Examining the relationship between body composition and jumping parameters in female volleyball players

Kadın voleybolcularda vücut kompozisyonu ile sıçrama parametreleri arasındaki ilişkinin i̇ncelenmesi

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v21i1.6463

Keywords:

Sıçrama, Voleybol, Vücut Kompozisyonu, Vücut Kitle İndeksi

Abstract

Purpose: It can be said that the ever-increasing popularity in the volleyball branch and the search for success at professional levels increases the need for training to be aimed at physical and physiological needs. The aim of this study was to examine the relationship between body composition and jumping parameters in elite female volleyball players. Material & Method: The model of the research is the relational scanning model, one of the scanning models. The research group consisted of 9 volunteer professional female volleyball players. The participants' height, body mass index (BMI), fat weight, and body fat percentage (BFP) were measured, and Squat Jump (SJ), active jump (AJ), and hands-free jump tests were performed. Correlation analysis was applied to compare the relationship between body composition and vertical jump parameters.

Findings: A moderate positive relationship was found between BMI and BFP (p=.667; r=.050) and a very low positive relationship was found between BMI and fat weight (kg) (p=.820; r=.007). While a weak negative relationship (p=-.672; r=0.047) was detected between BMI and Squat Jump and Active Jump Power difference (W/kg), no statistical relationship was found between the other parameters.

Results: When the study findings were evaluated, a negative relationship was found between body mass index, body fat percentage, and jump parameters. This situation reveals that, as the fat percentage increases, the jumping performance of athletes decreases. Considering that one of the performance parameters most commonly used by female volleyball players is jumping, the result of the study is that improving body composition at a level that will increase performance will contribute to success.

Özet

Amaç: Voleybol branşında artan ilgi ve profesyonel başarı arayışları doğrultusunda, sporcuların fiziksel ve fizyolojik ihtiyaçlarının ve bunların performans çıktılarına etkilerinin bilinmesi, bu etkilere göre optimal düzeyde çalışmalar oluşturulması, performansın yükseltilmesi ve başarının elde edilmesi için önem taşımaktadır. Bu durum göz önüne alındığında bu çalışmanın amacı elit kadın voleybolcularda vücut kompozisyonu ile sıçrama parametreleri arasındaki ilişkinin incelemesidir. Materyal & Metot: Araştırmanın modeli tarama modellerinden ilişkisel tarama modelidir. Araştırma grubunu toplamda 9 gönüllü profesyonel kadın voleybolcu oluşturmuştur. Katılımcıların boy uzunluğu, vücut kitle indeksi (VKİ), yağ ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi (VYY) ölçülmüş, Squat Sıçrama (SS), aktif sıçrama (AS) ve eller serbest sıçrama testleri uygulanmıştır. İstatistiksel analiz değerlendirmesi için, vücut kompozisyonun dikey sıçrama parametreleriyle ilişkisini karşılaştırmada korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: VKİ ile VYY arasında orta düzeyde pozitif yönde (p=,667; r=,050) VKİ ile yağ ağırlığı (kg) arasında pozitif yönde çok düşük düzeyde (p=,820; r=,007) ilişkiye rastlanılmıştır. VKİ ile Squat Sıçrama ve Aktif Sıçrama Güç farkı (W/kg) arasında ise negatif yönde zayıf düzeyde (p=-,672; r=0,047) ilişki tespit edilirken, diğer parametreler arasında ise istatistiksel olarak bir ilişkiye rastlanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, yapılan çalışmanın bulguları değerlendirildiğinde vücut kitle indeksi ve vücut yağ yüzdesi ile sıçrama parametreleri arasında negatif yönlü bir ilişkiye rastlanmıştır. Bu durum yağ yüzdesinin artması ile sporcuların sıçrama performanslarının azaldığı düşüncesini ortaya çıkartmaktadır. Kadın voleybolcuların en çok en çok kullandığı performans parametrelerinden birinin sıçrama olduğu düşünüldüğünde, çalışmadaki sonuç vücut kompozisyonun performansı arttıracak düzeyde iyileştirilmesinin başarıya katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Akalın, U. (1995). Motiveli sıçrama. Voleybol Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4: 27-29.

Anwar, S. and Noohu, M. M. (2016). Correlation of percentage body fat and muscle mass with anaerobic an aerobic performance in collegiate soccer players. Indian J Physiol Pharmacol, 60(2), 137-144.

Biorci, F., Lucchese, M., Gilli, G., Degan, R., Scandola, M. and Traversi, D. (2021). Analysis of body composition and volleyball performance in athletes of the Italian top league. Austin Sports Med., 6(1):1047

Çelik, S., Örer, G. E., Diler, K. ve Yelken, M. E. (2022). Futbolcuların vücut yağ yüzdesi ile sürat ve dikey sıçrama performansları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 27(4), 313-332.

Çon, M., Akyol, P., Tural, E. ve Taşmektepligil, M. Y., (2012). Voleybolcuların esneklik ve vücut yağ yüzdesi değerlerinin dikey sıçrama performansına etkisi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(2), 202-207.

Esco, M. R., Fedewa, M. V., Cicone, Z. S., Sinelnikov, O. A., Sekulic, D. and Holmes, C. J. (2018). Field-based performance tests are related to body fat percentage and fat-free mass, but not body mass index, in youth soccer players. Sports (Basel), 6(4), 105.

Escudero M., Martín A.P., Montesdeoca, S.S., Ruiz, D.R. and Manso J., (2020). Anthropometric values of spanish beach volleyball players in relation to sports performance level. Revista Brasileira de Medicina do Esporte, 26:206-10.

FIVB. (2021). The federation. Retrieved from https://www.fivb.com/en/thefivb/structure Giddens, S., & Giddens, O. (2005). Volleyball: rules, tips, strategy, and safety. The Rosen Publishing Group.

Günay, M., Sevim, Y., Savaş, S. ve Erol, A. (1994). Pliometrik çalışmaların sporcularda vücut yapısı ve sıçrama özelliklerine etkisi. Hacettepe Ü. Spor Bilimleri Dergisi, 6(2).

Hakkinen, K. (1993). Changes in physical fitness profile in female volleyball players during the competitive season. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 33: 223-230.

Heyward, V. H. and Stolarczyk, L. M. (1996). Applied body composition assesment. Human Kinetics Publishers.

Karasar, N. (2006). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Kosova, M. K., ve Kosova, S. (2021). Sıçrama ve yön değiştirme performansının farklı yaş gruplarındaki voleybolcularda incelenmesi. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 108-117.

Kuru, C. ve Savaş, S. (2009). Üst düzey basketbolcuların hazırlık dönemi süresince bazı fiziksel ve fizyolojik parametrelerinin incelenmesi. CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 67-74.

Letzelter, H. (1986). Krafl training. Deutchland.

Markovic, G., Dizdar, D., Jukic, I., and Cardinale, M. (2004). Reliability and factorial validity of squat and countermovement jump tests. The Journal of Strength & Conditioning Research, 18(3), 551-555.

Mülhfriedel, B. (1987). Trainingslehre, Deutchland.

Orhan, Ö., Yarım, İ., Bilgin, U. ve Çetin, E. (2015). Yüksek irtifanın farklı sıçrama performansları üzerine etkilerinin incelenmesi. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 13(1), 11-15.

Orkunoğlu, O. (1997). Trainer tactics. Ant Matbaası.

Özkan, A., Köklü, Y., Eyuboğlu, E., Fırat, A., Mitat, K. ve Ersöz, G. (2010). Kadın voleybolcularda vücut kompozisyonu, somatotip özellikler, anaerobik performans, bacak ve sırt kuvveti arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 15(4), 23-34.

Sadi, Ö. N. ve Diker, G. (2022). Genç futbolcularda 60° açısal hızlardaki izokinetik kuvvet değerlerinin sıçrama ve sprint performansı ile ilişkisi. Sivas cumhuriyet üniversitesi spor bilimleri dergisi, 3(1), 26-31.

Santos-Lozano, A., Gascón R., López, I. and Garatachea-Vallejo, (2014). Comparison of two systems designed to measure vertical jump height. Revista ınternacional de ciencias del deporte, 10(36):123-30.

Tsukahara, Y., Torii, S., Yamasawa, F., Iwamoto, J., Otsuka, T. and Goto, H., (2020). Changes in body composition and ıts relationship to performance in elite female track and field athletes transitioning to the senior division. Sports (Basel), 8(9).

Downloads

Published

2024-03-01

How to Cite

Karadağ, A. D., Boyraz, E., Çoban, R., Özdabakoğlu, . M. V. ., & Bacak, N. (2024). Examining the relationship between body composition and jumping parameters in female volleyball players: Kadın voleybolcularda vücut kompozisyonu ile sıçrama parametreleri arasındaki ilişkinin i̇ncelenmesi. Journal of Human Sciences, 21(1), 62–72. https://doi.org/10.14687/jhs.v21i1.6463

Issue

Section

Physical Education and Sport Sciences