Design courses in online education: Vocational school students’ opinions on design lessons in the online education process
Online eğitimde tasarım dersleri: Meslek yüksekokulu öğrencilerinin online eğitim sürecindeki tasarım derslerine ilişkin görüşleri
DOI:
https://doi.org/10.14687/jhs.v19i3.6311Keywords:
Tasarım eğitimi, Meslek Yüksekokulu, online eğitim, önlisansAbstract
Çalışmanın problemini pandemi döneminde online gerçekleştirilen tasarım derslerinin etkinlik ve verimliliğinin sorgulanması oluşturmaktadır. Meslek yüksekokulu tasarım odaklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin, alanlarında çok önemli ve yadsınamaz yere sahip olan tasarım derslerinin online eğitim sürecindeki durumu hakkındaki görüşlerini belirlemeyi amaçlayan çalışmanın katılımcılarını Eskişehir Teknik Üniversitesi Porsuk Meslek Yüksekokulu’nda 2020-2021 Güz ve Bahar Döneminde Masaüstü Yayıncılık dersini alan, daha önce de tasarım odaklı dersler aldığı bilinen Basım ve Yayım Teknolojileri Programı ile Grafik Tasarımı Programı öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma, mevcut durumun betimlendiği ve yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile verilerin değerlendirildiği nitel durum çalışması olarak modellenmiştir. Veriler, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi sonunda gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşme verilerinden oluşmaktadır. Elde edilen veriler Nvivo12 programı aracılığıyla tematik analiz şeklinde gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda “Online eğitimde teorik ve uygulamalı derslerin işlenişine ilişkin görüşler” ve “Online eğitimde gerçekleştirilen uygulamalı tasarım derslerine ilişkin görüşler” şeklinde iki ana temaya ulaşılmış ve değerlendirilmiştir.
Çalışmada, literatürde yer alan ve farklı örneklem grupları ile yapılan diğer çalışmaların sonuçlarıyla paralel şekilde önlisans öğrencilerinde de sosyalleşme, motivasyon ve konsantrasyon eksikliği, malzeme temini, teknolojik yetersizlikler, donanım eksikliği konuları öne çıkan değerlendirmeler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte farklı olarak önlisans öğrencilerinin istihdam edilebilirliği için çok önemli bir kazanım olan deneyim eksikliği yönündeki değerlendirmeler öne çıkmaktadır.
Anahtar kelimeler: Tasarım eğitimi, Meslek Yüksekokulu, Online eğitim, Ön lisans
Abstract
The problem of the study is to question the effectiveness and efficiency of design courses conducted online during the pandemic period. The study aims to determine the opinions of students studying in design-oriented departments of Vocational school about the state of design courses, which have a very important and undeniable place in their field, in the online education process. Students who were studying at Eskişehir Technical University Porsuk Vocational School, including Printing and Publishing Technology Program, Graphic Design Program, who have studied Desktop Publishing in the fall and Spring period of 2020-2021 and have studied design-oriented courses before. The study is modelled as a qualitative case study in which the current situation is described, and the data are evaluated using a semi-structured interview method. The data consists of semi-structured interview data conducted at the end of the spring semester of the 2020-2021 academic year. The data obtained were carried out in the form of thematic analysis through the program of Nvivo 12. In this context, two main themes were reached and evaluated as” Opinions on the processing of theoretical and applied courses in online education” and “Opinions on applied design courses conducted in online education".
As a result of the study, in parallel with the results of other studies in the literature and conducted with different sample groups, the issues of socialization, lack of motivation and concentration, material supply, technological inadequacies, and lack of equipment in associate degree students are among the prominent evaluations. However, on the other hand, evaluations in the direction of "lack of experience", which is a very important gain for the employability of associate degree students, come to the fore.
Key words: Design education, Vocational School, Online education, Associate degree
Downloads
Metrics
References
Creswell, J.W. (2014). Araştırma deseni. (Çev: S. B.Demir). Ankara: Eğiten Kitap.
Eroğlu, F. ve Kalaycı N. (2020). Üniversitelerdeki zorunlu ortak derslerden yabancı dil dersinin uzaktan ve yüz yüze eğitim uygulamalarının karşılaştırılarak değerlendirilmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 18(1), 236-265.
Kahraman, M. E. (2020). COVID-19 Salgınının Uygulamalı Derslere Etkisi ve Bu Derslerin Uzaktan Eğitimle Yürütülmesi: Temel Tasarım Dersi Örneği. İMÜ Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, 6(1), 44-56.
Karagöl, R. ve Aksoy, Ş (2020). Grafik Tasarım Eğitiminin Çağın Gereklerine Uygunluğuna İlişkin Öğretim Elemanlarının Görüşleri. Journal of Arts, 3(2), 67-84.
Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi: kavramlar ilkeler teknikler. (31. Baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Subaşı, M. ve Okumuş, K. (2017). Bir araştırma yöntemi olarak durum çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 419-426.
Türkkan, H. (2021). Yüz Yüze ve Uzaktan Eğitim ile Verilen Grafik Tasarım Proje Derslerinin Değerlendirilmesi. Sanat Dergisi, 37, 95-104.
Uçar, T.F. (1993). Ambalaj Tasarımlarının Grafik Tasarım İçindeki Yeri ve Tasarım Evrelerinin İncelenmesi. Sanatta Yeterlik Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
Yamamoto, T. G. ve Altun, D. (2020). Coronavirüs ve Çevrimiçi (Online) Eğitimin Önlenemeyen Yükselişi. Üniversite Araştırmaları Dergisi, 3(1), 25-34.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2018). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (11. Baskı). Ankara: Seçkin Akademik ve Mesleki Yayınlar.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Journal of Human Sciences
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.