The transform of the ımage of woman to Snow White movies from Grimm Tales to millenium Cinema

Grimm Masallarından milenyum sinemasına Pamuk Prenses filmlerinde kadın imajının dönüşümü

Authors

Keywords:

Grimm brothers, Snow White, Tarsem Singh, Rupert Sanders, Mirror, Snow White and the Hunstman, Intermediality, Grimm Kardeşler, Pamuk Prenses, Pamuk Prenses’in Maceraları, Pamuk Prenses ve Avcı, medyalararasılık

Abstract

The tale which is a narrative that hasn’t an author appeared as oral custom in the begining has become an important representative as an epic style in the written literatüre. The cinema which is qualified as the 7th art is a new art in comparison with the tale. And it comes forward as the most efficient and the most effective media of the modern World. Two important art , literature and cinema are linked to each other. The first goal of these arts is to show up mental behaviours of human and the realities of lives and to make it feel to the crowd of people.

The Snow White, printed in 1812 by Grimm Brothers is adapted to ‘’the adventures of the snow White’’ and ‘’The snow White and the hunter’’ by Tarsem Singh and Rupert Sanders in 2012. Those versions have the common contents with the tale. The snow White is observed that it has a big change even if the directors hold the content of tale with regard to place and time. The transform of the image of woman will be searched as part of ‘the snow white’’ in those versions from the literature to the cinema.

Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

 

Özet

Başlarda sözlü gelenekte meydana çıkıp yazanı belli olmayan (anonim) bir anlatı türünün adı olan masal, daha sonra yazılı edebiyat içinde yer edinerek epik türün önemli bir temsilcisi haline gelmiştir. Yedinci sanat olarak nitelendirilen sinema ise yaklaşık yüzyıllık geçmişiyle, arkaik çağlardan günümüze kadar varlığını koruyan epik bir edebi tür olan masala göre daha yeni bir sanat dalı olup, (post)modern dünyanın en etkin ve etkili medyalarından biri olarak öne çıkar. İki önemli sanat dalı olan edebiyat ve sinema birbirlerine kaynaklık eder. İki sanat dalının öncelikli amacı; insan hayatının gerçeklerini, kişinin ruhsal hareketlerini gözler önüne sermek ve hitap edilen kitleye bunu hissettirmektir.

Ünlü Alman Grimm Kardeşler tarafından derlenerek 1812’de basılan “Pamuk Prenses” (“Schneewitchen”) masalı, 2012 yılında peş peşe Tarsem Singh ve Rupert Sanders adlı iki ayrı yönetmen tarafından “Pamuk Prenses’in Maceraları” ve “Pamuk Prenses ve Avcı” adlarıyla sinemaya uyarlanmıştır. Bu uyarlamalar tematik açıdan genel hatlarıyla masalla ortak içeriğe sahip sayılır.  Yönetmenler eserin içeriğine her ne kadar zaman ve mekan unsurları bakımından sadık kalsa da, Pamuk Prenses adlı ana kadın figürün 19. yüzyıldan günümüz milenyum dünyasına büyük bir değişikliğe uğradığı gözlenir. Medyalararası nitelikteki çalışmada; edebiyattan sinemaya yapılan bu uyarlamalarda Pamuk Prenses ekseninde kadın imajının dönüşümü araştırılacaktır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Funda Kızıler Emer, Sakarya University

Assoc. Prof. Dr., Sakarya University

Kübra Kerimustaoğlu

Sakarya University

References

Abisel, N. (2006). Sessiz Sinema, Ankara: De Ki Yayınevi.

Aytaç, G. (2001). Yeni Alman Edebiyatı Tarihi. İstanbul: Multilingual Yayın Evi.

Berger, J. (1999). Görme Biçimleri. Çev. Yurdanur Salman, İstanbul: Metis Yayınları.

Çayıroğlu, D. (2014). “Sinemada Kamusal/ Özel Alan Ayrımı Örneği: Demir Leydi”. FE Dergi: Feminist Eleştiri, Cilt 6, Sayı 1, 68-75.

Demirer Şahin, D. (2014). Seçilmiş Grimm Masallarında Kadın Figürü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Erzurum.

Emer Kızıler, F. (2017). “Hertha Kraeftner’in Metin Evreni ve Son Yaratıcılık Evresinden Seçilmiş Bir Şiiri. International Journal of Language Academy, Volume 5/8, 127-142.

Frenzel H.A. U. E. (1987). Daten deutscher Dichtung Chronologischer Abriß der deutschen Literaturgeschichte. Bd. 1, München: DTV.

Grimm B. (1961). “Schneewitchen”, Kinder- und Hausmaerchen, Berlin: Aufbau Verlag. s. 237-246.

Gülşen, E. (2016). Sinemanın Kökleri. Anlam Arayışında Sanat ve Sinema. İstanbul: İnsanart.

Güneş, H. (2006). Grimm Masallarının Çocuklar Üzerindeki Etkileri (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Jung., & Carl G. (1965). Über die Psychologie des Unbewussten. Zürich und Stuttgart: Rascher Verlag.

Kale, Ö. (2010), “Edebiyat Sinema İlişkisi”. Uluslar Arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 3, Sayı 14.

Kayaoğlu, E. (2009). Edebiyat Biliminde Yeni Bir Yaklaşım: Medyalararasılık. Selenge Yayınları. İstanbul.

Keleş, A. (2016). Franz Kafka’nın Dava ve Şato Romanları’nın Film Uyarlamaları Örneğinde Edebiyat İle Film Arasında Medyalararasılık İlişkileri. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmış Doktora Tezi, Sakarya.

Keleş, A. (2017). “Medyalararası Bir Yaklaşımla Uyarlama Filmler ve Edebiyat Öğretimi”. Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi (The Journal of Social and Cultural Studies). Cilt/Volume: III, Sayı/Issue: 6, Yıl/Year: 2017, 165-176.

Kızıler, F. (2009). “Geçmişten Günümüze Türkiye'de ve Batıda Kadın Hareketleri”. Sakarya Üniversitesi. Uluslararası - Disiplinlerarası Kadın Çalışmaları Kongresi. 1. Cilt, 368-379.

Luhmann, N. (1995), Die Kunst Der Gesellschaft, Suhrkamp Verlag, Frankfurt am Main.

Moen, K. (2013). Films and Fairy Tales-The Birth of Modern Fantasy, London/ New York: I.B. Taurus.

Moran, B. (2006). Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İstanbul: lletişim Yayınları.

Morin, E. (2005). The Cinema or the Imaginary Man-An Essay in Sociological Anthropology, Çev. L. Mortimer. University of Minnesota Press.

Norman, B. (1997). Yüzyılın En İyi 100 Filmi, İstanbul: Afa Yayınları

Pirim Şan, S. (2000). Günter Grass’ın “Die Blechtrommel” Adlı Romanının Sinemaya Uyarlanması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.

Rothmann Kurt (2003), Kleine Geschichte der deutschen Literatur. Stuttgart: Reclam Ver.

Sarı, A., & Akyıldız E. (2008). Cemile . Masalların Psikanalizi, Ankara: Salkım Söğüt Dizgi Evi.

Sekmen, M. (2017). “Masallar ve ‘Anlat İstanbul’ Filminin Toplumsal Cinsiyet Eleştirisi”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Eylül 21(3), 827-845.

Tarkovski, A. (1986). Mühürlenmiş Zaman. Çev. F. Ant. Agora Kitaplığı İstanbul, 2008.

Tunalı, D. (2017). “Popüler Masallardan Sinemaya Yapılan Uyarlamalarda Kültürel Antropolojik Süreklilik ve Dönüşüm”. Uluslar Arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 10, Sayı 49, 362-372.

Ulağlı, S. (2006). “İmgebilim Referansları Işığında Ermeni Soykırım İddiaları ve Batı Sineması”. II. Uluslararası Karşılaştırmalı Edebiyatbilim Kongresi. Cilt: 2, 07-08.Eylül, Sakarya: Sakarya Üniversitesi Basımevi, 279-284.

Yaşartürk, G. (2006). "Feminist Eleştiri ve Kadının Sunumu," Sinemasal, No. 14, 24-25.

Yılmaz, M. (2009). Yazınsal Türler, Konya: Çizgi Yayınları.

Wılpert, G. von (1989). Sachwörterbuch der Literatur. Stuttgart: Kröner Verlag.

Zimmermann, M. (2001). Einführung in die literarischen Gattungen. Berlin: Transparent Verlag.

İnternet Kaynakları:

http://www.aljazeera.com.tr/haber/tarsem-singhden-selfless (Erişim Tarihi: 28.Şubat. 2019 07:23:12).

http://aktuelsinema.com/filmler-yonetmen/rupert-sanders/ (Erişim Tarihi: 27.Mart.2019 11:18:05).

http://www.karabatakdergisi.com/dosya/edebyat-ve-snema (Erişim Tarihi: 1 Ocak 2019 09:05:10).

http://www.mimesis-dergi.org/2015/05/oyunculuk-tarihinde-kadinin-yeri/(Kemal Oruç) (Erişim Tarihi: 28 Mar 2019 20:28:43).

Downloads

Published

2019-05-07

How to Cite

Kızıler Emer, F., & Kerimustaoğlu, K. (2019). The transform of the ımage of woman to Snow White movies from Grimm Tales to millenium Cinema : Grimm Masallarından milenyum sinemasına Pamuk Prenses filmlerinde kadın imajının dönüşümü. Journal of Human Sciences, 16(2), 525–542. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/5729

Issue

Section

Language and Literature