Cloud accounting on the basis of cloud computing: A conceptual framework<p>Bulut bilişim temelinde bulut muhasebesi: Kavramsal bir çerçeve
Keywords:
Cloud computing, accounting software, traditional accounting, cloud accounting, reportingAbstract
Digital economic applications have begun to gain acceptance much more than before by reaching a dizzying speed in information and communication technologies. Cloud computing emerging as a new concept and application among digital economic applications in recent years is a kind of programming that reduces computing costs in companies, distributes some opportunities provided by regular and scalable computing technologies and is consumed as a service by using internet technologies in a real time. There have been three basic components within the scope of cloud computing such as software, platform and infrastructure. Software component states updated version of all web-based software includes office applications and all management functions from e-mail services to accounting. Platform component states informatics medium that provides development of new applications to users. Infrastructure component is a tool which provides all information operations to be realized on the network. The usage of cloud computing based-accounting programs in companies provides the advantage of time and cost rather than the usage of classical accounting programs.
Extended English abstract is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin baş döndürücü bir hıza ulaşmasıyla dijital ekonomi uygulamaları giderek daha fazla kabul görmeye başlamıştır. Son yıllarda dijital ekonomi uygulamaları arasında yeni bir kavram ve uygulama olarak ortaya çıkan bulut bilişim, işletmelerde bilişim maliyetlerini düşüren ve eş zamanlı bir şekilde internetin sunduğu teknolojik olanakları kullanan bir çeşit programlamadır. Bünyesinde yazılım, platform ve altyapı olmak üzere üç temel unsur bulunduran bulut bilişim, sistematik ve ölçeklenebilir bilişim teknolojilerinin sunduğu olanakları kullanmaktadır. Yazılım unsuru, elektronik posta hizmetinden muhasebe dahil tüm işletme fonksiyonlarına ve ofis uygulamalarını da içerecek şekilde web tabanlı tüm yazılımların en güncel sürümlerini ifade eder. Platform unsuru, kullanıcılara yeni uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayan bilişim ortamını ifade etmektedir. Altyapı unsuru ise ağ üzerinde tüm bilgi işlemlerinin yapılabilmesini sağlayan bir araçtır. Bulut bilişim tabanlı muhasebe programlarının işletmelerde kullanımı, klasik muhasebe programlarının kullanımına oranla; işletmelere zaman ve maliyet avantajı sağlamaktadır.
Downloads
Metrics
References
Alkan, C. (1998). Eğitim Teknolojisi (6.Basım). Ankara: Anı Yayıncılık.
Allahverdi, M. (2017). Cloud Accounting Systems and a Swot Analysis, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz 2017 ISAF Özel Sayısı, 92-105.
Aytekin, A., Erdoğan, Y., and Kavalcı, K. (2016). Yeni Bir İş Modeli: Muhasebe Alanında Bulut Bilişim, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, ICAFR 16 Özel Sayısı,46-62.
Bensghir, T. K. (1996). Bilgi Teknolojileri ve Örgütsel Değişim, Ankara: TODAİ Yayın No: 274.
Bülbül, Y. (2008). Teknonomi: Tarihsel Açıdan Teknoloji-Ekonomi İlişkisi, İstanbul: Çalış Ofset.
Christauskas C. ve Miseviciene R. (2012). Cloud - Computing Based Accounting for Small to Medium Sized Business, Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics, 23 (1), 14-21.
Çam, H. (2012). Türkiye’deki Üniversitelerde Bulut Bilişim Teknolojisinin Uygulanabilirliğinin Teknoloji Kabul Modeli Yaklaşımıyla Belirlenmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
Çatak, F. Ö. (2014). Bulut Bilişim Sistemlerinde Eşle/İndirge Yöntemi Uygulanarak Veri Madenciliği Yazılım Çatısının Geliştirilmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Dimitriu, O. ve Matei, M. (2014). A New Paradigm for Accounting through Cloud Computing, Emerging Markets Queries in Finance and Business, ScienceDirect, Procedia Economics and Finance (15), 840–846.
Elitaş, C. ve Özdemir: (2014). Bulut Bilişim ve Muhasebede Kullanımı, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi (MÖDAV), 16 (2), 93-108.
Ionescu, B., Ionescu, K., Bendovschi, A. and Tudoran, L. (2013). Traditional Accounting vs. Cloud Accounting, Proceedings of the 8th International Conference: Accounting and Management Information Systems, Bucharest, Romania, 106-125.
Kavzoğlu, T. ve Şahin, E. K. (2012). Bulut Bilişim Teknolojisi ve Bulut CBS Uygulamaları, IV. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (UZAL-CBS 2012), 19 Ekim 2012, Zonguldak. http://uzalcbs.org/wp-content/uploads/2016/11/2012_047.pdf [Erişim 25.10.2017]
Molen, F. V. D. (2010). Get Ready For Cloud Computing, USA: Kan Horen Publishing.
Nair, G. (2001). Bilginin Değişen Anlamı ve Kavram Tartışmaları, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Dergisi, Doç. Dr. Feramuz Aydoğan’ın Anısına, Sivas, 329-337.
Özçiftçi, V. (2009). Tedarik Zinciri Yönetiminde Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Performans İlişkisinin İncelenmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
Rainer, R. K., Turban, E. ve Potter, R. E. (2007), Introduction to Information Systems: Supporting and Transforming Business, United States: John Wiley&Sons.
Sangül, M. (2014). Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, http://yesilhisarhizirilyas.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/38/11/706154/dosyalar/2015_10/15052555_51btveyazlm.pdf [Erişim 23.10.2017]
Sözbilir, F. (2013). Bilişim Teknolojileri, Bilgi Yönetimi ve İnovasyon İlişkisi: Türkiye’de Bir Alan Araştırması, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
Şahin, M. (2008). Yönetim Bilgi Sistemi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayın No: 1471.
Tekin, M., Zerenler, M. ve Bilge, A. (2005). Bilişim Teknolojileri Kullanımının İşletme Performansına Etkileri: Lojistik Sektöründe Bir Uygulama, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(8), 115-129.
Vural, A. Z. B. (2006). Bilgi İletişim Teknolojileri ve Yansımaları (1. Basım), Editör: Z.Beril Akıncı Vural, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
Yasakçı, A. (2011). Bilgi Teknolojileri Kavramları, Bilişim Teknolojileri, Ed. Hüseyin Uzunboylu, Ankara: Pegem Akademi Yayınları. 2-53.
Yıldız, Ö. R. (2009). Bilişim Dünyasının Yeni Modeli: Bulut Bilişim (Cloud Computing) ve Denetim, Sayıştay Dergisi, Sayı:74-75, 5-23.
https://dralabay.wordpress.com/2014/01/20/bulut-bilisim/ [Erişim 26.10.2017]
http://www.newyorkakademi.com/finansSozluk/Incele/Dashboard-Raporlama-Nedir/13 [Erişim 25.10.2017]
http://yunus.hacettepe.edu.tr/~berrak10/webfinal/bulutbilisim.html [Erişim 25.10.2017]
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.