Traditional methods for the protection of mother and baby during birth and after birth<p>Doğum ve doğum sonrasında anne ve bebeğin korunmasına ilişkin geleneksel uygulamalar

Authors

  • Berivan Vargün Ardahan University

Keywords:

Rites Of Passage, Fortieth Day Ritual, Menstruation, İncubus, Birth, Geçiş ritüelleri, , Kırklama, Menstrüasyon, Albasması, doğum

Abstract

Birth, a rite of passage, is a cultural condition as well as a biological phenomenon. Changes in humans’ social status are expressed in ritual ways at birth- which causes cultural changes and transformations, and several practices of avoidance, refrainment and protection are observed. This study investigates the beliefs, rituals and practices in relation to protecting the mother and the baby at birth and after birth in Harran, Bozova and Eyyubiye districts of Şanlıurfa. Several beliefs and practices were developed in the region to protect and heal the mother and the baby at birth and in the period following birth. It was found that practices in relation to protection, avoidance, refrainment and healing at birth and after birth were still continuing in Harran, Bozova and Eyyubiye districts as in the past. The study, based on field study, was conducted with 68 women in the first week of July 2016. This paper presents findings about beliefs, ritual and practices in relation to protecting the mother and the baby at birth and after birth.

 Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.  

Özet

Geçiş ritüellerinden biri olan doğum, biyolojik bir olgu olmasının yanı sıra kültürelde bir durumdur. Kültürel değişim ve dönüşümlere sebep olan doğum evresinde, insanların toplumsal statülerindeki değişim, törensel yollarla ifade edilir ve bu durum karşısında pek çok sakınma kaçınma ve korunma pratikleri gerçekleştirilir. Çalışmamızda Şanlıurfa’nın Harran, Bozova ve Eyyübiye ilçelerinde doğum ve doğum sonrasında anne ve bebeğin korunmasına ilişkin inanç, ritüel ve uygulamaların neler olduğu araştırılmıştır. Harran, Bozova ve Eyyübiye ilçelerinde doğum ve doğum sonrasına yönelik korunma, kaçınma, sakınma ve sağaltıma ilişkin pratiklerin geçmişte olduğu gibi halen devam ettiği saptanmıştır. Alan araştırmamıza dayalı çalışmamız 2016 yılında Temmuz ayının ilk haftalarında Şanlıurfa iline bağlı Bozova, Eyyübiye ve Harran ilçelerinde yaşayan 68 kadınla kendi evlerinde gerçekleştirilmiştir. Makalede doğum ve doğum sonrasında anne ve bebeğin korunmasına ilişkin inanç, ritüel ve uygulamaların neler olduğuna ilişkin bulgular yer almaktadır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Berivan Vargün, Ardahan University

Dr. University Member (Ardahan University, Department of Sociology)

References

Acıpayamlı, O. (1962), Anadoluda Nazarla İlgili Bazı Adet ve İnanmalar, A.Ü. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Dergisi. Sayı:1-2, Cilt:20, S.1-40.

Aksoy Sugiyama, C. (2014), Üremeye Dair Yaygın Söylemler: Ortadoğu Bağlamında Türkiye’yi Yeniden Değerlendirmek, Antropoloji. Sayı: 28, S. 1-27.

Atay, T. (2009), Din Hayattan Çıkar (Antropolojik Derlemeler), (2.Baskı),1 İstanbul, İletişim Yayınları.

Ateş, M.(2014), Mitolojiler ve Semboller , (4. Baskı), İstanbul, Milenyum Yayınları.

Bulut, M. (2010). Mardin’de Albastıdan Korunma Biçimleri. Folklor/Edebiyat.4/16, 15-24.

Bulut, M. (2014). Kavak İlçesi ve Köylerinde Doğum Sonrası Uygulamalar: Anne ve Bebeğe yönelik Duyulan Korkular ve Sağaltım Yolları. International Journal of Human Sciences. 11(2), 420-430.

Bulut,M. (2017) Geçiş Ritüellerinden Doğum: Sağaltım Yolları, Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 12/21, p. 121-132.

Demren, Ö. (2008). Halk Hekimliğinde Ocaklar ve Şamanizm, Folklor/Edebiyat, Cilt 14, Sayı 56, s.185-210.

Eliade, M. (1992) İmgeler Simgeler, (1. Baskı), Ankara, Gece Yayınları.

Eliade, M. (1992) Mitlerin Özellikleri , (1. Baskı), Ankara, Gece Yayınları.

Emiroğlu, Kudret ve Suavi Aydın. (2009) Antropoloji Sözlüğü, Ankara, Bilim ve Sanat Yayınları.

Freud, S. (2002) Totem ve Tabu, (Çev. K. Sahir Sel), İstanbul: Sosyal Yayınları.

Gezon,L.;Kottak, C.(2016) Kültür, (2.Baskı), Çev. Ed: Gürsoy,A. Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.

İnan, A. (1972) Tarihte ve Bugün Şamanizm Materyaller ve Araştırmalar. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.

Kalafat, Y. (2000). Türk Dünyası Karşılaştırmalı Türkmen Halk İnançları. Sosyal Antropoloji Araştırmaları. Ankara: Asam Yayınları.

Kottak, C. P. (2013), Antropoloji İnsan Çeşitliliğinin Önemi, (Çev Edit.:Atamtürk, D., Duyar, İ.), Ankara, De Ki Basım Yayın Ltd.Şti.

Kümbetoğlu, B. (2015), Sosyolojide ve Antropolojide Niteliksel Yöntem ve Araştırma (4.Basım), İstanbul, Bağlam Yayınları.

Leach, M. (Ed.). (1972), Standart Dictionary of Folklore, Mythology and Legend, New York: FunkandWagnalls.

Morrıs, B. (2004) Din Üzerine Antropolojik İncelemeler (Bir Giriş Metni), Çev: Atay, T. Ankara, İmge Kitabevi Yayınları.

Obeseyekere, G. (2011) Kültürün İşleyişi Psikanaliz ve Antropolojide Sembolik Dönüşüm, İstanbul, Doruk Yayımcılık.

Örnek, S.V. (1995), 100 Soruda İlkellerde Din, Büyü, Sanat Efsane, İstanbul, Gerçek Yayınevi.

Örnek, S.V. (2015), Geleneksel Kültürümüzde Çocuk, Ankara, Bilgesu Yayınları.

Örnek, S.V. (1995),Türk Halk Bilimi, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları.

RASHİD, Sabina F., Stephanie MICHAUD. (2000) “Female Adolescents and Sexuality: Notions of Honour, Shame, Purity and Pollution during the Floods”, Disasters, 24(1): 54-70.

Türk, H.( Millî Folklor, 2012, Yıl 24, Sayı 94. 92 Hatay Türbe İnancının Sağlık Antropolojisi Açısından İncelenmesi, Millî folklor Dergisi, Millî Folklor, 2012, Yıl 24, Sayı 94.

Van Gennep, A. (1960) The Rites of Passage ( A Classic Study of Cultural Celebrations), The University of Chicago Press, Printed in United States of America.

Vargün, B. (2017), Üzerlik Bitkisi Çevresinde Gelişen İnançlar ve Uygulamalar (Bozova, Eyyübiye ve Harran Örnekleri, International Journal of Human Sciences, Vol.14, No:2 P:1082-1092.

Downloads

Additional Files

Published

2018-05-12

How to Cite

Vargün, B. (2018). Traditional methods for the protection of mother and baby during birth and after birth&lt;p&gt;Doğum ve doğum sonrasında anne ve bebeğin korunmasına ilişkin geleneksel uygulamalar. Journal of Human Sciences, 15(2), 870–880. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5309

Issue

Section

Anthropology