The reasons of families for being a protecting familiy (Sample of Sivas)<p>Ailelerin, koruyucu aile olma nedenleri (Sivas ili örneği)

Authors

  • Veda Bilican Gökkaya Cumhuriyet University

Keywords:

Family, Child, Negligence, Abuse, Alternative Nursing Services, Protecting Family, Aile, Çocuk, İhmal, İstismar, Alternatif Bakım Hizmetleri, Koruyucu Aile

Abstract

         In this study it is mentioned about family, smallest and most important touchstone of the society and protecting family one of the nursing services emerging as the result of its corrosion/break-up and enabling children to hold on the life again and create healthy personalities.

        Family shoulders many functions (love, protection, biological, economical, education etc…) in social life. These functions provide the adaptation of individuals to the social life easier and prepare them to the life. But that the family can not fulfill these functions because of many reasons brings about alternative nursing services. One of these alternative nursing services is protecting family.

         So, the aim of this study is to put forward reasons why the families in Sivas become a protecting family which is one of the alternative nursing services. The data obtained from the application is presented he sample and evaluated as general findings. According to research results the reasons why families who are in the sample become a protecting family are helping helpless children (% 85.0) , not having a child (%55.0), not having a daughter (%20.0), feeling loneliness (%5.0), and not having a son (%5.0) .

 

Özet

        Bu çalışmada, toplumun en küçük ve en önemli mihenk taşlarından biri olan aileye ve onun çeşitli nedenlerle yıpranması/parçalanması sonucu ortaya çıkan, çocukların hayata yeniden tutunabilmesine, sağlıklı kişilikler oluşturabilmesine imkan sağlayan alternatif bakım hizmetlerinden, koruyucu aileye yer verilmektedir.

        Aile, toplumsal yaşamda birçok işlevi (sevgi, koruma, biyolojik, ekonomik, eğitim vb. gibi) yüklenmektedir. Bu işlevler, bireylerin, toplumsal yaşama daha kolay adaptasyonunu sağlamakta ve onları hayata hazırlamaktadır. Ancak birçok nedenden dolayı ailenin bu işlevleri yerine getirememesi, alternatif bakım hizmetlerini de beraberinde getirmektedir. Bu alternatif bakım hizmetlerinden biri de koruyucu ailedir. 

        Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, Sivas’ta bulunan ailelerin, alternatif bakım hizmetlerinden biri olan koruyucu aile olma nedenlerini ortaya koymaktır. Uygulamadan elde edilen veriler, genel bulgular halinde sunulmakta ve değerlendirilmektedir. Yapılan araştırma sonucuna göre örnekleme giren ailelerin, koruyucu aile olma nedenleri; yardıma muhtaç olan çocuklara yardım etmek (%85.0), çocuklarının olmaması (%55.0), kız çocuklarının olmaması (%20.0), yalnızlık çekmemek (%5.0) ve erkek çocuklarının olmaması (%5.0)dır.          

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Veda Bilican Gökkaya, Cumhuriyet University

Yard. Doç. Dr., Cumhuriyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölüm., Sivas

References

Brieland, D., L. A. Costin, C.R. Athertan. (1975). Contemporary Social Work: An Introduction to Social Work and Social Welfare, New York: MCGraw Hill Book Company.

Cılga, İ. (1994). Gençlik ve Yaşam Niteliği, Ankara: Gençlik ve Spor Bakanlığı.

Cross, A., W. (1988). Maternal and Child Health, Wallece R.B., Doebbelling B.N., and Last J. M., (Eds.): Maxcy Rosenau, Last Public Health and Preventive Medicine, 14th Edition, Appletor and Lange, Standford-Connecticut, 1173-1175.

Fraser, Mark W. And Jenson J.M. (Edit.). (2006). Social Policy for Childeren and Families: A Risk and Resilience Perpective, California: Sage Publications.

Karataş, K. (2007). “Türkiye’de Koruma Sistemi ve Koruyucu Aile Uygulamaları Üzerinde Bir Değerlendirme”, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, Cilt:8, Sayı:2, ss.7-19

Kesen, F., N. ve Diğ. 82012). “Yetiştirme Yurtlarında Kalan Çocukların Kuruluşa Geliş Nedenlerinin İncelenmesi”, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, Cilt:23, Sayı:1, ss.121-130.

Purutçuoğlu, E., Özkan, Y. (2011) “Çocuk Hakları: Haklarla Çelişen Çocuk Yoksulluğu”, E. Journal of New World Sciences Academy, C:6, S:2, ISSN:1306 3111, ss.218-228.

Sayın, Ö. (1990). Aile Sosyolojisi-Ailenin Toplumdaki Yeri, İzmir: Ege Üniversitesi Yay.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Ailesiz Büyüyen Çocuklar ve Yaşadıkları Sorunlar.

Üstüner, S., ve Diğ. (2005). “Koruyucu Aile Bakımı Altındaki Çocukların Davranış ve Duygusal Sorunları”, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 12 (3), ss.130-140.

Yörükoğlu ve Diğ. (1968). “Yuva Çocuklarında Ruh ve Beden Gelişmesi Özellikleri”, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, Ankara:11, 2-3, ss.70-78.

Yolcuoğlu, İsmet, G. (2009). “Sosyal Çalışma ve Çocuğun İyilik Hali”, Toplum ve Sosyal Hizmet Dergisi, Cilt:20, Sayı:1 ss.85-93.

www.cocukhizmetler.gov.tr/koruyucuaile, Erişim Tarihi:12.04.2013.

www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/12/20121214-2htm, Erişim Tarihi:24.06.2013.

Downloads

Published

2014-03-31

How to Cite

Bilican Gökkaya, V. (2014). The reasons of families for being a protecting familiy (Sample of Sivas)&lt;p&gt;Ailelerin, koruyucu aile olma nedenleri (Sivas ili örneği). Journal of Human Sciences, 11(1), 603–620. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2733

Issue

Section

Sociology