A critical view to the studies related to the field of educational administration in Turkey<p>Türkiye’deki eğitim yönetimi alanı ile ilgili çalışmalara eleştirel bir bakış

Authors

  • Kürşad Yılmaz Dumlupınar University

Keywords:

Educational administration, Turkey, Eğitim yönetimi alanı, Türkiye

Abstract

The aim of this study is to examine the studies that directly handle the field of educational administration. The research was designed as a systematic review study. In this study, the studies that mention the field of educational administration are examined but the studies that are done in the field of educational administration are not examined. As a result of the scans made for this aim; 42 articles, 25 book chapters, 11 graduate education thesis and 5 other resources are examined. While some of the examined resources (f=37) are directly related to the field of educational administration, some part (f =19) examine the studies that are conducted in the field of educational administration. Based on the examined studies, some detections were made about the situation of the educational administration field in Turkey. There were totally set seven themes. These are; Educational Administration is Positivist Characteristic, Quantitative Researches are Dominant in Educational Administration, The Concepts of Educational Administration are taken from Management, The Concepts used in the field of Educational Administration in Turkey are Western, The Educational Administration Field is disconnected with application, Alternative Approaches and Suggestions. In fact, the themes that were determined are generally related to the fact that the field of educational administration has a positivist character. To cope with the problems posed by this positivist character, some alternative point of views such as Critical Theory, the analysis of educational administration in terms of culture, Postmodernism and Natural Consistency Theory were suggested.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Bu çalışmanın amacı eğitim yönetimi alanını doğrudan ele alan çalışmaların incelenmesidir. Çalışmada eğitim yönetimi alanında yapılan çalışmalar değil, eğitim yönetimi alanını konu edinen çalışmalar incelenmiştir. Araştırma sistematik bir derleme çalışması olarak desenlenmiştir. Bu amaçla yapılan taramalar sonucunda 42 makale, 25 kitap bölümü, 11 lisansüstü öğretim tezi ve 5 diğer kaynak incelenmiştir. İncelenen kaynakların bir kısmı (f=37) doğrudan eğitim yönetimi alanı ile ilgiliyken, bir kısmı eğitim yönetimi alanında yapılan araştırmaları (f=19) incelemektedir. İncelenen çalışmalardan yola çıkarak eğitim yönetimi alanının Türkiye’deki durumuna ilişkin bazı saptamalarda bulunulmuştur. Eğitim Yönetimi Pozitivist Karakterli, Eğitim Yönetiminde Nicel Araştırmalar Egemen, Eğitim Yönetiminin Kavramları İşletmeden Alınma, Türkiye’de Eğitim Yönetimi Alanında Kullanılan Kavramlar Batılı, Eğitim Yönetimi Alanı Uygulamadan Kopuk, Alternatif Yaklaşımlar ve Öneriler olmak üzere 7 tema belirlenmiştir. Aslında belirlenen tamalar genel olarak eğitim yönetimi alanının pozitivist bir karaktere sahip olması ile ilgilidir. Bu pozitivist karakterin ortaya çıkardığı sorunlarla baş edebilmek için, Eleştirel Kuram, eğitim yönetiminin kültürel açıdan çözümlenmesi, Postmodernizm ve Doğal Tutarlılık Kuramı gibi alternatif bakış açıları önerilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Kürşad Yılmaz, Dumlupınar University

Prof. Dr., Dumlupınar University, Faculty of Education

References

Aksoy, H. H. (2002). ABD’de okul yöneticilerinin istihdamında aranan nitelikler, koşullar ve ücretleri. 21. yüzyıl eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi sempozyumu bildiri kitabı (Edt: C. Elma ve Ş. Çınkır). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi. ss. 255-273.

Altınkurt, Y. ve Iliman-Püsküllüoğlu, E. (2016). Bilim tarihi, sosyoloji ve psikoloji paradigmaları bağlamında eğitim yönetimi. Eleştirel eğitim yönetimi yazıları (Edt: K. Yılmaz). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. ss. 1-34.

Aslanargun, E. (2003). Postmodernizm ve bir insan bilimi olarak eğitim yönetimi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Aslanargun, E. (2007). Modern eğitim yönetimi anlayışına yönelik eleştiriler ve postmodern eğitim yönetimi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 13(50), 195-212.

Aydın, A. (2010). Yaşadığımız dünya. Ankara: Pegem Akademi.

Aydın, A. ve Uysal, Ş. (2011). Türkiye’de ve yurt dışında eğitim yönetimi alanında yapılan doktora tezlerinin konu, yöntem ve sonuçlar açısından değerlendirilmesi. Eurasian Journal of Educational Research, 42, 1-14.

Aydın, A. ve Uysal, Ş. (2014). Türkiye‘de eğitim yönetimi teftişi planlaması ve ekonomisi alanındaki doktora tezlerinin incelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 177-201.

Aydın, A., Erdağ, C. ve Sarıer, Y. (2010). Eğitim yönetimi alanında yayınlanan makalelerin konu, yöntem ve sonuçlar açısından karşılaştırılması. Eurasian Journal of Educational Research, 39, 37-58.

Aydın, A., Yılmaz, K. ve Altınkurt, Y. (2013). Eğitim yönetiminde pozitif psikoloji. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 10(1), 1470-1490.

Aydın, İ. ve Bozgeyik, B. (2015). Yönetim modaları. Prof. Dr. İbrahim Ethem Başaran’a armağan: Eğitimde 52 yıl (Edt: İ. Aydın ve Ş. Çınkır). Ankara: Anı Yayıncılık. ss. 117-134.

Aydın, İ. ve Karaman-Kepenekçi, Y. (2007). Türkiye’de eğitim yönetimi alanının sözlü tarihi: Öncü akademisyenler. Ankara: Pegem Akademi.

Aypay, A., Çoruk, A., Yazgan, A. D., Kartal, O. Y., Tunçer, B., Attila, S. M. ve Erman, B. (2010). Eğitim yönetimi araştırmalarının durumu: Eğitim yönetimi dergilerinin analizi 1999-2007. Eurasian Journal of Educational Research, 39, 59-77.

Badavan, Y. (1985). Üniversitelerde eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında yapılmış tez çalışmalar. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

Balcı, A. (1988). Eğitim yönetimi araştırmalarının durumu: EAQ’de 1970-1985 arasında yayınlanan araştırmalar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 21(1), 421-434.

Balcı, A. (1990a). Eğitim yönetiminde araştırma. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23(1), 81-94.

Balcı, A. (1990b). Türkiye’de eğitim araştırmalarının durumu: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi örneği. Eğitim bilimleri birinci ulusal kongresi bildirileri III: Eğitim yönetimi ve planlaması ve halk eğitimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını. ss. 89-120.

Balcı, A. (1991). Eğitim yönetiminde kuram ve araştırma. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 24(2), 735-746.

Balcı, A. (1992). Eğitim örgütlerine yeni bakış açıları: Kuram-araştırma ilişkisi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 25(1), 27-45.

Balcı, A. (2005). Açıklamalı eğitim yönetimi terimleri sözlüğü. Ankara: Tek Ağaç Yayıncılık.

Balcı, A. (2009). Türkiye’de eğitim yönetiminin bilimleşme düzeyi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 54, 181-209.

Balcı, A. (2011). Eğitim yönetiminin değişen bağlamı ve eğitim yönetimi programlarına etkisi. TED Eğitim ve Bilim, 36(162), 196-208.

Balcı, A. ve Aydın, İ. (2001). Eğitim yönetimi. Ankara: MEB Yayını.

Balcı, A., Şimşek, H., Gümüşeli, A. İ. ve Tanrıöğen, A. (2009). Eğitim yönetimi araştırmaları ve yayın hakkında rapor. EYEDDER Rapor Serisi. http://eyedder.org/belgeler/Egitim-Yonetimi-Arastirmalari-Yayin-Hakkinda-Rapor.pdf adresinden 18.04.2010 tarihinde alındı.

Bates, R. (2001). Eleştirel teori açısından eğitim yönetimi (Çev: S. Turan ve M. Şişman). Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 7(28), 573-592.

Beycioğlu, K. ve Dönmez, B. (2006). Eğitim yönetiminde kuramsal bilginin üretimine ve uygulanmasına ilişkin bir değerlendirme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 47, 317-342.

Bursalıoğlu, Z. (1997). Eğitim yönetiminde teori ve uygulama. Ankara: Pegem.

Celep, C. (2009). Türkiye’de eğitim yönetimi bilimsel toplantıları: Tarihsel gelişim, kararlar, belgeler, yazışmalar. http://www.eyedder.org.tr adresinden 25/05/2013 tarihinde erişilmiştir.

Coşkun-Demirpolat, B. (2016). Türkiye’de eğitim yönetimi disiplininin paradigmatik duruşu. Eğitim yönetimi araştırmaları (Edt: K. Beycioğlu, N. Özer, D. Koşar, İ. Şahin). Ankara: Pegem Akademi. ss. 156-179.

Culbertson, J. A. (1983). Theory in educational administration: Echoes from critical thinkers. Educational Researcher, 12(10), 15-22.

Çelik, C. (1997). Eğitim yönetiminde kuramsal gelişmeler. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 3(1), 31-43.

Çelik, V. (2003). Eğitim yöneticisi yetiştirme politikasına yön veren temel eğilimler. 21. yüzyıl eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi sempozyumu bildiri kitabı (Edt: C. Elma ve Ş. Çınkır). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi. pp. 3-12.

Çınkır, Ş. (2016). Türkiye’de eğitim yönetimi ve denetimi bilim dalında yapılan tezlere ilişkin bir inceleme. Prof. Dr. Ziya Bursalıoğlu’na armağan (Edt: A. Balcı ve İ. Aydın). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını. ss. 303-336.

Çopur, S. (2003). Fenomenolojik açıdan eğitim yönetimi: Thomas Barr Greenfield'in geleneksel örgüt teorilerine yönelik eleştirileri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Demir, K. (2011). Editörden: Pozitif örgüt araştırmaları Editorial: Positive organization researches. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi - Journal of Educational Sciences Research, 1(2). http://ebad-jesr.com/.

Demir, K. (2015). Eğitim yönetiminde pozitif örgüt araştırmaları ve mesleki dayanıklılık. Prof. Dr. İbrahim Ethem Başaran’a armağan: Eğitimde 52 yıl (Edt: İ. Aydın ve Ş. Çınkır). Ankara: Anı Yayıncılık. ss. 234-251.

Demirhan, G. (2015). Türkiye’de eğitim yönetimi alanında araştırma geleneği ve paradigmaların gömülü teori bağlamında değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Ekşi, A. ve Okutan, M. (2007, Ağustos). 2000-2003 yılları arasında eğitim yönetimi teftişi planlaması ve ekonomisi alanında yapılmış olan yüksek lisans tez özetleri çalışması. 16. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 5-7 Eylül 2007, Tokat.

English, F. W. (1992). Educational administration: The human science. New York: Harper Collins Publishers.

English, F. W. (2002). The point of scientificity, the fall of the epistemological dominos, and the end of the field of educational administration. Studies in Philosophy and Education, 21, 109-136.

English, F. W. (2003). The postmodern challenge to the theory and practice of educational administration. Illinois: Charles C Thomas Publisher.

Evers, C. W. ve Lakomski, G. (1991). Knowing educational administration. Oxford: Pergamon Press.

Evers, C. W. ve Lakomski, G. (1994). Three dogmas: A rejoinder. Journal of Educational Administration, 32(5), 28-37.

Evers, C. W. ve Lakomski, G. (1996). Exploring educational administration. Oxford: Pergamon Press.

Evers, C. W. ve Lakomski, G. (2000). Doing educational administration. Oxford: Pergamon Press.

Fazlıoğulları, O. ve Kurul, N. (2012). Türkiye’deki eğitim bilimleri doktora tezlerinin özellikleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(24), 43-75.

Fusarelli, L. D. (2006). Theory movement, in educational administration. Encyclopedia of educational leadership and administration (Edt: F. W. English). California: Sage Publications Ltd. pp. 1017-1018.

Gedikoğlu, T. (1997). Eğitim yönetimi: Dün, bugün ve 2000’li yıllara doğru. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 3(3), 299-308.

Gedikoğlu, T. (2015). Liderlik ve okul yönetimi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Gizir, S. ve Köle, F. (2009, Mayıs). Eğitim yönetimi alanında liderlik üzerine yapılan çalışmaların kuram, yöntem ve ele alınan değişken açısından incelenmesi. IV. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli.

Greenfield, T. ve Ribbins, P. (2005). Greenfield on educational administration: Towards a humane science. London: Taylor & Francis.

Guenon, R. (2012). Niceliğin egemenliği ve çağın alametleri (Çev: M. Kanık). İstanbul: İz Yayıncılık.

Gülmez, D. ve Yavuz, M. (2016). Eğitim liderliği ve yönetimi kapsamında 2012 yılında yayınlanmış olan makalelerin amaç ve yöntem bakımından değerlendirilmesi. İlköğretim Online, 15(2), 318-329, 2016. [Online]:http://ilkogretim-online.org.tr

Güngör, S. (2009). Eğitim yönetiminde otoriteye eleştirel kuram perspektifinden bakmak. Eğitim Bilim Toplum Dergisi, 7(26), 174-186.

Güngör, S. (2010). Eleştirel kuram bakış açısından Ankara ili ilköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerinin eğitim yönetiminde otorite ve kültür analizine ilişkin görüşleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Güngör, S. (2016). Eğitim yönetimini yeniden inşa etmek: Eleştirel eğitim yönetimi kuramının olabilirliği üzerine. Eleştirel eğitim yönetimi yazıları (Edt: K. Yılmaz). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. ss. 35-63.

Hoy, W. K. (1994). Foundations of educational administration: Traditional and emerging perspectives. Educational Administration Quarterly, 30(2), 178-198.

Karaçam, Z. (2013). Sistematik derleme metodolojisi: Sistematik derleme hazırlamak için bir rehber. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 6(1), 26-33.

Kaya, Y. K. (1996). Eğitim yönetimi kuram ve Türkiye’deki uygulama. Ankara: Pegem A.

Kesik, F. (2014). Eğitim yönetiminde çoğul bir ses: Eleştirel kuram. Kalem Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi, 4(2), 93-133.

Kızılçelik, S. (2011). Batı barbarlığı I: Rousseau, Marx ve Nietzsche üzerine. Ankara: Anı Yayıncılık.

Leithwood, K. ve Duke, D. L. (1999). A century’s quest to understand school leadership. Handbook of research on educational administration (Edt: J. Murphy ve K. S. Louis). San Fransisco: Jossey-Bass. pp. 45-72.

Maxcy, S. J. (2001). Educational leadership and management of knowing: The aesthetics of coherentism. Journal of Educational Administration, 39(6), 573-588.

Miles, M. B. ve Huberman, A. (1994). Qualitative data analysis. London: Sage.

Oplatka, I. (2016). Eğitim yönetiminin mirası (Çev: S. Turan, F. Bektaş, M. Yalçın). Ankara: Pegem Akademi.

Örücü, D. ve Şimşek, H. (2011). Akademisyenlerin gözünden Türkiye’de eğitim yönetiminin akademik durumu: Nitel bir analiz. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 17(2), 167-197.

Örücü, D. (2006). Ankara`daki eğitim yönetimi akademisyenlerinin algılarından eğitim yönetiminin akademik bir alan olarak Türkiye’deki güncel durumunun irdelenmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özdem, G. (2016). Eğitim yönetimi ve politikası alanyazınında oluşturulmaya çalışılan bu tarz kimin? Eleştirel eğitim yönetimi yazıları. (Edt: K. Yılmaz). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. ss. 115-144.

Özdemir, S. (2013). 21. yüzyılda eğitim anlayışı. Boyabat Gazetesi. http://www. boyabatgazetesi.com/?start_from=&ucat=1&subaction=showfull&id=1367 696456&archive=1372734304&. Erişim Tarihi: 15.03.2016.

Park, S. H. (1999). The development of Richard Bates’s critical theory in educational administration. Journal of Educational Administration, 37(4), 367-388.

Punch, K. F. (2005). Sosyal araştırmalara giriş (Çev: D. Bayrak vd.). Ankara: Siyasal.

Sağnak, M. (2003). İlköğretim okullarında görevli yönetici ve öğretmenlerin örgütsel değerlere ilişkin algıları ile kişisel değerleri arasındaki uyum düzeyleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Abant İzzet Baysal Üniversitesi. Bolu.

Sargut, A. S. (1994). Kültürlerarası farklılaşma ve yönetim. Ankara: V Yayınları.

Sayılan, F., Aksoy, H. H., Yıldız, A., Bülbül, T., Özdem, G., İlgan, A. ve Soydan, T. (2005). Eğitim bilimlerinde metodoloji sorunları. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi. 28-30 Eylül 2005. Denizli. ss. 179-184.

Sezgin, F. (2006). İlköğretim okulu öğretmenlerinin bireysel ve örgütsel değerlerinin uyumu. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Şahin-Fırat, N. (2006). Pozitivist yaklaşımın eğitim yönetimi alanına yansıması, alana getirdiği katkı ve sınırlılıkları. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 40-51.

Şahin-Fırat, N. (2010). Okul müdürü ve öğretmenlerin okul kültürü ile değer sistemlerine ilişkin algıları. Eğitim ve Bilim, 35(156), 71-83.

Şentürk, İ. ve Turan, S. (2012). Foucault’un iktidar analizi bağlamında eğitim yönetimine ilişkin bir değerlendirme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 18(2), 243-272.

Şentürk, İ. (2010). Pierre Bourdieu’nun neoliberalizm eleştirisi bağlamında eğitim yönetimini yeniden düşünmek. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(2), 73-98.

Şimşek, H. (1997). Pozitivizm ötesi paradigmatik dönüşüm ve eğitim yönetiminde teori ve uygulamada yeni yaklaşımlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 3(1), 97-109.

Şimşek, H. (2002). Türkiye'de eğitim yöneticisi yetiştirilemez! 21. yüzyıl eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi sempozyumu bildiri kitabı (Edt: C. Elma ve Ş. Çınkır). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi. ss. 307-312.

Şimşek, H. (2003). Eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi: Karşılaştırmalı örnekler ve Türkiye için çıkarsamalar. Çağdaş Eğitim Sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Ulusal Sempozyumu Eğitimde Yansımalar: VII. Ankara: Tekışık Yayıncılık. ss. 130-138.

Şimşek, H. (2004). Eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi: Karşılaştırmalı örnekler ve Türkiye için öneriler. http://www.hasansimsek.net. Erişim Tarihi: 3.6.2007.

Şimşek, H. (2005). Eğitim yönetimi bilimin neresinde. http://www.hasansimsek.net. Erişim Tarihi: 3.6.2007.

Şişman, M. (1996a). Yönetim kuramları ve kültürlerarası farklılaşma açısından yönetim uygulamaları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 2(2), 295-308.

Şişman, M. (1996b). Postmodernizm tartışmaları ve örgüt kuramındaki yansımaları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 2(3), 451-464.

Şişman, M. (1998). Eğitim yönetiminde kuram ve araştırmada alternatif paradigma ve yaklaşımlar. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 4(16), 395-422.

Şişman, M. (2001). Eğitimin yönetimindeki kriz: I. eğitim yönetimi toplantısı açılış konuşması. I. Eğitim Yönetimi Toplantısı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi. 31 Ağustos-2 Eylül 2001.

Şişman, M. ve Turan, S. (2002). Dünyada eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesine ilişkin başlıca yönelimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı sonuçlar. 21. yüzyıl eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi sempozyumu bildiri kitabı (Edt: C. Elma ve Ş. Çınkır). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi. ss. 239-253.

Şişman, M. ve Turan, S. (2004a). Eğitim ve okul yönetimi. Eğitim ve okul yöneticiliği el kitabı (Edt: Y. Özden). Ankara: Pegem. ss. 99-146

Taşdan, M. (2008). Kamu ve özel ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin değer, iş doyumu ve öğretmene mesleki sosyal destek ile ilgili görüşleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Taymaz, H. (1985). Uygulamalı okul yönetimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını.

Tuna, K. (2011). Batılı bilginin eleştirisi üzerine. İstanbul: İz.

Tunç, B. (2007). Akademik unvan olgusu, akademik yükseltme ve atama sürecinin değerlendirmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Turan, S. ve Şişman, M. (2013). Eğitim yönetimi alanında üretilen bilimsel bilgi ve batılı biliş tarzının eleştirisine giriş. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 19(4), 505-514.

Turan, S. (1998). Critical theory and the field of educational administration: Toward a humane science. Paper Presented at the 50th National Council of Professors of Educational Administration (NCPEA), Alaska, USA, 3-8 August.

Turan, S. (2004a). Modernizm, postmodernizm ve krizdeki alan eğitim yönetimi. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı. Malatya, 6-9 Temmuz 2004. (syf. 78). Malatya, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi.

Turan, S. (2004b). Modernite ve postmodernite arasında bir insan bilimi olarak eğitim yönetimi. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 1-8.

Turan, S. (2005). Eğitim yönetiminde bilimsel bilginin üretimi: Kavramsal bir çözümleme. XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, Denizli, 28-30 Eylül 2005.

Turan, S. (2006). Eğitim yönetiminde paradigmatik dönüşümler? [Dönüşen bir şey yok]. Türkiye’de Eğitim Yönetimi ve Denetimi Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi. 27-28 Nisan 2006, Ankara.

Turan, S. (2007). Krizdeki bilim dalı: Eğitim yönetimi, teftişi, planlaması ve ekonomisi. XVI. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. 5-7 Eylül 2007. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Tokat.

Turan, S. (2009). Alansız alan: Eğitim yönetiminin sınırlarını tartışmaya açmak. IV. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi, 14-15 Mayıs 2009, EYEDDER, Denizli.

Turan, S. (2013). Eğitim yönetimi alanında üretilen Batılı bilginin eleştirisine giriş. VIII. Eğitim Yönetimi Kongresi, 7-9 Kasım 2013, İstanbul. Türkiye.

Turan, S. (2014). Ahlaki açıdan modern okulun açmazı: Eleştirel bir bakış. Yeni Türkiye Dergisi, 10(58), 246-252.

Turan, S. ve Özkan, M. (2016). Uyarlayan uyarlayana geliştiren geliştirene: Ölçeklere sayılarla bakış. Prof. Dr. Ziya Bursalıoğlu’na armağan (Edt: A. Balcı ve İ. Aydın). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını. ss. 227-244.

Turan, S. ve Şişman, M. (2000). Okul yöneticileri için standartlar: Eğitim yöneticilerinin bilgi temelleri üzerine düşünceler. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(4), 68-87.

Turan, S., Bektaş, F. ve Yalçın, M. (2016a). Türkçe çeviriye önsöz. Eğitim yönetiminin mirası (Çev: S. Turan, F. Bektaş, M. Yalçın). Ankara: Pegem Akademi. ss. v-vi.

Turan, S., Bektaş, F., Yalçın, M. ve Armağan, Y. (2016b). Eğitim yönetimi alanında bilgi üretim süreci: Eğitim yönetimi kongrelerinin rolü ve serüveni üzerine bir değerlendirme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 22(1), 81-108.

Turan, S., Karadağ, E., Bektaş, F. ve Yalçın, M. (2014). Türkiye’de eğitim yönetiminde bilgi üretimi: Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi 2003-2013 yayınlarının incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 20(1), 93-119.

Ünal, L. I. (2015). Eğitimsel gerçekliğin araştırılmasında epistemolojik sorunlar. Prof. Dr. İbrahim Ethem Başaran’a armağan: Eğitimde 52 yıl (Edt: İ. Aydın ve Ş. Çınkır) Ankara: Anı Yayıncılık. ss. 108-116.

Willower, D. J. ve Forsyth, P. B. (1999). A brief history of scholarship on educational administration. Handbook of research on educational administration: A project of the American Educational Research Association (Edt: J. Murphy ve K. S. Louis). San Francisco: Jossey-Bass. pp. 1-23.

Yalçın, M. (2015). Batı kaynaklı bilginin Türk akademisindeki rolü: Eğitim yönetimi alanının değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2000). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. 2. Baskı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yılmaz, K. (2006). İlköğretim okulu yönetici ve öğretmenlerine göre kamu ilköğretim okullarında bireysel ve örgütsel değerler ve okul yöneticilerinin okullarını bu değerlere göre yönetme durumları. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Yılmaz, K. (2015). Eğitim yönetiminde doğal tutarlılık teorisi. Prof. Dr. İbrahim Ethem Başaran’a armağan: Eğitimde 52 yıl (Edt: İ. Aydın ve Ş. Çınkır). Ankara: Anı Yayıncılık. ss. 215-233.

Yılmaz, K. (2016a). Türkiye’de eğitim yönetimi alanındaki batı etkisi üzerine bir değerlendirme. Eleştirel eğitim yönetimi yazıları (Edt: K. Yılmaz). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık. ss. 65-114.

Yılmaz, K. (2016b). Türkiye’deki eğitim liderliği makaleleri ile ilgili bir değerlendirme. Prof. Dr. Ziya Bursalıoğlu’na armağan (Edt: A. Balcı ve İ. Aydın). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını. ss. 369-393.

Downloads

Additional Files

Published

2018-02-11

How to Cite

Yılmaz, K. (2018). A critical view to the studies related to the field of educational administration in Turkey&lt;p&gt;Türkiye’deki eğitim yönetimi alanı ile ilgili çalışmalara eleştirel bir bakış. Journal of Human Sciences, 15(1), 123–154. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/4833

Issue

Section

Educational Administration and Management