The role and importance of maritime culture in Turkish cuisine<p>Türk mutfağında deniz kültürünün yeri ve önemi

Authors

  • Turgay Bucak Çanakkale 18 Mart University
  • Oğuz Taşpınar Çanakkale 18 Mart University

Keywords:

Marine culture, Sea products, Turkish cuisine, Deniz kültürü, Deniz ürünleri, Türk mutfağı.

Abstract

One of the most important factors in the formation of the culinary culture of a society is its geographic location. In order to talk about maritime culture in a society’s cuisine, a presence of sea-coast is required. In this context, the formation of marine culture in Turkish cuisine started after Ottomans became neighbours with Aegean, Mediterranean and Black sea. Today, sea products have a substantial place in Turkish cuisine. This contributes to richness of Turkish cuisine and also ensures it to have a higher place in international cuisine. Turkish cuisine came to the fore in terms of healthy nutrition with the introduction of marine culture to the Turkish cuisine. In this study, the influence of marine culture on Turkish cuisine and what it brought to Turkish cuisine are studied. The sea food in Turkish cuisine, where they are procured, how they are prepared, presented and serviced are emphasized in the study. The study was conducted in Çanakkale, a Bosphorus city where sea food can be found in abundance. Thus with this study, the importance of marine culture and its place in Turkish cuisine are explored.

 

Özet

Bir toplumun mutfak kültürünün oluşmasında en önemli faktörlerden biri, yer aldığı coğrafi konumudur. Toplumların mutfağının içerisinde deniz kültüründen bahsedebilmemiz için öncelikle denize kıyısının bulunması gerekmektedir. Bu bağlamda, Türk mutfağında deniz kültürünün oluşması,  Osmanlı’nın Ege denizine, Akdeniz’e ve Karadeniz’e komşu olmasından sonra gerçekleşmiştir. Günümüz Türk mutfağı içerisinde deniz ürünlerinin önemi azımsanmayacak bir yere sahiptir. Bu da Türk mutfağının zenginliğine ve dünya mutfakları arasında ilk sıralarda yer almasına katkı sağlamaktadır.  Ayrıca deniz kültürünün Türk mutfağına girmesi ile sağlıklı beslenme açısından da Türk mutfağı ön plana çıkan mutfaklar arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, deniz kültürünün Türk mutfağını nasıl etkilediği ve ne gibi boyutlar kazandırdığı araştırılmıştır. Türk mutfağındaki deniz ürünlerinin nerelerden temin edildiği, nasıl hazırlandığı, sunulduğu ve servis edildiği konuları üzerinde durulmuştur. Çalışma, boğaz kenti olan ve deniz ürünlerinin bol miktarda bulunduğu Çanakkale’de yapılmıştır. Böylelikle bu çalışmayla, köklü bir geçmişe sahip Türk Mutfağında, deniz kültürünün yeri ve önemi ortaya konulmaktadır.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Turgay Bucak, Çanakkale 18 Mart University

Yrd. Doç. Dr., Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Çanakkale

Oğuz Taşpınar, Çanakkale 18 Mart University

Öğr. Gör., Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Ayvacık M.Y.O., Çanakkale

References

Akkor, Y. E. ve Çakmakçı, Z. (2013). Osmanlı Deniz Mutfağı. İstanbul: Alfa Basım Yayım.

Ankara Üniversitesi (2013). http://www.agri.ankara.edu.tr/su/1323__isleme_2.pdf, E.T. 28.12.2013.

Bilgin, Ş. (2003). Farklı İşleme Yöntemlerine Göre Dağ Alabalığının Kimyasal Yapısındaki Değişimler, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.

Demirbaş, H, ve Doğan Y.B. (2005). Çıraklık Eğitimine Devam Eden Çalışan Gençlerde Alkol Kullanımı Üzerine Bir Çalışma, Türk Psikiyatri Dergisi, 4-16.

Eren, H. (1974). Eski Dilden Yeni Dile. Ankara: Dil Yazıları II. Türk Dil Kurumu Yayınları.

Ertaş, H. (1998). Tütsünün Bileşimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.

Gökalp H.Y., Kaya M. ve Zorba Ö. (2002). Et ve Et Ürünlerinde Düşük ve Yüksek Sıcaklık Uygulaması ve Temel Prensipleri. Erzurum: Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, Atatürk Üniversitesi Yayınları.

Gökoğlu, N., Gün, H. ve Varlık, C. (1994). Gökkuşağı Alabalığının Lakerdasının Dayanma Süresinin Belirlenmesi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 1 (2), 173-180.

Güler, S. (2008). Türk Mutfak Kültürü ve Yeme İçme Alışkanlıkları. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2 (26), 182-196.

Gülyavuz, H. ve Ünlüsayın, M. (1999). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Isparta: Şahin Matbaa.

Halıcı, N. (1997). Anadolu Bayramlarında Beyaz Renkler, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı Yayınları.

Öktem, N. (2002). Din-İnanç Özgürlüğü ve Site. Doğu-Batı Dergisi, No:26, 65-77.

Sevin, E. K. (1997). Sonsuz Mönü. İstanbul: Bileşim Yayınları.

T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı (2013). www.diyanet.gov.tr, E.T. 23.12.2013.

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (2013). www.tarim.gov.tr, E.T. 21.12.2013.

Tezcan, M. (1993). Yemeklerin Toplumsal Fonksiyonları, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı, Yayın No:20.

Türk Dil Kurumu (2013). www.tdk.org.tr, E.T. 16.12.2013.

Yemek Sanatları Merkezi (2013). http://www.turkishcuisine.org/pages.php?ParentID=1&FirstLevel= 7&SecondLevel=99&99&PgingIndex=1, E.T. 07.12.2013.

Yerasimos, M. (2005). 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı. İstanbul: Boyut Yayın Grubu.

Downloads

Published

2014-03-30

How to Cite

Bucak, T., & Taşpınar, O. (2014). The role and importance of maritime culture in Turkish cuisine&lt;p&gt;Türk mutfağında deniz kültürünün yeri ve önemi. Journal of Human Sciences, 11(1), 551–568. Retrieved from https://j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2822

Issue

Section

Tourism