A study with regard to the effect of sport on social values<p>Sporun toplumsal değerler üzerindeki etkisi hakkında bir çalışma
Keywords:
Sport, Sport Moral, Social Values, Industrial Sport, Spor, Spor Ahlâkı, Toplumsal Değerler, Endüstriyel SporAbstract
This work deals with the relationship between social values and sociological function of sport which is a social issue with all its aspects. Sport, both affects and being affected by social structure and processes. In this respect, this work aims to discuss current situation about the relationship between sport and socialvalues. This discussion is starts with the sport’s role on the production of moral values and then focuses a breakthrough which occured at sport’s affects on social values. Accordingly, industrialization of sport, brings with it the aim of win as an highest value. This position of the aim of win, exulcerated sport’s moral values, especially fair play. Therefore, according to this work’s claim, socail values being affected in a bad manner by sport activities.
Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.Özet
Bu çalışmada, her yönüyle toplumsal bir mesele olan sporun sosyolojik işlevinin toplumsal değerlerle ilişkisi konu edilmektedir. Bu bağlamda, toplumsal yapı ve süreçlerden etkilendiği kadar toplumun üzerinde de etkili olan sporun toplumsal değerler ile olan ilişkisinde günümüzde hangi noktada olduğunu tartışmak amaçlanmaktadır. Sporun ahlâki değerlerin üretiminde nasıl bir rol oynadığı ve oynayabileceği ile başlatılan söz konusu tartışma, sporun toplumsal değerler üzerindeki etkisinde yaşanan bir kırılmaya odaklanmaktadır. Buna göre sporun endüstriyelleşmesi, kazanma hedefinin en üst değer olmasını beraberinde getirmiştir. Kazanmanın bu konuma gelmesi, fair play başta olmak üzere spordaki ahlâki değerlerin hemen hepsini aşındırmış ve bu durum da toplumdaki değerleri olumsuz yönde etkilemektedir.
Downloads
Metrics
References
Amman, M. T. (2000), “Spor Sosyolojisi”, Sporda Sosyal Bilimler, H. Can İkizler(ed.), İstanbul: Alfa Yayınları.
Aripinar, E., Donuk, B. (2011), Spor Yönetim ve Organizasyonlarında Etik Yaklaşımlar, Ankara: Ötüken Neşriyat.
Bandura, A. (1999). “Moral Disengagement in the Perpetration of Inhumanities”, Personality and Social Psychology Review, 3(3): 193-209.
Bilgin,N.(1995),Sosyal Psikolojide Yöntem ve Pratik Çalışmalar, İstanbul:Sistem Yayıncılık.
Boardley, I. D., & Kavassanu, M. (2007). “Development and Validation of the Moral Disengagement in Sport Scale”, Journal of Sportand Exercise Psychology, Cilt: 29, Sayı: 5, s. 608-628.
Bourdieu, P. (1992), Sociology in Question, translator Richard Nice, London: Sage Publications.
Bradshaw,Y.,Healey,J.F., Smith,R. (2001). Sociologyfor a New Century, PineForgePresss.
Bayar, P. (2003),“Spor Yapan ve Yapmayan Bayanların Kişilik ÖzelliklerininKarşılaştırılması”,Spor Bilimleri Dergisi, Cilt:14, Sayı: 3, s. 133-143.
Bambery, C. (2002), “Marksizm ve Spor”, Birikim, sayı: 158, s. 82-93.
Coakley, J. (2001), Sport in Society: Issues and Controversies, Seventh Edition, New York: The McGraw-Hill CompaniesInc.
Demirbolat, Ayşe (1988), Toplum ve Spor, Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
Demirhan, G. (2014), “Sportif Değerler ve Eğitimi”, Toplum ve Hekim, Cilt: 29, Sayı: 5, Eylül-Ekim 2014, s. 351-355.
Dökmen, Ü. ( 2002),Varolmak, Gelişmek, Uzlaşmak, İstanbul: Sistem Yayıncılık
Erdemli, A. (2008), Spor Yapan İnsan, İstanbul: E Yayınları
Erdoğan, İ., Alemdar, K. (1994), Dünyanın Çarpık Düzeni: Uluslararası İletişim, İstanbul: Kaynak Yayınları.
Erkal, M. E., Ayan, D., Güven, Ö., (1998), Sosyolojik Açıdan Spor, Üçüncü Basım, İstanbul: Der Yayınları.
Fichter J. (1990), Sosyoloji Nedir, çev. Nilgün Çelebi, Konya: Selçuk Ü. Yayınları. Ankara Üniversitesi Spor Bil Fak, 2015, 13 (1), 57-64
Gürpinar, B. (2015), Sporda Ahlaktan Uzaklaşma Ölçeği Kısa Formunun Türk Kültürüne Uyarlanması:Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt: 13, Sayı: s. 57-64
Grössing, S. (1991), Beden-Spor-Hareket “Spor Pedogojisinin Temel Kavramları, Bedensel Eğitimin Anlam Değiştirmesi”,1. Eğitim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Sempozyumu,Milli Eğitim Bakanlığı Okul İçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı,(çev. Adnan Orhon, Metin Sayın), İzmir: Milli Eğitim Basımevi.
Halstead, J. M., Taylor, J. M. (1996), Values in Education and Education in Values, London: The Falmer Press.
Hargreaves, J. (1982), “Theorising Sport: An Introduct”, Sport, Culture, and Ideology, Jennifer Hargreaves (ed.), London: Routledge, Kegan& Paul, s. 1-29.
İmamoğlu, A.F. (1992), "İkibinli Yıllara Doğru Türk Sporu Üzerine Bazı Gözlemler", Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 1, s. 9-10.
Kant, I. (1982), Ahlak Metafiziğinin Temellendirilmesi, çev. Ioanna Kuçuradi, Ankara: Türkiye Felsefe Kurumu Yayınları.
Kerkez, F. İ. (2012), “Sağlıklı Büyüme İçin Okulöncesi Dönemdeki Çocuklarda Hareket ve Fiziksel Aktivite”,Spor Bilimleri Dergisi, Cilt: 23, Sayı: 1, s. 34-42.
Kurt, Metin(2004), “Spor-Toplum ve Ötesi”, Özgür Üniversite Forumu, Sayı: 25, Ocak-Mart 2004, s.131-140.
Küçük, V. ve Koç, H. (2004),“Psiko-Sosyal Gelişim Süreci İçerisinde İnsan ve Spor İlişkisi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı: 10, s. 131-141.
Mengüşoğlu T. (1983),Felsefeye Giriş, İstanbul: Remzi Kitabevi.
Mutlu, Erol (1996), “Avrupa’yı Salladık, İngiltere’yi Sarsacağız: Futbol, Milliyetçilik ve Şiddet”, Cogito, Sayı: 6-7: Şiddet, Kış-Bahar.
Onbaşli, Ü. (2002), “Etik, Ahlak ve Değerler”, US Düşün ve Ötesi, Yaz 2002, s. 168-172.
Özgüven, İ. E. (1994),Psikolojik Testler,Ankara: Psikolojik Danışma,Rehberlikve Eğitim Merkezi.
Şahin, M. (1998), Spor Ahlakı ve Sorunları –Felsefi Bir Çalışma–, İstanbul: Evrensel Basım Yayın.
Talimciler, A. (2015), Sporun Sosyolojisi Sosyolojinin Sporu, İkinci Basım, Ankara: Bağlam Yayıncılık.
Yetim, A. A. (2000), “Sporun Sosyal Görünümü”, Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt: 4, Sayı:1, s. 63-72.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.