Cultural explanations about meaning and signification in music<p>Müzikte anlam ve anlamlandırmaya ilişkin kültürel açıklamalar
Keywords:
Meaning, signification, culture, musical code and competence, Anlam, anlamlandırma, kültür, müziksel kod ve yeterlilikAbstract
Taking music as a text and trying to understand it requires being a part of a culture. Because music is the most important cultural form of “a” culture. Meaning and signifying are the communication itself. The unknowns cultural symbols such as a sign, symbol, password, etc. are cognitively and emotionally contented in individuals. The concept of meaning that can not be considered separately with taste can be thought societally and differently and individually and contextually. This work focuses on the formation of musical meaning, the different types of meaning and signfying.
Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.Özet
Bir metin olarak müziği ele almak ve bu metni anlamaya çalışmak, verili bir kültürün parçası olmayı gerektiriyor. Çünkü müzik “bir” kültürün kültürel biçimlerinden en önemlisidir. Anlam ve anlamlandırma iletişimin ta kendisidir. Verili bir kültüre ait simge, sembol, şifre gibi bilinmezler, bilişsel ve duygusal içerik olarak bireylerde karşılık bulur. Beğeni ile birlikte ayrı düşünülemeyecek anlam kavramı toplumsal olarak belirlenip bireysel ve bağlamsal olarak farklı şekillerde düşünülebilmektedir. Bu çalışma müziksel anlamın oluşumu, anlamın ve anlamlandırmanın farklı çeşitleri üzerinde duruyor.
Downloads
Metrics
References
Bouerdieu, P. (1996) Toplumbilimin Sorunları, (çev. Işık Ergüden), İstanbul, Kesit Yayınları
Brackett, D. , (1999) Interpreting Popular Music, Cambridge, Cambridge Univ. Press. 2002), “Musical Meaning: Genres, Categories and Crossover”, Popular Music Studies,
Çerezcioğlu, A.B. (2007) Bülent Ortaçgil Müziğinde Oyun Teması ve Simgesel Anlamlar, İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ed: D. Hesmondhalgh-K. Negus, Oxford, Oxford Univ. Pr.
Erol, Ayhan (2002), Popüler Müziği Anlamak: Kültürel Kimlik Bağlamında Popüler Müzikte Anlam, İstanbul, Bağlam. 1996), “Mehterhane ve Toplum”, Tarih ve Toplum 154:28-35.
Fiske, J. (1996), İletişim Çalışmalarına Giriş, (çev. Süleyman İrvan), Ankara, Ark Yayınları.
Oskay, Ünsal (1993), Kitle İletişimin Kültürel İşlevleri, İstanbul, Der Yayınları.
Özer, Yetkin (1997), Bilim Perspektifinde Müzik, İzmir, Dokuz Eylül Yayınları.
Keammer, John E. (1193), Music in Humanlife, Anthroplogical Perspectives on Music, Austin: University of Texas Press, (çev. Yetkin Özer-yayınlanmadı).
Middleton, R. (1997), Studying Popular Music, Philadelphia, Open Univ. P.
Sakar, Mümtaz Hakan (2014), Rock ve Özlem Tekin, Ankara, Gece Kitaplığı.
Sakar, M.H. ve Maba, A (2015), Ortaokul Öğrencilerinin Müziksel Tercihleri ve Dinleme Pratikleri, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, cilt:8, Sayı:36, sayfa, 980-996.
Saussure, F. (1985), Genel Dilbilim Dersleri, C. Bally-A. Sechehaye, çev. Berke Vardar, Ankara, Birey ve Toplum Yayınları.
Yengin, Hülya; Medyanın Dili: İletişime Kuramsal Bir Yaklaşım, Birinci Basım, Der Yayınları, İstanbul, 1996,
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.