Clothing problems and expectations of pregnant women

Hamile kadınların giyim problemleri ve beklentileri

Authors

  • Hande Ecem Buluş
  • Meyrem Arga Şahinoğlu Ankara Hacı Bayram Veli University

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v17i2.5985

Keywords:

Moda, Giyim, Hamile Giyimi, Hamilelik

Abstract

Pregnancy period is an important and special process due to the physiological, psychological, social changes that occur before and after birth and the change in body appearance.  In this process, it is very important for pregnant women to look beautiful in clothes and feel comfortable. Accordingly, it is aimed to determine the preferences, problems and expectations of pregnant women regarding pregnant clothes.

Pregnant women living in Ankara province are the population of the research using screening method; the sample consists of 247 pregnant women selected by the purposive sampling method.  A questionnaire was prepared to collect data in the research. The data obtained as a result of the survey were analyzed using statistical methods and interpreted over tables. As a result of the research; pregnant women are expensive when purchasing maternity clothes and are not suitable for the body; while using maternity clothes, it is concluded that the colors of the fabrics fade and whether the clothes can be worn comfortably or not.

​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.

Özet

Hamilelik dönemi, doğum öncesinde ve sonrasında yaşanan fizyolojik, psikolojik, sosyal değişimler ve vücut görüntüsünde yaşanan değişiklik nedeniyle önemli ve özel bir süreçtir. Hamile kadınların bu süreçte giysilerin içinde güzel görünmek ve kendilerini rahat hissetmeleri oldukça önemli olmaktadır. Bu doğrultuda hamile kadınların hamile giysilerine ilişkin tercihleri, sorunları ve beklentilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Tarama yönteminin kullanıldığı araştırmanın evrenini, Ankara ilinde yaşayan hamile kadınlar; örneklemini ise amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 247 hamile kadın oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla anket hazırlanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerden faydalanılarak analiz edilmiş ve tablolar üzerinden yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; hamile kadınların, hamile giysisi satın alırken pahalı olması ve vücuda uygun giysi olmaması; hamile giysisi kullanırken ise, kumaşların renklerinin solması ve giysilerin rahat giyilip çıkarılmaması konularında sorun yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Hande Ecem Buluş

Ph.D.  Student  in  Fashion Desing Department,  Ankara Hacı Bayram Veli University,  Graduate Education İnstitute

Meyrem Arga Şahinoğlu, Ankara Hacı Bayram Veli University

2Assoc. Prof. Dr., Ankara Hacı Bayram Veli University, Faculty of Art and Design, Fashion Design Department

References

Aktan, B. (2015). Klinik Pilates Egzersizleri ve Doğuma Hazırlık Eğitiminin Sadece Doğum Eğitimine Göre Doğum Sonuçları Üzerine Etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Balcı, A. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Crane, D. (2003). “Moda ve Gündemleri” Giyimde Sınıf, Cinsiyet Ve Kimlik. (Çev. Ö. Çelik). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Çeğindir, N. Y. (2011, 4-6 Mayıs). Hamile Kadın Ölçülerinin Vücut Şekillerine Göre İncelenmesi. 4. Uluslararası Bir Bilim Kategorisi Olarak Kadın: Edebiyat, Dil, Kültür, Sanat, Peyzaj ve Tasarım Çalışmalarında Kadın Sempozyumu, Malatya.

Daloğlu, A. , G. (2012). Gebelik ve Depresyonun Bilişsel İşlevler Üzerine Olan Etkisinin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi, Atatürk Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Erzurum.

Demircanlı, Ü. (1998). Ekolojik Üretim ve Çevre İlişkileri. Tekstil Konfeksiyon, 2, 17-29.

Demirlikan, Ş. (2015). 35 Yaş Sonrasında Hamileliğe Dair Yaşantılar: Öznel ve Medikal Bir Deneyim Olarak Hamilelik. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Günbulut, A. (2016). Antik Dönemden Günümüze Hamile Giysileri. Akdeniz Sanat Dergisi, 9(18), 30-49.

Karasar, N. (2014). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Koca, E. (2007). Beyin Felçli (SP) Çocukların Giyinme Becerilerinde Giysiden Kaynaklanan Problemlerin Belirlenmesi ve Örnek Bir Uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Mızrak, Ş. ve Güzel, S. (2011). Hamilelerde Giyim Problemleri ve Tercihleri. Electronic Journal of Vocational Colleges, 58-67.

Özdamar, K. (2002). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Etam Matbaa.

Popescu, G., Mocenco, A. ve Olaru, S. Innovative Clothing Design For Women During Pregnancy.

Erişim adresi: http://textile.webhost.uoradea.ro/Annals/Vol%20XVI-Nr.%202-2015/Art.nr.113-pag.67-72.pdf

Sarkar, J. ve Rasel, S. (2017). Maternity Clothing- A Comprehensive Review. Mart.

Erişim adresi:http://textilefocus.com/maternity-clothing-comprehensive-review/

Selvioğlu, E. (2011). Hamile Giysilerinde Kalıp Formundan Kaynaklanan Problemlerin İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Shang, Y. ve Hu, X. (2015). Ergonomic maternity dress design. 6th International Conference on Applied Human Factors and Ergonomics (AHFE 2015) and the Affiliated Conferences. S.187-191.

Erişim adresi: file:///C:/Users/dell/Downloads/Ergonomic_Maternity_Dress_Design.pdf

Şen Kılıç, A. , Tama, D. ve Öndoğan, Z. (2014, 2-5 Nisan). Hamile Giysilerinde Karşılaşılan Problemler. XIII. Uluslararası İzmir Tekstil ve Hazır Giyim Sempozyumunda sunuldu, İzmir.

Tyagi, I., and Singh, A. (2017). Designing Fashionable Functional Clothing for Pregnant Women. Journal of Basic and Applied Engineering Research, Volume 4, Issue 1; January-March, pp. 33-35.

TÜİK. Erişim adresi: http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do;jsessionid=hWRXpRXbQVYWVFv4yh6yqNyY7NbTlVSnKV7pG4h4g1SLynBn2jbT!460047510?id=30696

Türkdemir, P. (2013). Annelerin 0-2 Yaş Bebek Giysilerinde Aradıkları Özellikler. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Üstdal, M. ve Özgüven, T. (1997). Hekimlikte Biyokimya. İstanbul: Barış Kitapevi.

Üstün, G. , Ağaç, S. ve Yaşar Çeğindir, N. (2006). Hamile Kadınların Giyim Ürünlerinden Beklentileri. Gazi Üniversitesi 12. Ulusal Ergonomi Kongresi. Ergonomi’de Yeni Gelisen Stratejiler Teknolojiler ve Sektörel Uygulamalar Bildiriler, Ankara

Downloads

Published

2020-05-18

How to Cite

Buluş, H. E., & Arga Şahinoğlu, M. (2020). Clothing problems and expectations of pregnant women : Hamile kadınların giyim problemleri ve beklentileri. Journal of Human Sciences, 17(2), 659–672. https://doi.org/10.14687/jhs.v17i2.5985

Issue

Section

Fashion Design