The reflections of the ıdeological violence of the media to terror news<p>Medyanın ideolojik şiddetinin terör haberlerine yansımaları

Authors

  • Ahmet Ayhan Akdeniz University
  • Fatma Çakmak Muğla Sıtkı Koçman University

Keywords:

Media, Ideology, Violence, Terror, Ankara Attack, Paris Attack, Turkish Press, French Press, Critical Discourse Analyses, Medya, İdeoloji, Şiddet, Terör, Ankara Saldırısı, Paris Saldırısı, Türk Basını, Fransız Basını, Eleştirel Söylem Analizi

Abstract

Today media as a forth power, presents the goings-on which is all over the world, by forming around it’s ideology, to crowed of people consumption. Therefore, media shows the events as it wanted and aims to make them think in the same direction. Otherwise, violence and terror is increasingly going on in the postmodern world. Media transfers this negative way to a number of ideologies. So that the masses exposed to ideological violence of media, take shape according to presented content.

Accordingly, the aim of the study is to determine how media has a role in connection with spreading, interaction with one another news, discourse and ideology and the ideologic violence of media over Ankara and Paris terror attack news on Turkish and French press. Critical discourse analysis of van Dijk was implemented as a method. While one of the obtained findings is that Cumhuriyet and Libération news constitute news contents which highlights the opposing ideology way and the other one is that Yeni Akit and Le Figaro news use the news discourses on the main stream. At the end of the study, it was determined that media is not objective, presents the same news with different contents and serves to definite ideologies.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Medya bugün tüm dünyada dördüncü güç olarak, olup bitenleri egemen güçlerin ideolojisi etrafında şekillendirerek kitlelerin tüketimine sunmaktadır. Dolayısıyla toplumlara olayları, kendi istediği gibi göstermekte ve onları aynı yönde düşündürmeyi hedeflemektedir. Diğer taraftan, postmodern dünyada şiddet ve terör artarak devam etmektedir. Medya bu olumsuz gidişatı birtakım ideolojilerle aktarmaktadır. Böylece kitleler medyanın ideolojik şiddetine maruz kalmakta, sunulan içeriklere göre şekillenmektedir.

Bu doğrultuda çalışmanın amacı; medyanın, ideolojilerin yayılması noktasında nasıl bir role sahip olduğunu, haber, söylem ve ideolojinin birbiriyle etkileşimini ve medyanın ideolojik şiddetini, Türk ve Fransız basınında, Ankara ve Paris terör saldırıları haberleri üzerinden tespit etmektir. Çalışmada yöntem olarak; van Dijk’ın eleştirel söylem analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular; Cumhuriyet ve Libération gazetelerinin muhalif ideolojiyi öne çıkaran yönde haber içerikleri oluştururken, Yeni Akit ve Le Figaro gazetelerinin ise ana akım yönünde haber söylemleri kullandığıdır. Çalışmanın sonucunda; medyanın tarafsız olmadığı, aynı olayı birbirinden çok farklı içeriklerle sunduğu ve belli ideolojilere hizmet ettiği tespit edilmiştir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ahmet Ayhan, Akdeniz University

Prof. Dr., Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi

Fatma Çakmak, Muğla Sıtkı Koçman University

Öğr. Gör. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Fethiye A.S.M.K. M.Y.O.

References

Althusser, L. (2000). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. (Çev. M. Özışık), 4. Baskı, İletişim Yayınları, İstanbul.

Althusser, L. (2003). İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları. (Çev. A. Tümertekin), İthaki Yayınları, İstanbul.

Ayhan, A. (2007). Propaganda Nedir? Propaganda ve Halkla İlişkiler Ekseninde A.B.D. Dış Politikası. Literatürk, İstanbul.

Berktay, H. ve Toprak, Z. (1996). “Tarihçi Gözüyle ‘Şideetin Tarihi’ Üzerine Bir Söyleşi”, (Yön. A. Kuyaş), Şiddet içinde, Cogito, Yapı Kredi Yayınları, S. 6-7, s.197-206.

Chul Han, B. (2017). Şiddetin Topolojisi, (Çev. D. Zaptçıoğlu), Metis Yayınları, İstanbul.

Çomu, T. ve Halaiqa, İ. (2015). “Web İçeriklerinin Metin Temelli Çözümlemesi”. M. Binark (Ed.). Yeni Medya Çalışmalarında Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Ayrıntı Yayınları, İstanbul, s. 26-87.

Fiske, J. (2015). İletişim Çalışmalarına Giriş. (Çev. S. İrvan), Pharmakon Yayınevi, Ankara.

Güngör, N. (2013). İletişim Kuramlar Yaklaşımlar. Siyasal Kitabevi, Ankara.

Marx, K. ve Engels, F. (1999). Felsefe Metinleri. Sol Yayınları, Ankara.

Öğülmüş, S. (2006). “Okullarda Şiddet ve Alınabilecek Önlemler”, Eğitime Bakış, S.2(7), s.16-24.

Özer, M. ve Özer, Ö. (2010). Pazarda satışın Öyküsü: Medyada Sunulan Şiddet Ekonomisi. Medyada Şiddet Kültürü içinde, Ömer Özer (Ed.), Literatürk, Konya.

Saran, M. ve Bitirim S. (2010). “Terörle Mücadelede Sosyal Pazarlama ve İletişim Stratejileri”. Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Dergisi, (2).

Scognamillo, G. (1996). “Şiddet, Toplum, Birey ve Kan”, Şiddet içinde, Cogito, Yapı Kredi Yayınları, S.6-7, s. 357- 361, İstanbul.

Smith, P. (2007). Kültürel Kuram. Babil Yayıncılık, İstanbul.

Trend, D. (2008). Medyada Şiddet Efsanesi Eleştirel Bir Giriş, (Çev. G. Bostancı), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.

van Dijk, T. A. (2003). “Söylem ve İdeoloji: Çok Alanlı Bir Yaklaşım”. (Çev. B. Çoban, Z. Özarslan ve N. Ateş), Söylem ve İdeoloji, Mitoloji, Din, İdeoloji. B. Çoban (Ed.), Su Yayınları, İstanbul.

Yanıkkaya, B. (2009). “Gündelik Hayatın Suretinde: Öteki Korkusu, Görsel Şiddet ve Medya”, Medya Milliyetçilik Şiddet içinde, Barış Çoban (Haz.), Su Yayınları, İstanbul.

Zafer, H. (1999). “Ceza Hukukunda Terörizm Milletlerarası Metinler ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu Işığında”. E-Akademi, İstanbul.

Downloads

Additional Files

Published

2018-02-21

How to Cite

Ayhan, A., & Çakmak, F. (2018). The reflections of the ıdeological violence of the media to terror news&lt;p&gt;Medyanın ideolojik şiddetinin terör haberlerine yansımaları. Journal of Human Sciences, 15(1), 190–208. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5112

Issue

Section

Journalism & Mass Communication