Is skepticism an epistemological predicament? <p>Skeptisizm epistemolojik bir çıkmaz mıdır?

Authors

Keywords:

Skepticism, epistemology, knowledge, justification, probability, Skeptisizm, Epistemoloji, Bilgi, Gerekçelendirme, Olasılık

Abstract

Skeptics, by being skeptical about the certainty, accuracy and truth claims, defend that there are no objective accuracy or certainty; and for this reason, it is not possible to have an epistemological justification. The arguments on skepticism claiming that knowledge is not possible or proofs are inadequate in justifying knowledge have caused that skepticism has been considered as a notorious concept and sometimes it has been considered as a destructive activity. There is the idea that knowledge and certainty are possible behind these considerations. On this basis, skepticism has been conceived as the rejection of knowledge, beliefs and proofs, and therefore, the arguments of skepticism have been presented as an epistemic predicament. In this study, the arguments of whether skepticism has faced an epistemological predicament or not will be dealt with. For this purpose, the etymological investigation of skepticism will be performed, and then it will be claimed that there are two types of skepticisms, which are the excessive one and the moderate one. After skeptical arguments are defined, it will be claimed that excessive skepticism is in an epistemological predicament; however, moderate skepticism has been saved from this predicament by holding tightly to some arguments. In this way, the negative criticisms towards skepticism will have an unfair position in the face of moderate skepticism. In other words, it will appear that that the charge of skepticism with denialism is faulty and incomplete.

 Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

Özet

Skeptikler kesinlik, doğruluk ve hakikat iddialarından şüphe duyarak nesnel bir doğruluğun ya da kesinliğin olmadığını; dolayısıyla epistemolojik olarak gerekçelendirmenin de mümkün olmadığını savunmaktadır. Bilginin mümkün olmadığı ya da bilgiyi gerekçelendirmede kanıtların yetersiz olduğu şeklindeki skeptik tezler, skeptisizmin kötü bir unvanla anılmasına hatta yıkıcı bir uğraş gibi değerlendirilmesine neden olmaktadır. Bu değerlendirmelerin arkasında bilginin ve kesinliğin mümkün olduğu fikri yer almaktadır. Bu fikre dayanarak skeptisizm bilginin, inançların ve kanıtların reddi gibi düşünülmekte ve buna bağlı olarak skeptisizmin tezleri epistemik bir çıkmaz gibi sunulmaktadır. Bu çalışmada skeptisizmin epistemolojik bir çıkmaza girip girmediği ele alınacaktır. Bunun için öncelikle skeptisizmin etimolojik araştırması yapılacak ve daha sonra aşırı ve ılımlı olmak üzere iki skeptisizm türü olduğu ileri sürülecektir. Skeptik argümanlar ortaya koyulduktan sonra aşırı skeptisizmin epistemolojik çıkmazda olduğu; ancak ılımlı skeptisizmin bazı varsayımlara tutunarak bu çıkmazdan kurtulabildiği iddia edilecektir. Böylece skeptisizme yönelik olumsuz eleştiriler ılımlı skeptisizmle haksız bir konuma girecektir. Başka bir deyişle skeptisizmi inkarcılıkla suçlamanın hatalı ve eksik olduğu ortaya çıkacaktır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Nurten Öztanrıkulu Özel

Nurten Oztanrikulu Ozel is a doctor on philosophy. She received her doctorate in Philosophy from Istanbul University. Her research interests include epistemological problems, specially at modern times. She has some publishing essays.

References

Akoğlu, S. (2006). Cicero’da Tanrı, İnanç ve Yazgı: Özgür İstenç’te Assensio’nun Yeri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi.

Arslan, A. (2010). İlkçağ Felsefe Tarihi (Cilt 4). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Atbakan, U. B. (2017). Nietzsche’de Güç İstemi ve Perspektivizm Kavramları Bağlamında Ahlak ve Yaşamın Olumlanması Sorunu. Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi.

Chisholm, R. M. (2011). “Bilgi Nedir?”, Epistemoloji Temel Metinler. (Çev. ve Ed. Hasan Yücel Başdemir). Ankara: HititKitap Yayınevi, 115-130.

Cinelli, A. (1993). “Nietzsche, Relativism and Truth”. Auslegung, 19, 1, 35-45.

Cuneo, T. (2007). “Epistemic Nihilism”, The Normative Web: An Argument for Moral Realism. Oxford: Oxford University Press

Feldman, R. (1998). “Naturalism in Epistemology”, Euramerica, Vol. 28, No. 3, 1-38.

Gascoigne, N. (2002). Scepticism. Chesham: Acumen Publishing.

Gettier, E. (2011). “Gerekçelendirilmiş Doğru İnanç Bilgi midir?”, Epistemoloji Temel Metinler. (Ed. ve Çev.Hasan Yücel Başdemir). Ankara: HititKitap Yayınevi, 49-53.

Groarke, L. (1990). Greek Scepticism: Anti-Realist Trends in Ancient Thought. Montreal: McGill-Quenn’s University Press.

Hankinson, R. J. (1995). The Sceptics: The Arguments of The Philosophers. (Ed. Ted Honderich). London&New York: Routledge.

Hume, D. (2007). An Enquiry Concerning Human Understanding. (Ed. Peter Millican). New York: Oxford University Press.

Hume, D. (2009). İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme. (Çev. Ergün Baylan), Ankara:BilgeSu.

Iannone, A. P. (2001). Dictionary of World Philosophy. London&New York: Routledge.

Jones, W. E. (2000). “Can We İnfer Naturalism From Scepticism?”, The Philosophical Quarterly, Vol. 50, No. 201, USA: Blackwell Publishers, 433-451.

Keeton, M. T. (1962).“Scepticism”, in The Dictionary of Philosophy. (Ed. Dagobert D. Runes). New York: Philosophical Library.

Liddell H. G. & Scott R. (1996). A Greek-English Lexicon. Oxford: Clarendon Press.

Luis B. J. (1997). “Scepticism and Science in Descartes”, Philosophy and Phenomenological Research, Vol. 57, No. 4, 743-772.

Musgrave, A. (2013). Sağduyu, Bilim ve Şüphecilik: Bilgi Kuramına Tarihsel Bir Giriş. (Çev. Nur Küçük). İstanbul: İthaki Yayıncılık.

Nietzsche, F. (1968). The Will to Power. (Trans. Walter Kaufmann & R. J. Hollingdale). New York: Vintage Books.

Öymen, Ö. K. (2009). “Kuşkuculuk Bağlamında Pironculuk-Hume-Nietzsche İlişkisi”, Baykuş Felsefe Yazıları Dergisi, Sayı:4. İstanbul: Alef Yayınevi, 290-302.

Popkin, R. H. (1960). The History of Scepticism from Erasmus to Descartes. Netherlands: Royal Van Gorcum.

Popkin, R. H. (1970). “Bayle ve Hume”, Felsefe Arkivi. (Çev. Necla Arat). Sayı: 17.

Popkin, R. H. (2003). The History of Scepticism: From Savonarola to Bayle. New York: Oxford University Press.

Sextus E. (2007). Sextus Empiricus: Outlines of Scepticism (Ed. Julia Annas, Jonathan Barnes). UK: Cambridge University Press.

Sextus E. (2010). Kuşkunun Felsefesi. (Çev. Cengiz C. Çevik). İstanbul: Kırkgece Yayınları.

Sommer, A. U. (2006). “Nihilism and Skepticism in Nietzsche”, A Componion to Nietzsche (Ed. Keith Ansell Pearson). USA: Blackwell Publishing, 250-269.

Sosa, E. (1999). “Skepticism” in The Cambridge Dictionary of Philosophy.

Second Edition, (Ed. Robert Audi). New York: Cambridge University Press.

Stough, C. L. (1969). Greek Skepticism: A Study in Epistemology. Los Angeles: University of California Press.

Uslu, F. (2011). “Bilgi ve İnanç Kavramlarının Analizi”, Epistemoloji Temel Metinler. (Ed. Hasan Yücel Başdemir). Ankara: HititKitap Yayınevi, 15-46.

Weintraub, R. (1997). The Sceptical Challenge. London&New York: Routledge.

Williams, M. (2015). “The Agrippan Problem, Then and Now”, International Journal For The Study of Skepticism, 5, 80-106.

Wood, L. (1962). “Epistemology”, in The Dictionary of Philosophy, (Ed. Dagobert D. Runes). New York: Philosophical Library.

Zeller, E. (2008). Grek Felsefesi Tarihi. (Çev. Ahmet Aydoğan). İstanbul: Say.

Downloads

Published

2018-06-29

How to Cite

Öztanrıkulu Özel, N. (2018). Is skepticism an epistemological predicament? &lt;p&gt;Skeptisizm epistemolojik bir çıkmaz mıdır?. Journal of Human Sciences, 15(2), 1291–1305. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5183

Issue

Section

Philosophy