A review on graduate thesis researches on internet completed in education faculties<p>Eğitim fakültelerinde yapılan internet konulu lisansüstü tez çalışmalarına ilişkin bir inceleme
Keywords:
İnternet, Approaches to internet, İnternet and education, Mass communication, Education faculties, İnternete yönelik yaklaşımlar, İnternet ve eğitim, Kitle iletişimi, Eğitim fakülteleriAbstract
The aim of this research is to examine graduate level (master and doctorate) thesis that have the subject of internet and completed in education faculties in Turkey between 2006-2016. Theses were reviewed in terms of their distribution according to fields, perspective towards the internet, and methodological features. Document analysis was used as a data collection tool in the study. 124 graduate and doctoral theses on the subject of "internet" constituted the sample of this study. Dissertations were obtained among graduate studies completed in education faculties between 2006-2016 by scanning the Higher Education Council's Thesis Documentation search system. A descriptive analysis approach was used in the analysis of the data.
As a result of the research, it has been determined that most of the studies on the internet subject were produced in educational sciences departments and in psychological counseling branch in the education faculties. In the study, it was seen that quantitative method was applied at a very high rate as a research approach, and qualitative and mixed methods were preferred in a limited manner. It has been found that students were preferred mainly as the sample in these thesis researches rather than educators and parents.
It has been seen that the internet is emphasized as a technological tool for positive use, while the effects of the internet content and risks and hazards from a critical perspective been studied much less.
Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de eğitim fakültelerinde 2006-2016 yılları arasında lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) düzeyde yapılan internet konulu tezler incelenerek, bu çalışmaların alanlara göre dağılımları, internete yönelik bakış açısı, yöntemsel özellikler ve internet kavramı ile birlikte ele alınan konular açısından nasıl bir eğilim gösterdiğini ortaya koymaktır. Çalışmada veri toplama aracı olarak doküman incelemesi ne başvurulmuştur. Yükseköğretim Kurulu Tez Dökümantasyon arama sisteminde eğitim fakülteleri bünyesinde 2006-2016 yılları arasında tamamlanan “internet” konulu yüksek lisans ve doktora tezleri taranarak elde edilen 124 adet tez, bu çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin analizinde betimsel analiz yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda internet konusunu eğitim fakülteleri bünyesi bünyesinde en çok Eğitim Bilimleri Bölümlerinin ele aldığı, bu bölüm içinde de en çok Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalının konu üzerine tez ürettiği, çalışmalarda araştırma yaklaşımı açısından çok büyük bir oranlarda nicel yönteme başvurulduğu, nitel ve karma yöntemlerin sınırlı oranda tercih edildiği görülmüştür. Araştırmalarda örneklem olarak daha çok öğrencilerin tercih edildiği, eğitimcilerin ve ebeveynlerin çok daha az çalışıldığı tespit edilmiştir. İncelenen çalışmaların internete bakış açısı değerlendirildiğinde internetin teknolojik bir araç olarak olumlu kullanım biçimine vurgu yapıldığı, eleştirel perspektiften internet içeriklerinin etkileri, riskleri ve tehlikelerinin ise çok daha az çalışıldığı görülmüştür.
Downloads
Metrics
References
Akçalı, S. İ. (2015). Çocuk ve medya. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Altıntaş, E., ve Kaya, N., (2001). Psikolojik danışma ve rehberlik araştırmalarında bilgisayar kullanımı, Ankara: Nobel Yayınları.
Balay, R. (2004). Küreselleşme, bilgi toplumu ve eğitim. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37 (2), 61-82.
Bell, D. (2013). İdeolojinin sonu, ellilerdeki siyasi fikirlerin tükenişine dair. (Çev. V. Hacıoğlu). Bursa: Sentez yayıncılık.
Bozkurt, V. (2006). Endüstriyel ve post-endüstriyel dönüşüm: Bilgi, ekonomi, kültür. Bursa. Ekin Yayıncılık.
Castels, M. (2007). Enformasyon çağı: ekonomi, toplum ve kültür. (Çev. E. Kılıç). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Hamelink, C. J. (1991). Enformasyon devriminden sonra yaşam sürecek mi, Y. Kaplan (Ed.). Enformasyon Devrimi efsanesi içinde (ss. 11-32). İstanbul: Rey Yayınları.
Hamelink, C. J. (1997). New information and communication technologies, social development and cultural change. 15 Mayıs 2016 tarihinde http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.109.3540&rep=rep1&type=pdf adresinden alınmıştır.
İnal, K. (2009). Medya okuryazarlığı el kitabı. Ankara, Ütopya yayınevi.
Kumar, K.(1999). Sanayi sonrası toplumdan postmodern topluma çağdaş dünyanın yeni kuramları. (Çev. M. Küçük). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.
McLuhan, M. ve Povers, B.R. (2001). Global köy: 21. yüzyılda yeryüzü yaşamında ve medyada meydana gelecek dönüşümler. İstanbul: Scala Yayıncılık.
Numanoğlu, G. (1999). Bilgi toplumu-eğitim-yeni kimlikler-II: Bilgi toplumu ve eğitimde yeni kimlikler. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 32 (1-2), 341-350.
Öğüt, A. (2003). Bilgi çağında yönetim. (2. Baskı), Ankara: Nobel Yayıncılık.
Özden, Y. (2002). Eğitimde dönüşüm: Eğitimde yeni değerler. (4. Baskı), Ankara: Pegem A Yayıncılık.
Özen, Y., Gülaçtı, F., Çıkılı, Y. (2004). Eğitim bilimleri ve internet. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları Dergisi, 3 (1), 52-57.
Patton, M. Q. (2014). Nitel araştırma ve değerlendirme yöntemleri. (Çev. M. Bütün ve S.B. Demir). Ankara: PegemA Akademi.
Schiller, H. (1993). Zihin yönlendirenler. ( Çev. C. Cerit ). İstanbul: Pınar Yayınları.
Tezcan, M. (1992). Eğitim sosyolojisi. (8. Baskı). Ankara.
TÜİK, (2015). Hane halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması. 10 Mayıs 2016 tarihinde http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18660 adresinden alınmıştır.
Underwood, W. (2002). Embracing cyberspace: the evolution of japan’s ınternet culture. 10 Nisan 2017 tarihinde http://williamunderwood.org/uploads/world___ı_cyberspace.pdf adresinden alınmıştır.
Wade, R.(2002). Bridging the digital divide: New route to development or new form of dependency. Global Governance. 8 (4), 443-456. 3 Nisan 2017 tarihinde http://ce.uoregon.edu/aim/InfoSoc05/AltDivide.pdf adresinden alınmıştır.
Yaylagül, L. (2013a). Kitle iletişim kuramları. Ankara: Dipnot Yayınları.
Yaylagül, L. (2013b). Bilgisayar ve internetin ekonomi politiği, Global Media Journal, (4), 214-236.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.