The opinions of students, teachers and administrators at private schools about music lessons<p>Özel okullardaki öğrencilerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin müzik dersine ilişkin görüşleri
Keywords:
Music Lessons, Music Education, Private Schools, Art Education, Instrument Training, Müzik Dersi, Müzik Eğitimi, Özel Okul, Sanat Eğitimi, Enstrüman EğitimiAbstract
Today, the place and value of art education as well as scientific, cultural and social lessons within the contemporary education system gain importance every passing day. Music lessons are an important part of art education.
In addition to scientific and cultural education for students, private education institutions that offer different opportunities and options on behalf of art education open their doors by providing scholarships to successful students as well as to students with good financial means. Almost everywhere now has a strong place in the education system with increasing numbers of private schools, student residences, teaching qualities and activities. Therefore, the perspectives of students, administrators and teachers about music and music education in these schools are important for our country’s art education.
In this study, it was aimed to examine the views and expectations of students, teachers and administrators in music schools in private schools, in the context of Bolu Bilim College. The study group consists of 17 students who are studying at Bolu Private Science College secondary school, 6 class teachers who work in this institution, 2 music teachers and 8 teachers and 4 administrators. The study was a qualitative study and the interview technique was used for the collection of data. The obtained data were analyzed by analyzing the content.
As a result of the research, it has been found that teachers and managers are aware of the importance of music and music lessons, that students are well versed in music lessons but they are less interested as the age grows, and that their children are interested in learning to play instruments, but less interested in music lessons.
Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.
Özet
Çağdaş eğitim sistemi içerisinde bilimsel, kültürel ve sosyal derslerin yanı sıra sanat eğitiminin de günümüzde yeri ve değeri her geçen gün önem kazanmaktadır. Sanat eğitiminin önemli bir halkasını da müzik dersleri oluşturmaktadır.
Öğrencilere bilimsel ve kültürel eğitimin yanı sıra, sanat eğitimi adına da farklı imkanlar ve seçenekler sunabilen özel okullar, maddi imkanları iyi olan öğrencilerin yanı sıra başarılı öğrencilere de verdikleri burslar sayesinde kapılarını açmaktadırlar. Artık hemen hemen her ilde sayıları gittikçe artan özel okullar, öğrenci mevcutları, öğretim kaliteleri ve etkinlikleri ile eğitim sistemi içerisinde güçlü bir yer almaktadırlar. Dolayısıyla bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin, yöneticilerin ve öğretmenlerinde müzik ve müzik eğitimine bakış açıları, bu dersten beklentileri ülkemiz sanat eğitimi açısından önem taşımaktadır.
Bu çalışmada özel okullarda ki öğrencilerin, öğretmen ve yöneticilerin müzik dersine olan bakış açılarını ve beklentilerini Bolu Bilim Koleji örneğinde incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bolu Özel Bilim Koleji ortaokulunda öğrenim gören 17 öğrenci, bu kurumda görev yapmakta olan 6 sınıf öğretmeni, 2 müzik öğretmeni olmak üzere toplam 8 öğretmen ve 4 yönetici oluşturmaktadır. Çalışma nitel bir çalışma olup verilerin toplanmasında görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir.
Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin ve yöneticilerin müziğin ve müzik dersinin öneminin farkında oldukları, öğrencilerin müzik dersine karşı ilgilerinin iyi olduğu fakat yaş ilerledikçe ilginin düştüğü, ailelerinin ise çocuklarının çalgı öğrenmesi konusunda istekli oldukları, ancak yaş ve sınıf ilerledikçe farklı kaygılarla müzik dersine olan ilginin azaldığı bulgularına ulaşılmıştır.
Downloads
Metrics
References
Akgül Barış, D. (2008). Sosyal Beceri Gelişiminde Çocuk ve Müzik. Millî Eğitim Dergisi, 177, 28-35
Gençel-Ataman, Ö. & Okay, H. (2009). İlköğretim müzik öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşıma dayalı ilköğretim müzik dersi öğretim programına yönelik görüşleri (Balıkesir ili örneği). 8. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu, Balıkesir.
Gün, E. (2009). İlköğretim okulu müdürlerinin müzik dersine ilişkin yaklaşımlarının müzik öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi: Burdur ve Isparta illeri örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
Kocabaş, A. & Selçioğlu, E. (2006). İlköğretim okulları 4. ve 5. sınıflarında müzik dersinin gerçekleşme düzeyi ve öğrencilerin beklentilerine ilişkin görüşleri. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 56-66.
Nacakcı, Z. (2006). İlköğretim öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumları. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi (ss. 220-230). Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Denizli
Otacıoğlu, S. (2007). İlköğretim 5., 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 134-139.
Toraman, M. (2013) Müzik Öğretmenlerinin İlköğretim Programında Yer Alan Müzik Dersine Yönelik Görüşleri Üzerine Nitel Bir Araştırma Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, (ss.80-81).
Uçan, A. (1997). Müzik Eğitimi. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları, İkinci baskı.
Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2008). Nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık, (ss.72-74).
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.