşleri”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4, (6), 693-712.

Çelikten, M. (2006). Kültür ve öğretmen metaforları. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21, 269-183.

Demir, C. E. (2007). Metaphors as a reflection of middle school students’ perception of school: A cross cultural analysis. Educational Research and Evaluation, 13(2), 89-107.

Dur, F. (2006). Understanding metaphor: a cognitive approach focusing on identifıcation and interpretation of metaphors in poetry. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Geçit, Y. ve Gençer, G. (2011). Sınıf öğretmenliği 1. sınıf öğrencilerinin coğrafya algılarının metafor yoluyla belirlenmesi (Rize Üniversitesi örneği). Marmara Coğrafya Dergisi, (23), 1-19.

Girmen, P. (2007). “İlköğretim Öğrencilerinin Konuşma ve Yazma Sürecinde Metaforlardan Yararlanma Durumları”, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Goldstein, L. B. (2005). Becoming a teacher as a hero’s journey; using metaphor in preservice teacher education. Teacher Education Quarterly, 32(1), 7-24.

Gordon, T. (2010). School is like an ant’s nest: Spatiality and embodiment in schools. Gender and Education, 8(3), 301-310.

Guerrero, M. C. M. ve Villamil, O. S. (2002). Metaphorical conceptualizations of ESL teaching and learning. Language Teaching Research, 6 (2), 95–120.

Gültekin, M. (2013). İlköğretim öğretmen adaylarının eğitim programı kavramına yükledikleri metaforlar. Eğitim ve Bilim, 38(169), 126-141.

Inbar, E. (1996). Free educational prison: metaphors and images. Educational Research, 38 (1), 77-92.

Jensen, D. F. N. (2006). Metaphors as a bridge to understanding educational and social contexts. International Journal of Qualitative Methods, 5(1), 1-17.

Karadağ, R. ve Gültekin, M. (2012). The Metaphors That Elementary School Students use to Describe the Term “Teacher”. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1),69-83.

Karasolak, K. (2009). Mimari özellikleri farklı ilköğretim okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin okullarının bina ve bahçeleri hakkındaki görüşlerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Çukurova Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

Kasoutas, M. & Katerina, M. (2009). Exploring Greek teachers’ beliefs using metaphors. Australian Journal of Teacher Education, 34(2), 64-83.

Koç, S. (2014). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öğretmen ve Öğretmenlik Mesleği Kavramlarına İlişkin Metaforik Algıları. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), 47-72.

Kövecses, Z. (2002). Metaphor a practical introduction. New York: Oxford University.

Lakoff, G., & Johnson, M. (2005). Metaforlar hayat, anlam ve dil. (Çev: Demir, G. Y.). İstanbul: Paradigma.

Leithwood, K. (2005). “Understanding Successful Principal Leadership: Progress on a Broken Front”. Journal of Educational Administration, 43(6).

Linn, G.B., Sherman, R. & Gill, P.B. (2007). Making meaning of educational leadership: the principalship in metaphor. NASSP Bulletin, 91(2), 161-171.

Miles, M. B., Huberman, A. M. (1994). An expanded sourcebook qualitative data analysis. California: Sage.

Morgan, G. (1998). Yönetim ve Örgüt Teorilerinde Metafor. (Çev. Gündüz Bulut). İstanbul: Mess Yayınları.

Nalçacı, A., & Bektaş, F. (2012). Öğretmen adaylarının okul kavramına ilişkin algıları. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13 (1), 239-258.

Neville, G. B. (1995, April). Relationships between teachers’ images of school and students’ perceptions of classroom environment. Paper presented at the annual meeting of the American educational research association, San Francisco,

Nikitina, L. & Furuoka, F. (2008). A language teacher is like…: Examining Malaysian students’ perceptions of language teachers through metaphor analysis. Electronic Journal of Foreign Language Teaching, 5(2), 192-205.

Örücü, D. (2012). İlköğretim sınıf öğretmenlerinin sınıfa ve sınıf yönetimine ilişkin metaforik bakışları: Karşılaştırmalı bir durum çalışması. İlköğretim Online, 11(2), 342-352.

Örücü, D. (2014). Öğretmen adaylarının okul, okul yönetimi ve Türk eğitim sistemine yönelik metaforik algıları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Educational Administration: Theory and Practice], 20(3), 327-358. doi: 10.14527/kuey.2014.014

Özdemir S. ve Akkaya E. (2013). Genel lise öğrenci ve öğretmenlerinin okul ve ideal okul algılarının metafor yoluyla analizi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Educational Administration: Theory and Practice], 19(2), 295-322.

Özdemir, M. (2012). Lise Öğrencilerinin Metaforik Okul Algılarının Çeşitli Değişkenler Bakımından İncelenmesi. Eğitim ve Bilim (Education and Science), 37(163), 96-109.

Özden, Y. (2015). Eğitimde Yeni Değerler. Ankara: PegemA.

Pipan, T. (2001). Metaphors and organizational identity in the Italian puplic services. Scandinavian Journal of Management, 16, 391-409.

Saban, A. (2004). Giriş düzeyindeki sınıf öğretmeni adaylarının "öğretmen" kavramına ilişkin ileri sürdükleri metaforlar . Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(2), 131-155.

Saban, A. (2008). Okula ilişkin metaforlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 55, 459-496.

Saban, A. (2009). Öğretmen Adaylarının Öğrenci Kavramına İlişkin Sahip Oldukları Zihinsel İmgeler. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(2), 281-326.

Saban, A. (2011). Prospective computer teachers’ mental images about the concepts of school and computer teacher. Educational Science Theory and Practise, 11(1), 435-446.

Semerci, Ç. (2007). Program geliştirme kavramına ilişkin metaforlarla yeni ilköğretim programlarına farklı bir bakış. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 31(1), 139-154

Senge, P. M. (1996). The fifth discipline. New York: Doubleday.

Shuell, T. J., 1990, Teaching and Learning as a Problem Solving, Theory into Practice, 29 (2).

Silman, F. ve Şimşek, H. (2006). Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri okulları ve merkezi eğitim kurumlarına mecazlar yoluyla bir bakış. Eğitim Araştırmaları (Eurasian Journal of Educational Research), 6(23), 177-187.

Strike, K.A. (2000). School as communities: Four metaphors, three models and a dilemma or two. Journal of Philosophy of Education, 34(4), 617-642.

Sünbül, A. M. (2010). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Konya: Eğitim Kitabevi.

Şimşek, H. (1997). Metaphorical images of an organization: The power of symbolicconstructs in reading change in higher education organizations. Higher Education, 33(3), 283-307.

Tamimi, Y. (2005). Örgüt Kültürünün Metaforlarla Analizi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Taymaz, H. (2009). Okul yönetimi (9. basım). Ankara: Pegem Akademi.

Thomas, L. & Beauchamp, C. (2011). Understanding new teachers’ professional identities through metaphor. Teaching and Teacher Education, 27, 762–769.

Türk Dil Kurumu [TDK]. (2011). Büyük Türkçe sözlük. [Online]: http://tdkterim.gov.tr/bts/

Yalçın, B. ve Ay, C. (2011). Bilgi Toplumunda Öğrenen Örgütler Ve Liderlik Süreci Bağlamında Bir Örnek Olay Çalışması. Celal Bayar Üniversitesi S.B.E. Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1), 15-36.

Yalçın, M. ve Erginer, A. (2012). İlköğretim Okullarında Okul Müdürüne İlişkin Metaforik Algılar, Öğretmen Eğitimi ve Eğitimcileri Dergisi, 1(2), 229-256.

Yıldırım, A., Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin.

Yob, I.M. (2003). Thinking Constructively with Metaphors. Studies in Philosophy and Education, vol: 22.

Downloads

Published

2017-12-06

How to Cite

Güçlü, N., & Duran, A. (2017). Metaphorical perceptions of school administrators concerning school and ideal school&lt;p&gt;Okul yöneticilerinin okul ve ideal okula ilişkin metaforik algıları. Journal of Human Sciences, 14(4), 3968–3989. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4778

Issue

Section

Educational Administration and Management