Examination of correlation among reaction time, strength, and flexibility of sedentary and athletes in different branches<p>Farklı branşlarda yer alan sporcular ve sedanterlerde bazı biomotor özellikler ve reaksiyon zamanı arasındaki ilişkilerin incelenmesi

Authors

  • Recep Gürsoy Muğla Sıtkı Koçman University
  • Sedi Akarsu MEB
  • Kürşat Hazar Muğla Sıtkı Koçman University

Keywords:

Sedentary, Athlete, Reaction time, Strength, Flexibility, Sporcu, Sedanter Reaksiyon Zamanı, Biomotor Özellikler

Abstract

The purpose of this study was to contribute to the selection of talent by determining which parameters are more important for which branch between sports branches and how sports activities of different kinds and sedentary life affect some of the motoric characteristics found in the physiological structure of the human being. Adult athletes who have been sporting for at least three years and still actively engaged in sports and adult sedentary groups have participated in the study. Totally 212 participants that 157 were male and 55 were female, 119 of them were athletes and 93 were sedentary. All subjects voluntarily participating in the tests were subjected to a simple reaction time test (right hand and left hand), right and left claw, back and leg strength tests and flexibility (sit and reach) tests, respectively. Independent t-test was used for binary comparisons of data obtained and One-Way ANOVA was used to multiple comparisons. It was found that there was a statistically difference between both male-female athletes and sedentary male and females’ mean values of the right hand reaction time and values of claw-back and leg strength (p<0,05); and it was determined that there was no statistically difference between male and females’ means of left-hand reaction time and flexibility values (p>0,05). While there was a significant difference between sedentary and athletes’ means of reaction time, claw-back-leg strength and flexibility values (p<0,05), reaction time, strength measurements, and flexibility values have been found better in athletes as well as all other values have been found significant. It has been determined that there is a significant difference among athletes from different branches in all values in the average of reaction time, claw-back-leg strength and flexibility values (p <0.05). In conclusion, it is considered that sports activities in different branches are an important factor in development of motoric features of the human body, for this reason; it is important to take the signified differences into consideration when choosing talent for the branches in sport.

Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.


Özet

Bu çalışmanın amacı;  farklı türde yapılan sportif aktiviteler ve sedanter yaşamın insanın fizyolojik yapısında bulunan bazı motorik özellikleri nasıl etkilediğini ve spor branşları arasında hangi branş için hangi parametrelerin daha önemli olduğunu ortaya koymak suretiyle, sporda yetenek seçimine katkı bir sağlayabilmektir. Çalışmaya, en az üç yıl süreyle spor yapmış ve halen aktif olarak spor yapan yetişkin sporcular ve yetişkin sedanter bireyler katıldı. Toplam 212 kişiden 157’si erkek, 55’i bayan olmak üzere katılımcıların 119’u sporcu, 93’ü ise sedanterdi. Testlere gönüllü olarak katılan tüm deneklere, sırası ile basit reaksiyon zaman testi (sağ el ve sol el olmak üzere), sağ ve sol el kavrama, sırt ve bacak kuvveti testleri ile esneklik (otur-uzan) testi uygulandı. Elde edilen verilerin ikili karşılaştırmaları için Bağımsız örneklem t-testi ve çoklu karşılaştırmaları için ise One-Way ANOVA test yöntemi kullanıldı. Katılımcılardan gerek sporcu erkek ve bayanların gerekse sedanter erkek ve bayanların sağ el reaksiyon zamanı, el kavrama, sırt-bacak kuvveti değerleri ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu (p<0,05), sporcu ve sedanter, erkek ve bayanların sol el reaksiyon zamanı ve esneklik değerleri ortalamaları arasında ise anlamlı farklılıkların olmadığı tespit edildi (p>0,05). Sporcu ve sedanter bireylerde reaksiyon zamanı, el kavrama, sırt-bacak kuvveti ve esneklik değerleri ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar görülürken (p<0.05), tüm değerler anlamlı bulunmakla birlikte reaksiyon zamanı ve kuvvet ölçümleri ile esneklik değerleri sporcularda daha iyi bulundu. Çeşitli branşlardaki sporcuların reaksiyon zamanı, el kavrama-sırt-bacak kuvveti ve esneklik değerleri ortalamalarında ise tüm değerlerde branşlar arası anlamlı farklılıkların olduğu tespit edildi (p<0,05). Sonuç olarak farklı türde yapılan sportif aktivitelerin insan vücudundaki motorik özelliklerin geliştirilmesinde önemli bir etken olduğu ve bu nedenle sporda yetenek seçimi yapılırken belirtilen farklılıklara dikkat edilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Recep Gürsoy, Muğla Sıtkı Koçman University

Prof. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Kürşat Hazar, Muğla Sıtkı Koçman University

Okutman,.Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

References

Alpay, C. B., & Işık, Ö. (2017). Comparison of Body Components and Balance Levels among Hearing-Impaired Wrestlers and Healthy Wrestlers. Acta Kinesiologica, 11(1), 79-84.

Akarsu, S. (2004). Sedanter ve Çeşitli Branşlardaki Sporcularda El Tercihi, Reaksiyon Zamanı, Göz Kayma Derecesi ve Iq arasındaki İlişkiler. Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.

Akgün N. (2004). Egzersiz Fizyolojisi. 5. Baskı, Ankara, Ofset Matbaacılık

Aslan, Cem Sinan, Hürmüz koç, veYusuf Köklü. (2011). Sporcu ve Sedanter Erkeklerde 18-30 Yaş Periyodunun Kuvvet, Anaerobik Güç ve Esneklik Üzerine Etkileri. Sağlık Bilimleri Dergisi 20.1:48-53.

Atan, T. (2016). Basketbol Antrenmanın Eğitilebilir Zihinsel Engelli Çocukların Motorik Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi." Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi: 29-35

Aydaş F. (2000). A Millî Boks Takımı İle Diğer Boksörlerin Seçilmiş Fiziksel Ve Fizyolojik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Ankara.

Baltacı, Gül, İ. Düzgün. (2008). Adolesan ve Egzersiz. Ankara: Klas mat.

Bilge, M., (2000). Türk Bayan Hentbol Milli Takımı Oyuncularının Somatotip Profilleri ve Yabancı Ülke Sporcuları ile Karşılaştırılması. Spor Araştırmaları Dergisi, 4. Cilt, Ankara

Binboğa E, Pehlivan M, Çelebi G. (2007). farklı frekanslardaki ve siddetlerdeki isitsel uyaranların insanda basit reaksiyon zamanına etkileri. Ege Tıp Dergisi / Ege Journal of Medicine 46(2) : 67 - 72.

Bompa TO. (1998). Antrenman Kuramı ve Yönetimi. Çeviri: Keskin I, Toner B. Ankara, Bağırgan Yayınevi.

Çon, Musa. (2012). Voleybolcuların esneklik ve vücut yağ yüzdesi değerlerinin dikey sıçrama performansına etkisi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi 14.2: 202-207.

Davis TL, Frang JY. (1990). Reaction Time Movement Time.

Dündar U. (1997). Antrenman Teorisi. Ankara, Bağırgan Yayınevi.

Gündüz N. (1997). Antrenman bilgisi. İzmir: Saray Tıp Kitabevleri.

Hunter SK, Thompson MW, Adams RD. (2001). Reaction Time Strength, and Physical Activity in Women Aged 20-89 Years. Journal of Aging and Physical activity: 9, 32-42.

Koluas J, Noack H. (1961). Frau Und Sport. Georg Thime Verlag, Stuttgart.

Krause JV. (1996). Basketball Skills & Drills. Eastern Washington University.

Kutlu M, Tel M, Ağaoğlu SA, Onay M, Aydost L. (1996). Türk Tekvando Millî Takım Düzeyi Sporcularının Fiziksel ve Fizyolojik Profilleri. Hacettepe Üniversitesi IV. Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Özetleri, 66, 1-3.

Lewitt S, Gutin B. (1971). Multiple Choice Reaction Time and Movement Time During Physical Exertion. Research Quarterly; 42:405-410.

Miguel AR, Anita R, MB, Walter RF.(1998). Health Related Physical Fitness Characteristics of Elite Puerto Rican Athlets. Journal of Strength and Conditioning Research, 12, 3, 199-203

Moğolkoç R, Baltacı K. (2004). 16 Yaş Grubu Kızlarda Max VO2 ve Bazı Solunum Parametreleri Üzerine Bir Araştırma. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi.

Muratlı Y, Kalyoncu O, Şahin G.(2007). Antrenman ve Müsabaka. Antalya, Ladin Matbaası.

Ocak, Y., Savas, S., Isik, O., & Ersoz, Y. (2014). The effect of eight-week workout specific to basketball on some physical and physiological parameters. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 152, 1288-1292.

Öztürk Y. Yaşlılık Dönemi Sağlık Sorunları, www.tip.erciyes.edu.tr. Erişim Tarihi:25/04/2010.

Saygın, Özcan, Yahya Polat, and Kürşat Karacabey. (2005). Çocuklarda hareket eğitiminin fiziksel uygunluk özelliklerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi: 205-212.

Sevim Y. (2002). Antrenman Bilgisi. Ankara: Nobel Yayınları.

Welford AT. (1980). Psycho-socio factors effecting over reaction time Choice reaction time. Basic concepts. In A.T. Weiford (Ed.), Reaction Times. Academiy Press, NewYork. 73-128.

Zorba E, Babayiğit Gİ, Saygın Ö, İrez G, Karacabey K. (2002). 65–85 Yaş Arasındaki Yaşlılarda 10 Haftalık Antrenman Programının Bazı Fiziksel Uygunluk Parametrelerine Etkisinin Araştırılması. Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu.

Zorba E. (2001). Fiziksel uygunluk. Ankara: Gazi Kitabevi.

Downloads

Additional Files

Published

2017-11-24

How to Cite

Gürsoy, R., Akarsu, S., & Hazar, K. (2017). Examination of correlation among reaction time, strength, and flexibility of sedentary and athletes in different branches&lt;p&gt;Farklı branşlarda yer alan sporcular ve sedanterlerde bazı biomotor özellikler ve reaksiyon zamanı arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Journal of Human Sciences, 14(4), 3282–3291. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4786

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences