Visual - perceptual inquiry based on social design on social media: The example of migration and culture
Sosyal medyada sosyal tasarım odaklı görsel – algısal sorgulama: Göç ve kültür örneği
DOI:
https://doi.org/10.14687/jhs.v20i1.6335Keywords:
Social media, Social design, Visual – perceptual inquiry, Migration and culture, Design-based research, Sosyal medya, Sosyal tasarım, Görsel – algısal sorgulama, Göç ve kültür, Tasarım tabanlı araştırmaAbstract
The purpose of this study is to present the visual arts teachers and future designers who take the graphic design required program courses in the education department of fine arts education, their views and product evaluation in the process of social media and social design projects that are very important in their field. I In the study, only one of the sub-themes selected under the title of social design was focused on, in this context, an reserach was conducted on the topic of “Migration and Culture”. This study was designed based research on design and was carried out in the spring of 2020-2021 academic year in Anadolu University Faculty of Education Department of Fine Arts Education and Graphic Design Required Program Courses. The study data was collected during the spring period of 2020-2021 academic years during the course and exam period of 16 weeks. In the study, participant observation, focus group interviews, semi-structured interviews, student products, researcher and student diaries, video and audio recordings of lectures were used as qualitative data collection tools. The data of the study were analyzed by multiple and different analysis methods in the form of thematic analysis, descriptive analysis, product-based analysis due to the long-lasting and in-depth nature of the design-based research and has benefited from the program of NVivo12. Within the scope of the findings of the study, it can be said that the opinions of visual arts teacher candidates in the process of social media and social design-oriented studies, which are very important in their fields, have gained the gains that the study wants to gain and put forward products in the direction.
Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.Özet
Bu çalışmanın amacı, eğitim fakültesi güzel sanatlar eğitimi bölümü grafik anasanat atölye derslerini alan görsel sanatlar öğretmen adayları ve geleceğin tasarımcılarının, alanlarında çok önemli olan sosyal medya ve sosyal tasarım odaklı çalışmaları sürecindeki görüşlerini ve ürün değerlendirmesini ortaya koymaktır. Çalışmada sosyal tasarım başlığı altında seçilen alt temalardan sadece bir tanesine odaklanılmış, bu bağlamda “Göç ve Kültür” konusu üzerinden bir inceleme yapılmıştır. Tasarım tabanlı olarak desenlenen bu çalışma, 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Grafik Anasanat Atölye dersleri kapsamında gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde 16 haftalık ders ve sınav süreci boyunca toplanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak katılımcı gözlem, odak grup görüşmeleri, yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğrenci ürünleri, araştırmacı ve öğrenci günlükleri, derslerin video ve ses kayıtları gibi nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın verileri ise tasarım tabanlı araştırmanın uzun süren ve derinlemesine incelenen doğası gereği tematik analiz, betimsel analiz, ürün temelli analiz şeklinde çoklu ve farklı analiz yöntemleriyle çözümlenmiş ve NVivo12 programından faydalanılmıştır. Çalışmanın bulguları kapsamında görsel sanatlar öğretmen adaylarının alanlarında çok önemli olan sosyal medya ve sosyal tasarım odaklı çalışmaları sürecindeki görüşlerinin çalışmanın kazandırmak istediği kazanımları edindiği ve yönde ürünler ortaya koyduğu söylenebilmektedir.
Downloads
Metrics
References
Ağrın, E. (2021). Algı, Sosyal Algı ve Algı Yönetiminin Sosyal Medyada Kullanımı. S. Kurnaz (Ed.). Ankara: İKSAD Yayınevi.
Çalışkan, M ve Mencik, Y. (2015). Değişen dünyanın yeni yüzü: sosyal medya. Akademik Bakış Dergisi, 50, 1-24.
Çelik, N. (2014). Görsel iletişim tasarım eğitiminde sosyal tasarımın gerekliliğine dair araştırma ve bir ders önerisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
İli, K. (2013). Sosyal medya ortam ve araçlarının öğrenci davranışlarına etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Kilis, S., Rapp, C. ve Gülbahar, Y. (2014). Eğitimde sosyal medya kullanımına yönelik yükseköğretim düzeyindeki eğitmenlerin algısı: Türkiye-Almanya örneklemi. Journal of Instructional Technologies & Teacher Education, 3(3), 20-28.
Miles, M. ve Huberman, A. (2016). Nitel veri analizi. (Çev: S. Altun ve A. Ersoy). Ankara: Pegem Akademi.
Özsavaş Uluçay, N. (2021). Tasarım eğitiminde internet ve sosyal medya etkileşimi. AART Tam Bildiri Kitabı, 310-320.
Öztürk, M. F. ve Talas, M. (2015). Sosyal medya ve eğitim etkileşimi. Zeitschrift für die Welt der Türken, 7(1), 101-120.
Peterson, R. ve Herrington, J. (2005). The state of the art of design-based research. World Conference on E-Learning in Corporate, Government, Healthcare, and Higher Education (ELEARN). 24-28 October 2005, Vancouver, Canada.
Şimşek, D. (2019). Türkiye’de Suriyeli mülteci entegrasyonu: zorlukları ve olanaklar. Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi, 4(2), 172-187.
Tepecik, A. ve Çelik, N. (2015). Görsel iletişim tasarımı eğitiminde sosyal tasarımın gerekliliğine dair araştırma ve bir ders önerisi. Başkent University Journal of Education, 2(1), 77-88.
Toğay, A., Akdur, T., Yetişken, İ.C. ve Bilici, A. (2013). Eğitim süreçlerinde sosyal ağların kullanımı bir MYO deneyimi. Akademik Bilişim Konferansı, Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Cilt: 2, 1000-1006.
Türk, E. (2019). Türk basınında Suriyeli göçmenlere ilişkin haberlere yapılan yorumların incelenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21(1), 17-30.
Uluç, G. ve Yarcı, A. (2017). Sosyal medya kültürü. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 52, 88-102.
Uyanık Aktulun, Ö. ve Elmas, R. (2019). 21. yüzyıl okul öncesi öğretmenleri için sosyal medya araçları: muhtemel faydalar. Temel Eğitim Dergisi, 1(4), 6-20.
Wang, F. ve Hannafin, M. (2005). Design-based research and technology-enhanced learning environments. Educational Technology Research and Development, 53(4), 5-23.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2018). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (11. Baskı). Ankara: Seçkin Akademik ve Mesleki Yayınlar.
Yılmaz, A. (2022). Yeni medyada göç odaklı olağandışı durum iletileri üretmeye dayalı görsel – algısal sorgulama: tasarım tabanlı araştırma örneği. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
http1: https://sosyaltasarimplatformu.com/nedir/ (Erişim Tarihi: 22.09.2022)
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Journal of Human Sciences
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.