Teacher’s comments on the process and the results of theIn-service training studies<p>Hizmet-içi eğitim faaliyetlerinin süreç ve sonuçlarının niteliğine yönelik öğretmen görüşleri
Keywords:
teacher, ın-servıce traınıng, Öğretmen, eğitim, hizmet içi eğitimAbstract
The aim of this research is to identify the ideas of teachers about the process and results of the in-service training studies. This research includes totally 153 volunteer teachers; as 21 preschool and 132 primary school teachers in Istanbul in 2011-2012 academic year. This research is descriptive. In this research the effectiveness of the in-service training evaluation scale, which is also used to asses the effectiveness of the European Community Study Visits, is used in order to ases teachers’ in- service training process and results. In this research the following results were reached upon evaluating participant teachers’ comments on in-service training courses, seminars and other activities. It is obvious that there appears a lot of differances among teachers in terms of duration. It can be interpreted that the differance of the periods of the in-service training is caused by the differance in retirement and willingness or unwillingness for the attendance to the teachers’ in-service training studies. Özet Bu araştırmanın amacı, öğretmenlere yönelik düzenlenen hizmet-içi eğitim faaliyetlerinin süreç ve sonuçlarına yönelik öğretmen görüşlerini tespit etmektir. Araştırmanın çalışma evrenini İstanbul ilinde 2011-2012 eğitim-öğretim yılında görev yapan ve mevcut araştırmaya gönüllü olarak katılan 21 okulöncesi ve 132 ilköğretim okulu olmak üzere toplam 153 kadrolu öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma betimsel niteliktedir. Araştırmada ölçek olarak öğretmenlere yönelik düzenlenen hizmet-içi eğitim faaliyetlerinin süreç ve sonuçlarına yönelik görüşlerini ölçmek amacıyla Avrupa Birliği Çalışma Ziyareti (Study Visits) çalışmalarının etkililiğini ölçmek amacıyla uygulanan hizmetiçi eğitim etkililiği değerlendirme ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin genel olarak hizmet içi eğitim faaliyetlerini büyük bir çoğunlukla meslektaşlarına önerecekleri yönünde görüş belirtmeleri her ne kadar olumlu bir sonuç olsa da yaklaşık üçte bir katılımcının ise bu tür faaliyetleri meslektaşlarına öneremeyecekleri şeklinde görüş belirtmeleri bu tür faaliyetler konusunda önemli bir oranda öğretmenin olumsuz tutum içerisinde olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla öğretmenlere yönelik düzenlenecek hizmet içi eğitim faaliyetlerinden sorumlu ilgili ve yetkli kişi ve kurumların katılımcılarda olumlu tutumlar geliştirici faaliyetler organize etmeleri gerektiği söylenebilir.Downloads
Metrics
References
Özdemir. S. ve Cemaloğlu, N. Eğitimde Örgütsel Yenileşme ve Karara Katılma. http://www. Siterky. Com. 2003.
Kocabaş, İbrahim. “Değişim Yönetimi” Okul Yönetimlerini Geliştirme Programı, Ankara: İlköğretim Genel Müdürlüğü, Aralık, 2006.
Taymaz, H.(1997). Eğitim Sisteminde Teftiş Kavramlar İlkeler Yöntemler. Ankara: Pegem Yayıncılık.
Babadoğan, C ve Selvi, K. (1990). Eksper kursu izleme ve değerlendirme araştırması. Ankara: Toprak Mahsulleri Ofisi.
Millî Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği (24/10/1994-T.D.2417) http://www.meb.gov.tr 25.06.2012’de ulaşılmıştır).
The participantʼs companion Study visits for education and vocational training specialists, 2nd edition, Luxembourg: Publications Office of the European Union, 2011. ;(http://ec.europa.eu/education/grundtvig/inservice_en.htm, http://www.ua.gov.tr 25.06.2012’de ulaşılmıştır).
Impact on 2008/09 study vısıt partıcıpants;(http://ec.europa.eu/education/grundtvig/inservice_en.htm, ttp://www.ua.gov.tr 25.06.2012’de ulaşılmıştır).
Erdoğan, İrfan “Eğitimde Değişim Yönetimi”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Ankara : Pegem A Yayıncılık ,Yıl 3, Sayı:2. 2000.
Balcı, A. Sosyal Bilgilerde Araştırma. Ankara: TDFO, Bilgisayar Yayıncılık San. Tic. Ltd. Şti. 1995.
_______.“İkibinli Yıllarda Türk Milli Eğitim Sisteminin Örgütlenmesi ve Yönetimi”, Eğitim Yönetimi, Ankara: Yıl, 6, sayı:24, ss.295-508, 2000.
_______.Etkili Okul ve Okul Geliştirme, Kuram, Uygulama ve Araştırma (Geliştirilmiş 2. Baskı), Ankara: Pegem Yayınları, 2001.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors can retain copyright, while granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which then permits authors non-commercial use of the work, including the right to place it in an open access archive. In addition, Creative Commons can be consulted for flexible copyright licenses.
©1999 Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.