Investigation of digitalization in Turkish sports media from the perspective of sports commentators
Türk spor medyasındaki dijitalleşmenin spor yorumcuları perspektifinden incelenmesi
DOI:
https://doi.org/10.14687/jhs.v21i4.6512Keywords:
New Media, Digital Media, Sports Media, Yeni Medya, Dijital Medya, Spor MedyasıAbstract
This study aims to examine the digitalization in Turkish sports media from the perspective of sports commentators. Qualitative research method was used in the study and data were collected by interview method. In this context, one-on-one interviews were conducted with a total of 10 sports commentators. In the interviews, a ten-question semi-structured interview form developed by the researchers was used as a data collection tool and content analysis technique was applied to analyze the data. The findings show that factors such as the increasing interest of young audiences, technological developments and flexibility in working conditions, and the opportunity to produce uncensored and free content play a decisive role in the rise of digital media and the transition of more and more sports commentators to digital media. The convenient access, opportunities to produce free content and higher economic potential offered by digital media have influenced commentators to turn to digital platforms. However, the instant and popular content-oriented nature of digital media also has disadvantages for commentators, such as exposure to heavy criticism and, in some cases, a limited audience. In conclusion, digital media, which is called new media, has many positive features and opportunities for employees compared to traditional media, but it also has disadvantages such as the instant and popular content-oriented nature of digital media, exposure to harsh criticism for commentators, and in some cases limited audience. However, it can be said that digital media will continue to increase its importance and its advantages are more effective.
(Extended English summary is at the end of this document)
Özet
Bu araştırmada Türk spor medyasındaki dijitalleşmenin spor yorumcuları erspektifinden incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada veriler görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Bu kapsamda toplam 10 spor yorumcusu ile birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde, veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen on soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve verilerin analizinde içerik analizi tekniği uygulanmıştır. Bulgular, dijital medyanın yükselişinde ve her geçen gün daha çok spor yorumcusunun dijital medyaya geçmesinde; genç kitlelerin artan ilgisi, teknolojik gelişmeler ve çalışma koşullarındaki esneklik, sansürsüz ve özgür içerik üretebilme imkanı gibi faktörlerin belirleyici bir rol üstlendiğini göstermektedir. Dijital medyanın sunduğu rahat erişim, özgür içerik üretme fırsatları ve daha yüksek ekonomik potansiyel, yorumcuların dijital platformlara yönelmesinde etkili olmuştur. Ancak, dijital medyanın anlık ve popüler içerik odaklı yapısı, yorumcular için ağır eleştirilere maruz kalma ve bazı durumlarda sınırlı izleyici kitlesi gibi dezavantajlar da barındırmaktadır. Sonuç olarak yeni medya olarak adlandıralan dijital medya, geleneksel medyaya göre bir çok olumlu özellik ve çalışanlar için fırsatlar barındırsa da dijital medyanın anlık ve popüler içerik odaklı yapısı, yorumcular için ağır eleştirilere maruz kalma ve bazı durumlarda sınırlı izleyici kitlesi gibi dezavantajlar da barındırmaktadır. Ancak Dijital medyanın önemini arttırmaya devam edeceği ve avantajlarının daha etkili olduğu söylenebilir.
Downloads
Metrics
References
Boyle, R., & Haynes, R. (2009). Power Play: Sport, the Media and Popular Culture. Edinburgh University Press.
Budak, E. (2019). Türk Medyasında Dijital Spor Yayıncılığı Üzerine Bir Araştırma. TRT Akademi, 4(8), 226-245.
Chadwick, S. (2013). Sport marketing: A strategic perspective. Routledge.
Hutchins, B., ve Rowe, D. (2009). Digital Media Sport: Technology, Power and Culture in the Network Society. Routledge.
Hutchins, B., ve Rowe, D. (2012). Sport Beyond Television: The Internet, Digital Media and the Rise of Networked Media Sport. Media International Australia, 143(1), 104-115.
Jenkins, H. (2006). Convergence Culture: Where Old and New Media Collide. NYU Press.
Maxwell, J. (2013). Qualitative research design: An interactive approach. Thousand Oaks, CA: Sage.
Meikle, G., & Young, S. (2012). Media Convergence: Networked Digital Media in Everyday Life. Palgrave Macmillan.
Merriam, S. B. (2015). Nitel Araştırma: Desen ve Uygulama için Bir Rehber (Çev. S. Turan). Ankara: Nobel Yayınevi.
Özsoy, S. (2011). Türkiye'de bilişim teknolojisi ile değişen spor gazeteciliği. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi| Istanbul University Faculty of Communication Journal, (41), 81-102.
Patton, M. Q. (2002). Two decades of developments in qualitative inquiry: A personal, experiential perspective. Qualitative social work, 1(3), 261-283.
Rowe, D. (2011). Global Media Sport: Flows, Forms and Futures. Bloomsbury Publishing.
Sanderson, J. (2011). It’s a Whole New Ballgame: How Social Media is Changing Sports. Hampton Press.
Schultz, B., & Sheffer, M. L. (2010). An Exploratory Study of How Twitter is Affecting Sports Journalism. International Journal of Sport Communication, 3(2), 226-239.
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (11. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Journal of Human Sciences
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.