Seek of identity in Fatih Erdoğan’s ‘The Man Whose Eye Hurts a Lot’

Fatih Erdoğan’ın ‘Gözü Çok Ama Çok Ağrıyan Adam’ eserinde kimlik arayışı

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14687/jhs.v21i4.6503

Keywords:

Identity, alienation, society, Fatih Erdoğan, identity formation tools, Kimlik, yabancılaşma, toplum, kimlikleşme araçları

Abstract

Purpose of this study is to analyze and assess the process of identity formation in Fatih Erdoğan’s work “The Man Whose Eye Hurts a Lot” (2015).  The analyzes of such unprecedented works are important for pioneering and contributing to the future studies. This study evaluates social alienation of Keramettin Bey as a part of his identity problem, and the impacts of this alienation on the seek of identity. In this study, document analysis method, which is one of the qualitative research methods, has been used. Although the things Keramettin Bey go through are narrated in a somewhat humorous language, a thought-provoking narration style is adopted in the work. The author puts emphasis on the seek of identity, the alienation causing that, and the main reasons behind such alienation. As a result, it is observed that Keramettin Bey completed this process in a positive way and has a guiding impact, serving as a model to the readers.

(Extended English summary is at the end of this document)

Özet

Bu çalışmanın amacı, Fatih Erdoğan’ın “Gözü Çok Ama Çok Ağrıyan Adam” (2015) adlı eserinde görülen kimlikleşme sürecinin tahlil ve değerlendirmesinin yapılmasıdır.  Örneklerine çok az rastlanan bu tür eserlerin analizleri, ileride bu konuda yapılacak araştırmalara öncülük etmesi ve katkı sunması açısından önem taşımaktadır. Çalışmada, kimlik sorununun bir parçası olarak Keramettin Bey’in topluma yabancılaşması ve bu yabancılaşmanın kimlik arayışı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analiz yöntemi kullanılmıştır. Eserde, Keramettin Bey’in yaşadığı olaylar yer yer mizahi bir dille sunulsa da düşünmeye sevk eden bir anlatı tarzı benimsenmiş; kimlik arayışı, bu arayışa sebep olan yabancılaşmaya ve yabancılaşmayı doğuran temel sebepler üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak Keramettin Bey’in bu süreci olumlu bir şekilde tamamladığı ve okurlara örnek teşkil ederek bireylere yol gösterebilecek bir nitelik taşıdığı görülmüştür. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Aysel Huseynzade, Istanbul University

Ph.D. Student, Istanbul University Institute of Social Sciences Department of Turkish Language and Literature New Turkish Literature Science

References

Alak, M. (2009). Murathan Mugan’ın eserlerinde benlik arayışı ve kendini gerçekleştirme [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ataünal, A. (2000). Öğretmenlik mesleğine giriş veya nasıl bir insan. 20 Mayıs Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Yayınları.

Atay, O. (1998). Tutunamayanlar. İletişim.

Başakçıoğlu, O. T. (2005). Bilge Karasu metinlerinde benlik arayışı: “Ben’’in kuruluşunda Nietzsche’ci yansımalar [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Dalbay, R. S. (2018). “Kimlik” ve “toplumsal kimlik” kavramı. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 31, 161-176.

Dönmez, M. (2010). Hermann Hesse’nin “bozkırkurdu’’ romanı ve Oğuz Atay’ın “tutunamayanlar’’ romanında kimlik sorunu [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Durukan, Ş. (2017). Sait Faik’in aynasından benliğin yansıması: Plajdaki ayna. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(3), 1556-1563

Marshall, G. (2003). Sosyoloji sözlüğü (O. Akınhay & D. Kömürcü, Çev.). Bilim ve Sanat Yayınları.

Özdemir, C. (2001). Kimlik ve söylem. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), 107-122.

Özgenç, S. Ö. (2019). Ahmet hamdi tanpınarın roman ve hikayelerinde ayna motifi. Pamukkale Üniversitesi.

Schmitt, R. (1991). Alienation and class. Schenkman Books Inc.

Sevim, G. (2014). Mehmet Eroğlu’nun romanlarında yabancılaşma sorunsalı [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. T.C. Ardahan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Sözen, E. (1999). Kimliklerimiz. Birey.

Şimşek, S. (2002). Günümüzün kimlik sorunu ve bu sorunun yaşandığı temel çatışma eksenleri. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(3), 29-39.

Şimşek, Y. (2018). Yol ve yolculuk bağlamında Nalan Barbarosoğlu’nun Yol Işıkları eseri. Erdem, 74, 117-138.

Tezcan, M. (1997). Eğitim sosyolojisi. Kendi Basımı.

Türk Dil Kurumu. (2010). Türkçe sözlük (11. bs.). TDK Yayınları.

Türkbağ, A. U. (2003). Kimlik, hukuk ve adalet sorunu. Doğu Batı Dergisi, 6(23), 209-219.

Downloads

Published

2024-12-22

How to Cite

Huseynzade, A. (2024). Seek of identity in Fatih Erdoğan’s ‘The Man Whose Eye Hurts a Lot’: Fatih Erdoğan’ın ‘Gözü Çok Ama Çok Ağrıyan Adam’ eserinde kimlik arayışı. Journal of Human Sciences, 21(4), 513–523. https://doi.org/10.14687/jhs.v21i4.6503

Issue

Section

Language and Literature